1. nükleer lobisinin canla başla savunduğu enerji tipi. eğer kullanmazsanız şöyle olur deyip, parmak sallayıp, uzun uzun ad hominemle kafa bulandırıp, bir de üzerine üşürsünüz donarsınız deyip şantaj yapılarak savunulan enerji türü.

    nükleer enerji 20. yy'ın bütün araştırmaları sonucu ortaya çıkıp geliştirilmiş bir enerji türüdür. eskidir. r-i-s-k-l-i-d-i-r. bakın bir daha yazayım. risklidir. hem de öyle kuş değdi öldü, sırtımız kaşınıyor cinsinden değil. emmeli ölmeli falan. eskiye rağbet olsa bit pazarına rahmet yağarmış. fukushima ile nükleer devri fiilen bitmiştir.

    güneş enerjisi hakkında önceki yazılanların tümü yanlıştır. güneş enerjisi 21. yy'ın araştırma konusudur. almanya ve amerika bu enerjiyi halka indirmek için, 2000lerin başından beri oluk oluk para akıtmaktadır. yok güneş az, yok sabit değil vb. falan dersen eski mısırdaki tutankamon yanında güneş tanrısı (bkz: solinvictus) ile gelir mumya sargılarını çıkarıp seni döver.

    sadece Shell'in geçen sene hazırladığı rapor bile nükleeri unutup yeni teknoloji olan güneş enerjisine odaklanmamız gerektiğini gösteriyor. http://www.businessinsider.com/shell-says-solar-leads-world-by-2100-2013-10
    evet bu grafiğe dikkale bakalım sayın hakim bey ve nükleercilerin şantajına gelmeyelim.
  2. maliyeti çok yüksek olan enerji türüdür. bir nükleer reaktör sıfırdan çalıştırmaya 4-5 milyar dolar gibi bir bütçe ister. (2010 rakamı) bu rakamı hadi diyince ortaya dökemezsiniz o yüzden bunu yapan nükleer enerji şirketleri (lobiler) kredilerini de kendileri verirler. ortalama TR gibi bir ülke bu parayı alıp kenara koyamaz, bu kredilere muhtaçtır. bu krediyi veren şirkete de nükleer alanın bütün imtiyazlarını bırakmak zorunda kalabilir. akkuyu hakkında bir tartışma vardı , o alanın rusyaya bırakılması gibi. anlaşıldı mı bilgim yok.

    tekrar edelim; nükleer enerji pahalıdır.

    peki bu santrallerin ömrü ne kadar? 50 yıl belki yeni teknoloji ile 70 yıl.

    öte yandan güneş enerjisi eskimez. maliyeti düşüktür. şu rakamlara bakabiliriz. http://ecowatch.com/2015/09/09/worlds-largest-solar-farm/

    çin pakistan için müthiş kapasiteli bir güneş enerjisi tarlası inşa ediyor. (şu klasik a-Si güneş panelleri en ucuz çinde. 1W/1dolar altına maliyeti çekmiş durumdalar) 200 hektarlık çorak bir alana 130 milyon dolar paraya, 1000 MWlık bir yatırım.

    ucuz mu? ucuz. devletleri bırakın orta kapasiteli bir şirket bu miktarı cebinden verebilir. kurulumu sadece ayları/günleri alıyor. tehlikesi var mı? uçan göçen kuşlara zararı var. çorak arazideki, çöldeki, canlı çeşitliliğini de göz önüne aldığımızda zarar minimum. nükleer enerjinin çalıştırılırken nispeten zararsız olduğu doğrudur ama riskleri hayati boyuttadır. zarar ve riskin farkını burdaki her okumuş arkadaşın bileceğin şüphem yok. ben zararlı demiyorum, riskli diyorum. linkteki güneş enerjisi tarlasının kapasitesi 1000 MW, yukarıdaki nükleerin marifetlerinden biri olarak sayılan güce erişilebiliyor. öyle 20 MWlar falan tarihte kaldı. (geçen sene avustrulyalı bir şirket bir batında 600 MWlık bir güneş tarlası kuracaktı türkiyeye: http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2015/04/11/dyesoldan-mersine-gunes-tesisi ) pakistandaki tesis mesela 320bin kişilik evin elektriğini sağlayacak. 4 kişilik bir aile desen büyük bir şehrin elektrik kaynağı. öyle kasaba falan değil.

    eksik ve de eski bilgilerle güneşi ya da öteki yenilenebilir kaynakları ezmeyin. şu anki teknoloji ile bunlar yapılabilirse yeni nesil güneş panellerinin yapabilecekleri hayal bile değil. nükleeri de sevimlileştirmeyin. siz hiç nükleer reaktörün dibinde balık tutup, onu yiyemeyeceğinizi en baştan bilmenin nasıl bir duygu olduğunu bilir misiniz? ( gerçi ben tuttuğum balıkları yemem geri bırakırım maksat spor, isteyenler falan oluyordu)
  3. canla başla ve dahi bol üç noktalı, yanlış hesapla savunulan enerji türü.

    ne dedim? ad hominemlerle kafa bulandırılır. adam oturmuş hesap çıkarmış, hepsi düz mantık ve de yanlış. Fiyat veriyoruz, borsada, ekonomi dergilerindeki fiyatları veriyoruz. kimsenin gizlisi saklısı yok adam çıkmış Xmilyar 2500 senelik bütçe falan gibi şizofrenik rakamlar buluyor. Çin ile Pakistan anlaşma yapıyor maliyeti 130 milyon dolar orta büyüklükte bir şehir için. linki bir daha vereyim: http://ecowatch.com/2015/09/09/worlds-largest-solar-farm/

    sonra gitmiş piyasanın en çok kullanılan Silikon ve türevleri yerine Galyumarsenit güneş pilini seçmiş ne hikmetse. Kadmiyum tellüride bile değil. Amaç kafa bulandırmak.

    Kendisi 3 boyutlu düşünmekten aciz, türkiyeyi çarşaf gibi 2 boyutlu düşünüyor. Sanki bunlar üst üstü koyulamazmış gibi. Sanki güneş ışınları her yerde var olan değil sadece sabit bir açıyla dünyaya geliyormuş gibi. O gelen ışının önüne koydun koydun arkadaşım yoksa sana elektrik yok. Aristo falan duysa bunları utanırdı kendi düz mantıkçılığından.

    Son olarak solar collector sistemlerinden de haberi yok bu nükleercilerin.

    Tekrar ediyorum, eksik ve eski bilgilerle savunulmaya çalışılan enerji türü. biraz mantıklı rakamlarla ve bilgilerle tanışmak isterseniz buyrun: https://www.ise.fraunhofer.de/en/publications/veroeffentlichungen-pdf-dateien-en/studien-und-konzeptpapiere/recent-facts-about-photovoltaics-in-germany.pdf

    bu da yetmezse amerikan NREL kurumunun raporlarını da paylaşayım.