1. islamın şartlarından biridir. burada oruç tutmanın nasıl olması gerektiği ile ilgili yazmayacağım. zaten ramazan ayı boyunca orucu neyin bozup neyin bozmadığı ayrıntılı olarak gerek tv, gerek internette yeterince tartışılacaktır. ben oruç tutmanın neden gerekli olduğu konusunda yazmak istiyorum. burda inanmayan insanları tenzih ederim.
    genel olarak oruç tutma nefsimize hakim olmak olarak tanımlanmakta. bazılarımız bunu sahurdan iftara kadar aç gezerek nefsi terbiye etmek olarak da tanımlayabilmekte. genellikle bu tanımı yapanlar orucun gereksiz olduğu görüşünde.
    temelde oruç tutmanın amacı allah ye derse yer, yeme derse yemeyizdir. bir nevi hz. adem ile hz. havva'nın cennette allah'ın yememelerini emrettiği meyve ile imtihanı gibi düşünebiliriz.
    en azından ben böyle bakıyorum oruca. şimdiden herkese iyi ramazanlar.
  2. oruç tutmak, sırf dini zorunluluk diye yapılırsa olmaz, oruç tutmak isteyerek yapılmalıdır, oruç her akşam sahura kalktığında uykulu uykulu muaah diye güle oynaya yapıldığında, her akşam yılbaşını bekler gibi sevinçle şevkle iftar beklendiğinde oruç olur, oruç gecesinde tıka basa karınını doyurmak, sahurunda olm yarın aç kalcaz diye öküz gibi yemek değildir, oruç aa ramazan vakti haydi eğleneliip rahmi dayılara gitmedik diye bir yerlere gitmektir, bir adam oruçlu iken başkasının karısına kızına bakmaz, bakamaz gücü yoktur oruçludur zaten pili öğlen biter, ama bir kişi bir başka kişiye hele oruçluyken müsamaha gösteremiyorsa onun tuttuğu oruç değildir, orucu niye tutarsın anlamak için fakiri anlamak yoksulu anlamak için, e it akşamında dana gibi yersen o nasıl yoksulu anlamak! demezler mi derler kızdırmayın adamı, oruçlu isen efendi gibi yoluna bakar iftarda acep kimi ağırlasak diye düşünürsün, jest yapmayı düşünürsün, ha bunları düşünmüyor musun? aklında karşında ki adam oruç tutmuyor diye sinir mi var? vay amk içiyor bu itne diye uyuz mu oluyorsun adamın ağzını burnunu kırmak mı istiyorsun? bu durumda arkadaşım senin tuttuğun oruç değildir, sen sırf din istiyor ulan, diye aç kalıyorsun yapma bunu, yaptığın kul hakkına girmektir kaş yapayım derken göz çıkarmaktır, haa ayrıca din istiyor ile allah rızası arasında fark vardır onu da diyeyim.
  3. yemişim hurmasını, zeytinini. bir aylığına kin, nefret, hınç, haset, kıskançlık orucuna giriyorum. hakkınızı helal edin. vakit buldukça güncelleyeceğim.
  4. oruç tutanlara saygı falan deniyor. sosyal medya da biri kahve paylaşsa yapmadıkları kalmıyor. geçen gün hayrettin paylaşmış bardak ile bir fotoğraf. demedikleri şeyi bırakmamışlar. yok saygı yok falan yok filan. neden bunları diyorlar? çünkü onlar oruç tutarken bardak fotoğrafı paylaşmış. e o zaman televizyondaki yiyecek ve içecek içeren tüm reklamlar kaldırılmalı. bana saygısı yok onların. ben açım susuzum adam gelmiş lipton iç oh de diyor.

    saygı nedir? iş yerinde senin oruç tuttuğunu bilip gelip yanında su içmemektir. oruç tuttuğunu bilip dalga geçer gibi bisküvi uzatmamaktır.

    yoksa yolda su içiyor diye adam dövülmez. belki adam ilacını içiyor. hadi diyelim müslüman bile değil. gene yapılmaz. saygı bunu gerektirir.

    ekleme: yorumu tekrar okuyunca benim oruç tutmadığım gibi bir anlam çıkmış. tutuyorum lakin sitemim saygı diye bağırıp çağırıp saygısızlık yapanlara. bir sonraki yorumda güzel anlatılmış.
  5. ayrıca dini kötülemek için fırsat kollayanların tutanlardan çok tutmayanların yorumda bulunduğu ibadetlerden biridir.

    arkadaşım, kardeşim, dostum. herkesin yaptığı da kendine, ettiği de. sen burada kendini "müslüman" diye tanımlayan ama sadece lafta müslüman olanları örnek verip de dini kötüleyemezsin.

