orhan pamuk

Kimdir?

ferit orhan pamuk (d. 7 haziran 1952, istanbul), 2006 yılı nobel edebiyat ödülü sahibi türk yazar.  2006 yılında time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilmiştir.

yazarlığa 1974 yılında başladı. 1979 yılında ilk romanı olan "karanlık ve işık" ile katıldığı milliyet roman yarışmasında birincilik ödülünü mehmet eroğlu ile paylaştı. bu roman cevdet bey ve oğulları adıyla 1982 yılında yayımlandı ve  1983 yılında orhan kemal roman ödülüne layık görüldü. ikinci romanı sessiz ev 1984 yılında madaralı roman ödülünü, fransızca tercümesi 1991 yılında prix de la découverte européenne ödülünü kazandı. 1985 yılında yayımlanan tarihi romanı beyaz kale ile 1990 yılında abd'de independent award for foreign fiction ödülünü kazandı. 2002 yılında yayınlanan kar romanı amerika'da 2004 yılında "yılın en iyi 10 kitabından biri" olarak gösterilmiştir. 1998 yılında yayımlanan benim adım kırmızı 24 dile çevrildi ve 2003 yılında irlanda'nın ünlü international impac dublin literary award ödülünü kazandı. romanlarının dışında, yazılarından ve söyleşilerinden seçmelerin ve bir hikâyesinin yer aldığı öteki renkler (1999) ve ömer kavur'un yönettiği gizli yüz adlı filmin senaryosu (1992) vardır. bu senaryo, 1990 yılında yayımladığı kara kitap romanındaki bir bölümden yola çıkılarak yazılmıştır.


  1. kafamda istanbul'la özdeslesmis olan yazar. bütün kitaplarinda buram buram istanbul var. zaten kafamda bir tuhaflik adli kitabinda da "bazi insanlar ayaklari ile düsünür" diyor. sanki butun kitaplarini istanbul'u adim adim gezerek ve yasayarak yaziyor. istanbul'u sevdigine inandigim yazardir.
  2. 12 mart tarihinde d&r ankara tunalı mağazasında kitaplarını imzalayacak nobelli yazar.
  3. nasıl yapıyor bilmiyorum, ama nerdeyse her kitabinin sonunda, size kitabı tekrar okutma isteği yaratıyor. (bkz. benim adım kırmızı)
  4. askerdeyken arka arkaya üç kitabını okuduğum, herhalde askerlikten olacak bütün kitaplarının birbirine benzediğini düşündüğüm yazar. kendisine bir şans daha vermeliyim, bu da notum olsun kendime.
  5. yarim yamalak politikaci kisiligini hic sevmesem de yazar olarak buyuk bir efsane oldugu su goturmez gercek bence. o kadar icimizden, o kadar mukemmel bir gozlemci ki, okurken uslubunda kaybolmamak elde degil. nobel' inde sozleri mi kitaplari mi daha etkili bilemem, fakat bunu ondan daha fazla hak eden baska bir turk, en azindan turkce kullanan yazar dusunemiyorum.
  6. siyasi nedenlerle, takım tutar gibi edebiyatçı tutanların gazabına uğrayan fakat türkçe yazına önemli katkılarda bulunmuş edebiyatçımız. tanıdık bir üslubu vardır, arada tekrara kaçsa da kendi üslubunca edebiyatımıza yaptığı katkılar yadsınamaz. nobel edebiyat ödülünü de hakederek almıştır, tıpkı geçen sene aynı ödülü kimya dalında alan aziz sancar hocamız gibi.
  7. bütün yazdıklarını toplasan bir huzur etmeyecek yazar. matematiksel bir yazın tarzı var, hesaplanmış gibi sanki. hiç bir şey olması gerektiğinden farklı değil. saman gibi. kelime oyunu diye bir şey yok. basit kurgusal zihin oyunları. o kadar çok şey var ki yazdıklarında, bir şeyi tam anlatmak yerine her şeyden azar azar, kafa yoruyor. yorduğu gibi bir şey de vermiyor. beğenemedim bu adamın yazdıklarını. sarmıyor hiç. şöyle iki dakika ara verip de hayal edip içine dalamıyorsun yazdıklarının. vermiyor bu duyguyu çünkü. belgesel gibi bir şey.
  8. kitaplarında her fırsatta suçluluk duygusu işlemesi aklıma iki seçenek getiriyor; ya felsefi ve psikolojik donanımı eksik, ya da her köşe kapılmış diye düşünüyor. son kitabında nihayet farkli bir zeminde konuyu ele almış, freud'dan yürümüş iyi kötü kotarmış. ama kendisinin tarzına yakın olan freud değil jung'tur. az okuyup çok yazmak iyi değil daha çok okuması gerekir. araştırmacılık ve istanbul bi yere kadar ve sınıra geldi artık. camus'ler sartre'lar bir varoluşçuluktan neler neler çıkardılar beklentimiz artık bu yöndedir. çünkü artık her şey eskidi sayın pamuk, cern'de deney yapılalı 4 yıl oldu.
    abi
  9. şunu dilerim ki hakkında yorum yapan kişiler en az bir kitabını okumuş olsun.

    lütfen ön yargılı olmadan önce okuyun. ezber edilmiş cümleleleri yazacağınıza kendi tespit ettiğiniz bir şeyi yazın, pamuk'un romancılığın hep birlikte tartışalım.

    iki kitabını okudum ve şuanda da üçüncüyü okuyorum. bana kalırsa iyi bir romancı. öyle ülkeyi tanımadığını filan da düşünmüyorum.