• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.27)
nietzsche ağladığında - irvin d. yalom
konu ümitsizlik. bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, salomé, nietzsche'den habersiz breuer'e gelir. "avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede, nietzsche ümitsiz. ona yardım edin" der. breuer, salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... kendisiyle ve hayatla yüzleşmekten çekinmeyenlere...
(tanıtım bülteninden)


  1. kitabı okurken nietzsche'nin umutsuzluğunu taşıdığımı, mutsuz olduğumu ve kitabı bitirene kadar çok zor uyuyabildiğim bir dönem geçirdiğimi ama kitabı bitirince hayatımın en güzel uykusunu yaşadığımı çok iyi hatırlıyorum.
  2. felsefi kitap olarak degerlendirilemeyecek ancak kisim kisim alintilar olan ümitsizligin kitabi.bir kac karakter disinda tum karakterler gercektir ve ayni donem yasamislardir.ana karakterler gercek yasamlarinda karsilasmamis olup genel kurgu yazara aittir ve bu da kitabin bir cirpida okunan kitaplar listesinin en ust siralarinda olmasina yol acar.bende ki en buyuk etkisi tabi ki nietzsche okumaya baslama sebebim olmasidir
  3. güzel, etkileyici, nietzsche'nin felsefesi ve aforizmalarının bir kısmını roman içerisinde yaşatan kitap.
  4. breuer, freud, salome ve nietzche hakkında bilgi sahibi olanlar için enfes bir kitap, olmayanlar için de enfes bir kitap.
  5. bu kitabın benim için anlamı okunabilmesi değildir.
    kitap biterken bana da hayatın lüzumsuz ağırlıklarını attırmış olması ve bir nevi psikoterapi yapmış olmasıdır.
  6. nietzsche'nin şu pasajına yer veren kitaptır:

    "hepimiz bazen birileriyle o kadar yakınlaşırız ki dostluğumuzu ya da kardeşliğimizi hiçbir şey engellemiyoruş gibi görünür; bizi ayıran küçücük bir köprü vardır o kadar. ama tam sen bu köprüye adım atacakken sana şu soruyu sorsam: "bu köprüyü geçip bana gelir misin?" işte o anda artık bunu istemeyiverirsin, sorumu tekrarlarsam öylece suskun kalırsın. o andan itibaren aramıza dağlar ve azgın nehirler girer, bizi ayıran ve birbirimize yabancılaştıran duvarlar bitiverir önümüzde ve bir araya gelmek istesek de artık yapamayız. o küçücük köprüyü düşündüğünde, sözcüklere sığmayacak kadar büyüyüverir gözünde; yutkunur ve şaşar kalırsın"
  7. yıllar önce felsefecimiz sayesinde okumuştum. etkileyici olduğu kalmış aklımda.
  8. okuduğum en sağlam kitaplardan biri. nietzsche ile tanışıyorsunuz, genç ve fakir freud ile. lou salome ile. tavsiyedir.
    nesli
  9. nietzsche'yi yazın kur'an kursuna göndermişler (lou salome) de, bu psikiyatrist (veya psikolog) de cami hocası gibi bir anlatıma sahip bir kitap. fazlaca romantik, yarısında çıktım.
    not: freud da kıdemli kur'an kursu öğrencisi. ezanları hep ona okutuyorlar.
  10. çok başarılı bir eser. zeki, benzersiz adam nietzsche'ye çok farklı bir gözle bakmanızı sağlıyor. kurgu harika, okurken hem düşündürüp, hem duygulandıran bir eser. herkese tavsiyeler.