• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
müşahedat - ahmet mithat efendi
yazarın kendi adıyla roman kişileri arasına katıldığı ve diğer roman kişileri ile birlikte kaleme aldığı müşahedat, modern hikâye ve romanlarımızın ilk örneklerini veren ahmed midhat efendi'nin en ilginç eseridir. romanın aynı zamanda okuyucuları olan roman kişileri, kurguya zaman zaman müdahele eder ve değişikliklerin yapılmasını sağlarlar.
dolayısıyla romanda okuyucular da metnin oluşumuna katılmış olurlar. yazarın natüralist bir roman örneği olmak üzere tasarladığı müşahedat, romanın yazılışını aynı zamanda romanın konusu haline getirmesiyle o güne kadar- berna moran'ın belirttiği gibi- dünya edebiyatında da örneği görülmeyen bir teknikle yazılmıştır.
tanzimat dönemi türk romanının en sık işlediği konulardan biri olan 'yanlış batılılaşma' probleminin osmanlı vatandaşı gayri müslimler arasındaki görünüşünün bir osmanlı -türk yazarının bakış açısından sergilenmesi ise bu romanı ele aldığı konu bakımından da ilginç kılmaktadır.(kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. efendim yine bir gün kütüphanenin raflarını voltalıyor, raflardan yanlı biçimde bir takım yazarların bir takım romanlarını alıp önce arkasındaki tanıtım yazısına, sonra kitabın içerisinden gelişigüzel bir kaç sayfaya hızlıca bakıyordum, bu romanda öyle karşıma çıktı. ahmet midhat efendi bu yapıtında o zamana dek alışılmamış, hatta belki de hiç kullanılmamış bir tekniği roman sanatında uyguluyor. kitaptaki yazar karakteri roman yazmak için konu arıyor, ardından günlük hayatta karşılaştığı insanları anlatıyor, bu da yetmezmiş gibi yazdığı insanlarla bizzat konuşup yazmakta olduğu metni onların istekleriyle değiştiriyor-dönüştürüyor, romanın akıbetine bizzat metnin içerisinde yer alan karakterler karar veriyor, anlayacağınız post-modern kırıntıları avrupa romanından zoraki biçimde çıkartılırken bizim burun kıvırdığımız a.m. efendi postmodern kere postmodernlik yapıyor.

    müşahedat gözlem demek bu arada.