    genel, hiç alamazsın. herkes bir değil.
  6. din ve inanç nasıl insanın kendi içinde ise yapacagı ya da yapmayacagı ibadetler aynı şekildedir. oruc tutmak insanın kendi bedeni, ruhu ve zihni için yapacagı en verimli eylemlerden biridir. oruc tutmak insanın nefsini terbiye etmekle beraber, 1 bardak suyun ne kadar kıymetlı oldugunu anlamasını, bedenine muhtesem bi detoksu, insanın eglence ya da hobi için değil; yasamını surdurmek için yemek yemesi gerektiğini ve bunun yanında yavas yavas tamasik gıdalardan uzak durmasını, israftan kacınmayı, empati kurmayı, daha iyi analiz becerisini ve farkındalıgı saglar , arttırır. ruhunuza huzur verir
    ancak ; bahsettiğim oruc sekli genelde bizim toplumda oldugu gibi tabıkı butun gun oruc tutup aksam iftarında ziyafet cekmek gece sahura kadar tatlılarla beslenmek hergun aksam yemekleri partisi duzenlemek , sırf ıslamın sartlarından biri oldugu için tutmak asla değil
    ister dini kabul et ister etme eger kabul ediyorsanda yaratanın senin hıcbir ibadetine ihtiyacı yok dinde hersey insanoğlu içindir, inanmıyorsanda oruc tutmak hersekilde kendine vereceğin muhtesem bir hediyedir ...
    not : bunlar benim kendi deneyimlemelerimdir , yılda bır ay boyunca tutmuyorum ama ara ara haftada bir kere oruc tutmaya calısıyorum, ve cok mutlu oluyorum
  7. oruç, belli bir zaman dilimi içerisinde; yiyecek, içecek veya her ikisinden de kaçınma eylemidir. genellikle dini nedenlerle tutulur. bunun dışında; hristiyanlık, musevilik, budizm ve hinduizm gibi dünyanın önde gelen dinlerinde de dini amaçlı oruç tutulur.

    oruç tutmak; dini olmayan zamanlarda da karşımıza çıkar. bunun için en büyük örnek; açlık grevidir. açlık grevinde de insanlar belli bir süre boyunca yiyecek tüketmeyip, genelde sadece şekerli su tüketerek oruç tutarlar. bunun dışında sağlık amaçlı oruç tutma yöntemleri de vardır. bunların başında; su orucu gelir. su orucu; kişinin su dışında başka hiç bir madde tüketmemesi ile gerçekleşir ve tavsiye edilen oruç süresi iki gündür. bu oruçtan sonra kişilerin kolestrol seviyelerinde düşüş gözlemlenmiştir.

    ülkemizde oruç tutma eylemine genellikle islam dini içerisinde karşılaşırız. islam dininde oruç; ramazan ayı boyunca güneşin gökyüzünde olduğu saatlerde yiyecek ve içecek içilmeyerek tutulur. islamın beş şartından biridir.

    !---- spoiler ----!

    “ey inananlar! oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de farz kılındı.”(bakara, 2/183)

    !---- spoiler ----!


    bunun dışında son yıllarda yaz aylarına gelen ramazan ayı sebebi ile birçok ölümler veya sağlık sorunları ile karşılaşmaktayız. öncelikle uyarmamız gerektir ki; herhangi bir sağlık probleminiz veya ilerlemiş yaşınız var ise havanın sıcak olduğu veya günlerin uzun olduğu aylarda oruç tutmanız sizin için sıkıntılıdır. hastalıklara ve ölümlere yol açan durumlar oluşabilir.

    islam dininde orucun tutulma amacı insanın nefsini kontrol edebilmesidir. yani "karşımda su içti o yüzden küfür ettim." veya "yemek yiyordu o yüzden dövdüm." ve hatta "sinirliyim, oruçluyum, iş yapamıcam şimdi." demek ibadetinizin doğru bir şekilde yapılmadığı anlamına gelir. oruç tutmayanı dışlamak, onlara zarar vermek, günlük işleri aksatmak; ibadetin layığı ile yapılmadığı anmalına gelir çünkü nefsinizi kontrol edememişsinizdir.

