1. paris'in louvre müzesi'nden sonra en çok ziyaret edilen müzesi. müzecilik anlayışı da farklıdır louvre'dan. louvre antik tarihten fransız aydınlanmasına tarihçi bir koleksiyona sahiptir. orsay müzesi ise sanat ve özellikle empresyonizmin kalesidir. hafta içi gezdiğinizde tabloların ya da heykellerin eskizini çıkaran çocuklar ya da orta yaş üstü insanları görebilirsiniz. (inanılmaz bir emeklilik hobisi) seine kıyısında enfes bir manzaraya sahip binası vardır. girişinden karşılar sanat eserleri. art nouveau koleksiyonu alt kattadır. ana salonda katında gogh, manet, monet, rousseau resimlerinden camille claudel heykellerine pek çok eser var. etkinlik düzenlendiğinde bu katın asıl dağılımı bozulmaz farklı salonlar seçilir.
    sezgi
  2. çoğunlukla fransız eserlerini sergiler. monet, cezanne, manet, renoir gibi geniş bir koleksiyonu olmakla louvre müzesi'nden sonraki ikinci durak olarak görülür.

    fakat eserlerden ziyade müzenin tarihi yapısı çok daha büyük şöhrete sahiptir. müze öncesi tren garı olup restorasyon sonrası orsay müzesi olan tarihi bina, modern müzecilik anlayışının tarihi yapıya nasıl adapte olduğunun kanıtıdır. 19. yüzyıl -çoğunlukla fransız- eserlerini sergileyen müze, kente ait referansları da içine alırken iç ve dış cephelerdeki ayrı ayrı tarihi dokusuyla bizlere bambaşka bir müzecilik anlayışı yaşatır.