• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.27)
nietzsche ağladığında - irvin d. yalom
konu ümitsizlik. bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, salomé, nietzsche'den habersiz breuer'e gelir. "avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede, nietzsche ümitsiz. ona yardım edin" der. breuer, salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... kendisiyle ve hayatla yüzleşmekten çekinmeyenlere...
(tanıtım bülteninden)


  1. "işin en kötüsü de bu ya! hayat, doğru cevapları olmayan bir sınav. her şeyi en baştan yeniden yaşama şansım olsaydı yine aynı şeyleri yapar, aynı yanlışları tekrarlardım."
  2. yıllar önce felsefecimiz sayesinde okumuştum. etkileyici olduğu kalmış aklımda.
  3. okuduğum en sağlam kitaplardan biri. nietzsche ile tanışıyorsunuz, genç ve fakir freud ile. lou salome ile. tavsiyedir.
    nesli
  4. çoğu okurun aksine, benim gibi duygusal yaşayan birine yalnız olmadığı hissini uyandırmıştır.

    yaşayan en zeki insanlardan biri olarak nitelendirilen nietzsche'nin de etten ve kemikten ibaret olduğunu okuyucuya ümitsizlik adı altında göstermiştir. aşkın zehri; güç, fikir, zeka v.b. zenginlikleri ezip geçmiş, her kim olur ise olsun insanı kendi ümitsizliği (yazarın dilinde) baş başa bırakmıştır.

    bu kitap sayesinde yalnız olmadığımı hissetmiştim. okunası fakat filmine sakın bulaşmayın.
  5. kitabı okurken nietzsche'nin umutsuzluğunu taşıdığımı, mutsuz olduğumu ve kitabı bitirene kadar çok zor uyuyabildiğim bir dönem geçirdiğimi ama kitabı bitirince hayatımın en güzel uykusunu yaşadığımı çok iyi hatırlıyorum.
  6. nietzsche'yi yazın kur'an kursuna göndermişler (lou salome) de, bu psikiyatrist (veya psikolog) de cami hocası gibi bir anlatıma sahip bir kitap. fazlaca romantik, yarısında çıktım.
    not: freud da kıdemli kur'an kursu öğrencisi. ezanları hep ona okutuyorlar.
  7. ''pandora'nın kutusu açılıp, zeus'un içinde sakladığı bütün kötülükler dünyaya saçıldığı zaman, orada son bir kötülük kaldığından kimsenin haberi olmamıştı: ümit. o zamandan beri, yanlışlıkla kutuyu ve içindeki ümidi iyi şans olarak yorumladık. fakat zeus'un arzusunun, insanların kendilerini işkenceye teslim etmeleri olduğunu unuttuk.

    ümit, kötülüklerin en kötüsüdür, çünkü işkenceyi uzatır.''
  8. çok başarılı bir eser. zeki, benzersiz adam nietzsche'ye çok farklı bir gözle bakmanızı sağlıyor. kurgu harika, okurken hem düşündürüp, hem duygulandıran bir eser. herkese tavsiyeler.
  9. felsefi kitap olarak degerlendirilemeyecek ancak kisim kisim alintilar olan ümitsizligin kitabi.bir kac karakter disinda tum karakterler gercektir ve ayni donem yasamislardir.ana karakterler gercek yasamlarinda karsilasmamis olup genel kurgu yazara aittir ve bu da kitabin bir cirpida okunan kitaplar listesinin en ust siralarinda olmasina yol acar.bende ki en buyuk etkisi tabi ki nietzsche okumaya baslama sebebim olmasidir
  10. bunu bi arkadaşıma ödünç vermiştim ve bitiremediğini söyledi. ne desem bende onun verdiğini öyle .
    hataymış