1. zamanında bu firma hakkında "battı." diye söylenti çıkaranlar şu anda utançlarından susuyor olmalılar.

    zarar üzerine zarar eden, tam bir kanayan yara olan mobil telefonlar departmanını microsoft'a iteledikten sonra finli dev neler yaptı hep birlikte bakalım.

    buyrun:

    - öncelikle firma, uzak doğu pazarının nabzını tutmak için "n1" ismine bir tablet çıkardı. millet "bu ne ya, apple çakması." diye burun kıvırsa da, nokia'nın amacı başkaydı yani. o nedenle çıkan tepkileri çok da umursamadılar ve göreceklerini gördüler: mobil telefon ve tablet işine döndüklerinde, uzakdoğu pazarında ne yapabileceklerini az çok biliyorlar artık.

    *bu esnada microsoft, nokia'nın kanserli mobil cihazlar departmanındaki sorunlarla boğuşuyordu. bu departmanı satın alırken verdiklerinden fazlası, zarar olarak microsoft'a girmişti. nokia ise daha yeni başlamıştı.

    - "networks (eski nsn)", "technologies" ve "here maps" olmak üzere üç ana departman etrafında şekillenen firma, technologies departmanına bağlı dijital içerik bölümü dâhilinde vr içerik üretimi konusunda eşi benzeri olmayan bir kamera yarattı: 360 derece görüntü ve ses kaydı yapabilen ozo. vadettiği kullanım kolaylığıyla tüm profesyonel vr dijital içerik üreticilerinin dikkatini çeken ozo, uefa'nın organizasyonlarından konserlere, film galalarından dağ bayır çekimlerine her yerde karşımıza çıkmaya başladı. ileride adını çok daha fazla duyacağız, ona şüphe yok.

    - here maps departmanı bmw, daimler ve audi'ye satıldı. oradan gelen para, nokia'nın networks tarafında en büyük rakiplerinden birini satın alırken kullanıldı: alcatel-lucent.

    - nokia, alcatel-lucent'ın hisselerinin büyük bir kısmını (yanlış hatırlamıyorsam %70 kadarını) satın aldı. adamlar bildiğin ericsson'dan sonraki en büyük ikinci rakibini büyük oranda satın aldı yani, ötesi yok. bu camiada iki firma kalmış oldu böylelikle: nokia ve ericsson. sağdan soldan teknoloji ve tasarım çalarak üretim yapan diğer çinli copycat firmayı saymıyorum.

    alcatel ile birlikte gelen yığınla patent vs. yanında "bell labs" gibi önemli birimler de nokia'ya geçti. bu arada da kalan hisselerin, nokia tarafından satın alınacağı açıklandı. alcatel, yakında %100 nokia'nın olacak.

    - iot alanında networks departmanıyla altyapı çalışmalarını hızlandıran finliler, microsoft acı üzerine acı çekerken (en son işten çıkardıkları eski nokia çalışanlarının tazminatları üzerinden geyik dönüyordu) bir diğer firmayı daha satın aldı: 2008'den beri son kullanıcı için sağlık ve internete bağlı ev ekipmanları (akıllı analog saatler, çocuk kameraları, tartılar vs.) üreten fransız withings'i. kurulduğu yıla ve ürettiği ürünlere göre konuşacak olursak, withings için alanının en köklü firmalarından biri diyebiliriz. ve gerçekten çok iyi ürünleri var abilerin. hele o activité saatlerine bitiyorum şahsen.

    alcatel-lucent gibi withings ismi de muhtemelen tarih olacak yalnız. çünkü geçtiğimiz günlerde nokia technologies çatısı altında san fransisco'da yeni bir dijital sağlık ofisi açıldı ve withings ceo'su ofisin başına geçti. yine de isim değişikliği hakkında henüz hesin bir şey yok, göreceğiz. belki "withings by nokia" gibi bişey de görebiliriz.

    - asıl bomba ise, artık kangren olmuş kolu (mobil cihazlar) kesip microsoft'a sağlam paraya iteleyen nokia'nın, mobil telefon ve tablet camiasına android'li cihazlarla yeniden döneceğini açıklaması oldu. hem de daha önce bazı firmaların yaptığı gibi kıytırık çinli firmalar eliyle değil: eski nokia çalışanlarının kurduğu yeni finlandiya merkezli "hmdglobal" isimli bir firma ile birlikte.

    kurucusu ve ceo'su nokia, microsoft ve htc gibi firmalarda üst düzey yetkili olarak çalışmış bu firma, nokia'nın gözetiminde (5 kişilik yönetim kurulunun 1 kişisi nokia'dan) tüm nokia cihazların (akıllı telefonlar, feature phone'lar ve tabletler) tasarım ve özelliklerinden sorumlu olacak. üretim ise foxconn tarafından yapılacak; ancak nokia, kalite konusuna çok özenle yaklaşılacağının altını çiziyor. eh, düşününce apple'ın da tüm ürünleri foxconn'un elinden çıkıyor. sağlam kontrol, çok kaliteli ürünler getirebiliyor yani.

    nokia ile 10 yıllık lisanslama sözleşmesi yapan hmdglobal, işler iyi giderse nokia'nın bir parçası olacak muhtemelen. kötü giderse de finli deve hiç zarar vermeden sahneden inecektir. şu anki anlaşma, satılan ürünlerden nokia'ya pay verilmesi şeklinde. finli için çok ama çok zekice bir hamle bu.

    sözün kısası adamlar gümbür gümbür önümüzdeki 10-20 yılın temelini attı, atıyor.

    eğer etrafınızda hâlâ bu firma hakkında ileri geri konuşanlar varsa bu yorumu gösterip onları susturabilirsiniz.

    hâlâ n9 ve 7380 kullanan nokia fanboyu zuritamarduk bildirdi.