• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.63)
neredesin firuze - ezel akay
hayri ve orhan piyasaya sürdükleri başarısız kasetler sonucu borç batağında olan iki müzik yapımcısıdır.hayri ve orhan, sansar isimli menajerin 'genç yetenek' diye lanse ettiği, o sıralar almanya'da yaşayan ferhat ile irtibata geçerler. telefonda şarkı söylettikleri ferhat'ın sesini çok beğenirler ve acil bir eylem planı oluştururlar: ferhat gelecek, altyapıyı söyleyecek, kasetten gelen paralarla borçlar ödenecek ve düze çıkılacaktır.
firuze isimli gizemli, kararlı ve zengin bir kadın gelir. ferhat'ı televizyonda seyretmiş ve çok beğenmiştir. parası olduğunu ve ferhat'a yatırım yapmak istediğini söyler. ama herşeyden önce 'imaj'larını değiştirmeleri gerekmektedir: yeni bir ofis, şık kıyafetler, yaşayacakları güzel bir villa


  1. levent kazak'ın senaryosunu yazdığı ezop'un anlatıcısı olduğu harika bir modern masal.
    her insanın hayatında gereğinden fazla yer edinmiş sanat eserleri vardır. aptalca bir tutkuyla bağlanırlar o eserlere. neredesin firuze de benim için böyle bir şey.
    2004 yılında çocuk sayılabilecek bir yaşta izledim bunu. o günden beri ne müzikleri ne hikayesi ne de görselliği aklımdan çıktı. ilerleyen yıllarda tekrar, tekrar ve tekrar izledim. daha da benimsedim bu filmdeki samimiyeti, sıcaklığı. hep 'ulan ne gerek var hollywood özentisi işlere kalkışmaya, türk filmi dediğin olacaksa böyle olsun işte derdim'. yine ileriki yıllardaki izleyişlerimde ezel akay'ın tam da bunu başarmak istediğini farkettim. filmin başında siyah ekranda pembe puntolarla "hep bir türk filmi çekmek isteyen kardeşim mehmet budak'a" yazıyordu.
    filmi tüm arkadaşlarıma pazarlamaya çalıştım. ilgilerini çekmesi için "bak aga şimdi filmdeki ferhat, özcan deniz, hayri de hilmi topaloğlu zaten biliyosun. ayrıca janset'in oynadığı karakter de yıldız tilbe'yi, tayyar ağa da ibrahim tatlıses'i simgeliyormuş. ibonun, yıldız tilbe'ye seni pezevenklerin elinden gittim aldım, derken bahsettiği pezevenkler bu filmdeki umut müzik tayfasıymış' gibi şeyler anlattım. 'ya olum küçükken sevmişsindir, onun etkisi kalmıştır abartıyorsun' diyenlerin, onlara izlettirdikten sonra yüzlerindeki gülümseyi görüp mutlu oldum.
    ne diyelim son olarak. izleyin, izlettirin. gülün, ağlayın. 'hea bu şarkı, bu filmden miymiş ya' deyip şaşırın. haluk bilginer'e tekrar hayran olun. ezel akay'ın diğer filmlerini de izleyin. verilen bunca emeğe hayranlıkla bakıp, bu filmlerin neden izlenmediğini ve ezel akay'ın şirketinin neden battığını düşünüp üzülün. ve türk sineması için, türk filmeri için umudunuzu asla kaybetmeyin.
  2. filmde ya evde yoksan şarkısının söylendiği sahneyi ara ara açar tekrar izlerim. doymak bilmedim yıllardır.

    !---- spoiler ----!

    olur mu öyle şey çocuklar ben hep evdeyim

    !---- spoiler ----!
    abi
  3. arada bir açıp izlemelik, türk sinemasının güzellerinden. bu filmde kimler kimler yok ki; özcan deniz, haluk bilginer, demet akbağ, cem özer, ruhi sarı, janset, ragıp savaş, erol büyükburç, şebnem dönmez, ahu türkpençe, ata demirer, hamdi alkan...

    komedisi, dramı, absürtlüğü bile doğru dozda masalsı bir anlatımı olan kültlerden. müzikleri ise apayrı güzeldir. bu ayardaki filmlerin sayısı pek fazla değil. kıymetini bilmek lazım. trailer