1. istanbul cevabının bir türlü kabul edilmediği soru.

    neden kardeşim kişi 3-4 kuşaktır istanbulluysa neden hala hiç bilmediği dedesinin göçtüğü yeri merak edersin...

    adapazarlıyım ben. bizim orası cidden çok etnik kökenin (bu tabiri de hiç sevmem ya..) olduğu, çok kültürlü bir yer.
    yani şöyle kökleri kafkasyadan gelmiş çerkesler, abazalar gibi ve kökleri özellikle yugoslavya ve bunu oluşturan milletlerden gelmiş boşnaklar, arnavutlar gibi... ve tabi ki lazlar gürcüler... ve bu durumu hiç de belli etmek istemeyen ermeni ve rumlar bulunuyor. depremden sonra kürt nüfusu da arttı. son yıllarda ise araplar çok yoğun (çoğu türkiye tarafından resmi olarak kabul edilmiş misafirler)

    bu kadar demografik incelemeden sonra şuna geleceğim. bizim orda nerelisin sorusu sorulmaz. çünkü herkes adapazarlı kabul edilir. ^:doyduğumuz yer olarak^ ama ne milletsinsorusu çok sorulur bunun yerine. insanlar köklerimizin nereye dayandığını, hangi kültürü yaşattığımızı öğrenmek isterler.

    aslında hiçbir zaman buna anlam verememiştim. yeni yeni anlıyorum da aslında yaşattığımız kültürü öğrenmek istiyor olabilirler. çünkü herkesin günlük yaşamda dahi adetleri farklı.

    özellikle evlilik öncesi konunun aileye açılması sırasında çok sorulur. ne millettenmiş? adetlerin uyuşmamasından, ailelerin bu konu yüzünden anlaşamamasından çok çekinilir. bir de ne yazık ki genel inanış/algılar da vardır bizim orda. lazlar aksi olur. abazalar çok gelenekçi ve kibirli. çerkes gelinleri ise bir numara gibi... bunun için de aileler için gelinin milleti önemli görülür.

    ama sevdiğim bir özellik de herkesin adapazarlı olarak görülmesi ve tabi: birkaç kuşaktır kimsenin net bir "milletinin" olmaması, hepimiz çok karıştık. aileler çok kültürlü. bu bence müthiş bir şey.

    böylece bu soru daha azalıyor.
  2. anne tarafı vahdeddin'den beri has istanbul , bende doğma büyüme öyle.lakin gel gelelim kütükte erzurum yazıyor. babam bozmuş abi ne güzel istanbulluyum demek varken dadaşım ben demek zorunda kalıyorum.

    not : erzuruma laf söylemiyorum kesinlikle. istanbul tercihimdir sadece.
  3. doğduğum, nüfusa kayıtlı olduğum ve babamın memleketi hep farklı . şu yaşıma kadar yaşadığım 12 il -ilçe-kasabayı (gezdiklerim hariç ikamet ettiğim yerler ) da sayarsak nereli olduğumu hiç bilemedim. bu soruya hiç net bir cevap veremedim. nereliyseniz ora'lı olun kıymetini bilin bence.
  4. - nerelisin yeğenim ?

    + adana dayı ( sert bir ifade ile )

    - hmm anladım tamam yeğenim..

    adamın aklına direkt olarak adana da yaşanan garip olaylar geliyor.
  5. hemşehricilik hastalığına delalet eder.
    vagus
  6. bugün stajda yaklaşık 50 kere cevap verdiğim soru sanırım tüm amasya da burda çalışıyor
    wtf
  7. genelde her seferinde farklı şehirleri söylüyorum. hafif sarışın ve mavi gözlü olduğum için genelde karadenizlilere benzetiyorlar beni.

    "sende karadenizli tipi var" diyenler oluyor. bunu diyenlere ordu, samsun, sinop, artvin gibi şehirleri söylüyorum. neresinden diyenlere merkez diyorum. inanmayınca "dedemler cumhuriyet meydanının yanındaki caminin karşısında oturuyor" diyorum. her şehirde en az bir tane cumhuriyet meydanı var. zaten olmasına gerek yok, bu kadar detaya inince "bizde ordan gelin almıştık", "bizim damat da oradandı" gibi cümlelerle karşılaşıyorum. baya eğlenceli oluyor.

    sadece nereli olduğumu soranlara "ankaralıyım" diyorum. ankara diyince yüzünü hafif buruşturup "neresinden" diyorlar genelde. bunu diyenlere "kazanlıyım, hatta meydandaki boğayı büyük büyük dedemler yapmış. boğaya arkanı verip 200 metre gidince bizim dükkanları görürsünüz" diyorum. kazanda boğa heykeli var mı bilmiyorum ama yoksada şuana kadar birçok insanı var olduğuna ikna ettim.

    en kötü kısmı ise birine nereli olduğunu ikinci kez söylemek. genelde ikinciyi yanlış söylersiniz. ama ağzınız iyi laf yapıyorsa bu durumdanda kurtulursunuz. sizede tavsiye ederim çok eğlencelidir.
  8. dünyalıyım diye cevap veririm.
  9. dinleyenler bıkana kadar susmadan ailemin ataların geçmişini anlatırım ben de. sonuçta onlar kaşındı.