1. islamın şartlarından biridir. burada oruç tutmanın nasıl olması gerektiği ile ilgili yazmayacağım. zaten ramazan ayı boyunca orucu neyin bozup neyin bozmadığı ayrıntılı olarak gerek tv, gerek internette yeterince tartışılacaktır. ben oruç tutmanın neden gerekli olduğu konusunda yazmak istiyorum. burda inanmayan insanları tenzih ederim.
    genel olarak oruç tutma nefsimize hakim olmak olarak tanımlanmakta. bazılarımız bunu sahurdan iftara kadar aç gezerek nefsi terbiye etmek olarak da tanımlayabilmekte. genellikle bu tanımı yapanlar orucun gereksiz olduğu görüşünde.
    temelde oruç tutmanın amacı allah ye derse yer, yeme derse yemeyizdir. bir nevi hz. adem ile hz. havva'nın cennette allah'ın yememelerini emrettiği meyve ile imtihanı gibi düşünebiliriz.
    en azından ben böyle bakıyorum oruca. şimdiden herkese iyi ramazanlar.
  2. müslümanların imsak vaktinden akşam namazına kadar birşey yemeden ve içmeden ayrıca cinsel ilişkiye girmeden durmasına denir.

    yetişkin her birey için ramazan ayında yapılması farzdır. diğer aylar da tutulması sünnettir.
  3. aşk gibidir,
    herkesin kendince bir tanımı, yaşanma şekli vardır.
    net bir tanımı asla yapılamayacaktır. her sene içi daha da tüketilendir, ibadetin en aşk hali demiş miydik?

    orucu olmayan aşk'a düşesin.
  4. yurdum müslümanlarının %99'unun yemek yemeyip su içmemekten ibaret sandığı, sakız çiğnemek konusunda ise hala ihtilafların olduğu ibadet ayı. biri ülkenin %99'u müslüman mı demişti?
    dude
  5. ibadetlerin %99'u gibi bir faaliyeti yapmak suretiyle değil, yapmamak suretiyle yapıldığı için oldukça devrimsel ve unorthodox olarak nitelenebilir.
  6. kutuplarda nasıl olduğunu merak ettiğim ibadet.

    tamam, iyi güzel hoş ama abi, el insaf, 6 ay gündüz deniyor. güneşin doğmasıyla batması arasında 6 ay var. ölmemek imkansız. nasıl?
  7. zepur
  8. ayrıca dini kötülemek için fırsat kollayanların tutanlardan çok tutmayanların yorumda bulunduğu ibadetlerden biridir.

    arkadaşım, kardeşim, dostum. herkesin yaptığı da kendine, ettiği de. sen burada kendini "müslüman" diye tanımlayan ama sadece lafta müslüman olanları örnek verip de dini kötüleyemezsin.

    genel, hiç alamazsın. herkes bir değil.
  9. oruç, belli bir zaman dilimi içerisinde; yiyecek, içecek veya her ikisinden de kaçınma eylemidir. genellikle dini nedenlerle tutulur. bunun dışında; hristiyanlık, musevilik, budizm ve hinduizm gibi dünyanın önde gelen dinlerinde de dini amaçlı oruç tutulur.

    oruç tutmak; dini olmayan zamanlarda da karşımıza çıkar. bunun için en büyük örnek; açlık grevidir. açlık grevinde de insanlar belli bir süre boyunca yiyecek tüketmeyip, genelde sadece şekerli su tüketerek oruç tutarlar. bunun dışında sağlık amaçlı oruç tutma yöntemleri de vardır. bunların başında; su orucu gelir. su orucu; kişinin su dışında başka hiç bir madde tüketmemesi ile gerçekleşir ve tavsiye edilen oruç süresi iki gündür. bu oruçtan sonra kişilerin kolestrol seviyelerinde düşüş gözlemlenmiştir.

    ülkemizde oruç tutma eylemine genellikle islam dini içerisinde karşılaşırız. islam dininde oruç; ramazan ayı boyunca güneşin gökyüzünde olduğu saatlerde yiyecek ve içecek içilmeyerek tutulur. islamın beş şartından biridir.

    !---- spoiler ----!

    “ey inananlar! oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de farz kılındı.”(bakara, 2/183)

    !---- spoiler ----!


    bunun dışında son yıllarda yaz aylarına gelen ramazan ayı sebebi ile birçok ölümler veya sağlık sorunları ile karşılaşmaktayız. öncelikle uyarmamız gerektir ki; herhangi bir sağlık probleminiz veya ilerlemiş yaşınız var ise havanın sıcak olduğu veya günlerin uzun olduğu aylarda oruç tutmanız sizin için sıkıntılıdır. hastalıklara ve ölümlere yol açan durumlar oluşabilir.

    islam dininde orucun tutulma amacı insanın nefsini kontrol edebilmesidir. yani "karşımda su içti o yüzden küfür ettim." veya "yemek yiyordu o yüzden dövdüm." ve hatta "sinirliyim, oruçluyum, iş yapamıcam şimdi." demek ibadetinizin doğru bir şekilde yapılmadığı anlamına gelir. oruç tutmayanı dışlamak, onlara zarar vermek, günlük işleri aksatmak; ibadetin layığı ile yapılmadığı anmalına gelir çünkü nefsinizi kontrol edememişsinizdir.

    ayrıca ülkemizde ramazan ayının, dolayısıyla oruç tutmanın bir kültürü de oluşmuştur. orucun açıldığı iftar yemeklerinde mutlaka pide bulunur ve eski geleneklerde ve günümüzde de karşılaştığımız, iftar sonralarında karagöz hacivat oyunları, orta oyun gibi eski halk oyunları oynanır. toplu iftar yemekleri düzenlenir.
  10. evde öğle yemeği, kahvaltı olmayacağından aç kalmaktansa bir iki sevap bonus kazanırız ümidi ile tutmayı düşünüyorum.