1. is coming
  2. newroz (nevruz) kelime kökenine bakıldığında new-yeni ve ruz-gün kelimelerinin birleştiği bir isimdir; bu da onu yeni bir yaratılış fikrinin arka planlığında uygulanan ritsel bir uygulamanın ismi yapmaktadır.
    newroz gecesi söndürülen ışık ve ateşler de mircea eliade’nin değindiği gibi ateşlerin söndürülmesi ve kötülüklerin kovulması için yapılan eylemi barındırdığını dolayısıyla kaos’un alt edilip kozmos’a dönüştürülen bir ritüel olduğunu bize açıklar.
    newroz günü herkesin 7 tohum dikmesi âdeti de hem formülistik sayı olarak 7nin görülmesi hem de tohumun büyümesi sembollüğünde hayatın dünyaya tekrar verilmesi anlamlarını barındırmaktadır.

    (bkz: ebedi dönüş mitosu - mircea eliade) notlarımdan.
  3. ostara bayramidir aslı. 21-22 mart tarihlerinde kutlanır. ostara ve eostre'in birleştigi gundur. zitliklar uyum icinde birleserek yeni bir yasam oluşturur. sembolü yumurta ve tavsandir. hristiyanliktaki paskalya bayramı geleneği de burdan gelir.
  4. iranda yılbaşı. nevruz baba ise bir nevi noel baba.
    h2o
  5. Ülkemizde hep olaylı geçen bayram. Keşke bir şeyler insan gibi kutlanıp, çeşitli taşkınlıklar yapılmasa.
    Dün azeri arkadaşlarım çok güzel şekilde kutladılar. Azeriler inanılmaz derecede önem veriyorlar. Bütün aileye mesaj atmazlarsa pek hoş görülmezmiş mesela. Tabii ben bu kadar önem verdiklerini bir beş, altı yıl önce öğrenmiştim ve şaşırmıştım çünkü bizdeki genel yaklaşım hiç onlardaki gibi değil.

    Özellikle hep dikkatimi çeken belli başlı şeyler oluyor.
    Mesela şu hep yapılıyor. Bu da mutlaka masada olan şeylerden. Semeni denir. En sevimli duransa paskalya yumurtası bence :) Çok güzeller. Hiç boyamadım ama.

    Bu da bilgilendirici bir yazı olmuş.
  6. nevruz sebebiyle okulumuza girerken, yurdumuza girip çıkarken bile üstümüz aranıyor.