1. zaman yontuculuğu.

    eğer bir müzik aletini çalmayı öğrenmeye çalışıyorsanız biliniz ki müzik gamdan, akordan, notadan önce zamanı saymaktır. çalarken ayağınızı yere vurarak tempo tutmayı alışkanlık haline getirin.
  2. hissetmek önemlidir, müziği yemek yapmak gibi düşünün. herkesin elinin ölçüsü farklıdır ve aynı ölçüleri de kullansanız yapış biçiminiz önemlidir. müziği hissedin ki özgün bir müzisyen olabilin.
  3. hata yapın. gitardan örnek veriyorum her pena vuruşunuz nizami olmak zorunda değil. her şeyi size öğretildiği gibi yapmak zorunda değilsiniz. müzikte önemli olan karşı tarafa duyguyu hissettirebilmektir. çevremde çalgılarıyla kendi başlarına uğraşıp öğrenen insanlar çok daha başarılı oldular bu konuda. kasmadılar şurda bir skala oyunu yapayım diye, tapping yapayım diye, sweep yapayım diye. kendiniz uğraşın serçe parmağınızı kullanamayıp kendi özgün tarzınızı oluşturursunuz belki (bkz: eric clapton) (bkz: kurt cobain) . bu size bir müzisyen tavsiyesi değil -ben mi müzisyen keşke- bu müzikle uğraşan öylesine bir insanın beyanıdır, ahkam kesme durumu değil -ne haddime- ne gördüysem o efendim