    ayrıca ülkemizde ramazan ayının, dolayısıyla oruç tutmanın bir kültürü de oluşmuştur. orucun açıldığı iftar yemeklerinde mutlaka pide bulunur ve eski geleneklerde ve günümüzde de karşılaştığımız, iftar sonralarında karagöz hacivat oyunları, orta oyun gibi eski halk oyunları oynanır. toplu iftar yemekleri düzenlenir.
  8. “gerçek oruç, yemeyi ve içmeyi terk etmek değildir. asıl oruç, boş sözü ve hayasızca konuşmayı terk etmektir. oruçlu iken birisi sana söver veya kabalık ederse, “ben oruçluyum, ben oruçluyum” de. (câmiü's-sağîr)
    “oruçlu iken yalan sözü ve yalan söze göre hareket etmeyi terk etmeyen kimsenin yemesini ve içmesini terk etmesine allah’ın ihtiyacı yoktur.” (taberani)
    orucun üç derecesi vardır
    1-avamın orucu:bu oruç, mide ve tenasül uzvunu şehvetlerden sakındırmaktır. yani yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmaktan sakınmaktır.
    2-havassın orucu:
    kulak, göz, dil, el, ayak vesâir azaları günahlardan uzak tutmaktan ibarettir.
    havassın orucu, salihlerin orucu olmakla birlikte şu altı şeyle tamam olur:
    •gözü korumak:
    gözü, çirkin ve istenilmeyen şeylerden korumak, kalbi meşgul eden ve allah’ın zikrinden alıkoyan şeylere bakmamaktır. cabir (ra), enes’den (ra), o da resulullah’tan (asm) şu hadisi rivayet etmektedir:
    “ beş şey vardır ki oruçlunun orucunu bozar: yalan, gıybet, nemime (kovuculuk), yalan yere yemin etmek ve şehvet ile bakmak.” (el’ezdî)
    •dili korumak:dilini hezeyan, yalan, gıybet, nemime, fahiş konuşma, galiz konuşma, kavga ve riya ile konuşmaktan korumaktır. ve aynı zamanda dili sukut etmeye icbar, allah’ın zikri ve kur'ân tilavetiyle meşgul etmektir. işte dilin orucu da budur.
    ebu hureyre’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
    “ oruç, mü’min için kalkandır. bu bakımdan her hangi biriniz oruçlu ise fahiş konuşmasın, cahilce hareket etmesin. eğer bir kişi kendisiyle çirkin konuşur veya dövüşürse, desin ki: ben oruçluyum, ben oruçluyum.” (buhari ve müslim)
    •kulağı korumak:kulağı her mekruhu işlemekten alıkoymak gerekir. çünkü söylenilmesi haram olan her şeyin işitilmesi de haramdır. işte bu sırra binaen allah teala, gıybet dinleyen ile haram yiyeni eşit tutmuştur.
    ibn ömer’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmuşlardır: “ gıybet edenle, onu dinleyen günahta ortaktırlar.” (taberani)
    •diğer azaları korumak: diğer azaları da günahtan alıkoymak gerekir. mesela el ve ayak gibi..
    ebu hureyre’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır:
    “nice oruç tutanlar vardır ki; orucundan sadece açlık ve susuzluk elde eder.” (nesai ve ibn mace)
    •iftarda az yemek:iftar zamanında helal de olsa tıka basa yememek gerekir. helal de olsa tıka basa doldurulan karın, allah nezdinde en fazla buğzedilen kaptır. oruçlu bir kimse, gündüz yemediklerini iftar zamanında tıka basa yerse, acaba allah’ın düşmanı olan nefis ve şeytanı nasıl kahredebilir ve şehvetini nasıl kırabilir?
    •iftar sonrasında korku ile ümit arasında olmak: oruçlunun iftardan sonraki kalbi korku ve ümit arasında muzdarip olmalıdır. çünkü kişi orucunun kabul edilip kendisinin allah’a yakın olanlardan mı yoksa orucunun kabul edilmeyip allah’ın gazabına maruz kalanlardan olup olmadığı kestirememektedir. her ibadetin sonunda da böyle olmalıdır.
    belirtmek gerekir ki; bu sayılan maddeler orucun "manen" sevabını giderir. kişinin zaten "orucum bozuldu deyip" yeyip içmesi ya da "maddeten" de oruçsuzmuş gibi davranması söz konusu olamaz.
    3-ahass’ul-havassın orucu: kalbi, dünyevi düşüncelerden tamamen arındırıp allah’tan başka her şeyi kalpten uzaklaştırmaktır.
    böyle bir oruç, allah’tan ve kıyamet gününden başka bir şeyi düşünmekle bozulur. din için düşünmezse dünyayı düşünmek de bu orucu bozar.
    bu mertebe, peygamberlerin, sıddîk ve mukarriblerin mertebesidir. bu mertebenin sözle anlaşılması mümkün değildir. bunun tahkiki ancak ameli yönden mümkündür. çünkü bu, himmetin bütünüyle allah’a yöneltilmesi ve allah’tan başka her şeyi bir tarafa itmek demektir.
  9. dini gerekler bir yana, bu zamanda oruç tutmak artık bende alışkanlık haline geldi. yapmadığımda kendimi kötü hissediyorum. kattığı huzur ve farkındalık çok güzel.
  10. aşk gibidir,
    herkesin kendince bir tanımı, yaşanma şekli vardır.
    net bir tanımı asla yapılamayacaktır. her sene içi daha da tüketilendir, ibadetin en aşk hali demiş miydik?

    orucu olmayan aşk'a düşesin.