• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar Ben Hewitt
okulsuz büyümek - ben hewitt
“bizim çocuklarımız okula gitmiyor. bu kitap genel olarak oğullarımın örgün eğitim sisteminin sınırları dışındaki öğrenme biçimi ve öğrendiklerinin içeriğiyle ilgili. ancak bu biçim ve içerik birçok açıdan vermont dağı’nın yamacındaki hayatımızdan ayrı düşünülemez. bu nedenle anlatacağım hikâyelerin hiçbiri ilk bakışta size öğrenmeyle ilgili gibi görünmeyecektir, yani en azından bu kültürde anlaşıldığı biçimde ilgili değildir. paylaştığım hikâyeler çocuklarımızın eğitimi hakkında olduğu kadar, arazimizle kurduğumuz bağın, oradaki çalışmalarımızın sürekli geliştirdiği yaşam biçimi anlayışımızın, benim ve eşim penny’nin de hakkında.


anlattıklarım yalnızca öğrendiklerimiz hakkında da değil, aynı zamanda öğrendiğimiz ama unutmaya çalıştıklarımız hakkında. hem inandığımız gibi yaşayabileceğimiz hem de daha geniş anlamdaki bir dünyayla olan bağımızı koruyan, dengeli bir yer inşa etme maceramız hakkında.”
(tanıtım bülteninden)


  1. ilham verici, şahane bir kitap. daha yeni yeni toprakla haşır neşir olma yoluna girmişken motivasyon kaynağı oldu benim için. aslında insan olmak, doğamız, kültürün kafamıza kaktıkları, eğitimin ne olduğu, “eğitilmek” gerekliliği üzerine az çok düşünmüşseniz kitaptaki ailenin doğrularına da ulaşmış olmanız muhtemel. ben hewitt olanı, yaşamını, fikirlerini şahane bir şekilde toparlamış.

    insan doğasına olan inancımızı yitirmemek gerek. dünyaya olağanüstü bir merakla geliyoruz hepimiz, sonra o merak birilerinin istediği yönde yontuluyor, hatta çoğu zaman köreltiliyor. dişlilerden biri olup çıkıyoruz en sonunda iyi ihtimalle, genellikle ise o dişliler arasında ezilip gidiyoruz.

    durmak, düşünmek, farkına varmak ve yapabildiğimizce değiştirmek gerek. çocuğunuz olsun ya da olmasın kitabı herkese tavsiye ediyorum. standart bir eğitime maruz kalmayan 8 yaşında bir çocuk neleri başarabilir, tahmin bile edemezsiniz.