1. yurdum müslümanlarının %99'unun yemek yemeyip su içmemekten ibaret sandığı, sakız çiğnemek konusunda ise hala ihtilafların olduğu ibadet ayı. biri ülkenin %99'u müslüman mı demişti?
    dude
  2. müslümanların imsak vaktinden akşam namazına kadar birşey yemeden ve içmeden ayrıca cinsel ilişkiye girmeden durmasına denir.

    yetişkin her birey için ramazan ayında yapılması farzdır. diğer aylar da tutulması sünnettir.
  3. ben, bir konu hakkında insanları bilgilendirmek isteseydim onları çağırır ve bir düzen altında konuyu anlatırdım. belki slayt yapardım. belki ppt ile sunardım. onlardan sorularını konular bittikten sonra sormalarını isterdim. ben anlatırken ise susmalarını isterdim. çünkü duymak için susmak gerekir.
    sustuğumda duyuyorum rüzgarın sesini, ağacın hışırtısını, sineklerin vızıltısını. insan sustuğunda duyabiliyor karşıdakinin sesini, rüzgarı, yaprağı, sineği.
    susuyorum okçu.
    bak, susuyorum.
  4. 21 haziran is coming.
  5. sen yıl boyu her boku ye 1 ayda da açlığın verdiği sinirle ortalığın .. koy sonra de ki iyi hissediyorum maneviyat. bu arada oruç süresince de küfrü karı kız kesmeyi bırakma. benle birlikte yanacaksınız. yıl boyu adam gibi yaşanlara inanıp onun sorumluluğunda olanlara lafım yok lafım dinsiz diye millete laf edip artistlik yapanlara
    wtf
  6. çevremde oruç yüzünden kendi sağlığını kaybeden birçok insan bulunmaktadır. anladığım kadarıyla oruç tutmadan önce bir doktor kontrolü şart. eğer kendinizi tanımıyorsanız.
  7. "oruç tutana saygı duyulması gerekir" noktasında çoğu müslüman mantıklı düşünmüyor. yine de hepsi aynı değil.

    bir kısım ki bunlara nasıl bir sıfat gelir bilmiyorum, ramazan ayında oruç tutmayanlara baskı yapılması gerektiğine inanıyor. geceleri can sıkıntısından ramazan haricinde de dini yayın yapan kanalları izlerim, bana göre dini kanal falan değiller de neyse. bir tane sakallı herif, din'i kabul ettirme de zorlama yoktur, dine girdikten sonra zorlama tabii ki olacak; demişti. etrafındakiler de onayladı bunu. kural "dinde zorlama yoktur" ise öyledir, nasıl bir öz güvenle "ya öyle de, aslında şöyle" diyebiliyor anlamıyorum, allah'tan daha iyi biliyor herhalde (!)

    diğer bir kısım da "ya evet abi, zorlama olmaz da, onlar da ulu orta yerde yeyip içmesinler" diyor. bana göre bu da tamamen mantıksız. ben müslüman halimle, oruç tutmuyorken normalde nerede ne yiyorsam, yine aynısını yaparım. bir de inanmayan ve başka bir şeye inananlar var. adam inanmadığı bir şeye göre niye yaşasın? çoğunluk bu şekilde düşünüyor ama ben bir tane bile mantıklı bir açıklama duyamadım. hatta bir tanesi "çünkü böyle yapmazlarsa, dayak yerler" gibi bir şey demişti, sadece gülmüştüm.

    çok küçük bir kısım da, "istediklerini yapsınlar da, gelip özellikle oruç tutanların karşısında yapmasınlar"a benzer bir şey diyor. bana göre bunlar da bir üstteki kısımla aynı.

    bence kim ne yapıyorsa yapsın. isterse gelsin karşımda yemek banyosu yapsın. yarın bir grup çıksa belli bir vakitte ellerini kesme ibadeti yapsalar, ben saygısızlık olmasın diye ellerimi saklamam, hatta bana çok saçma geleceği için dalga bile geçerim. (taciz edermiş gibi değil tabii) müslüman olmayan birisinin gözünden de ben oruç tutarken o elini kesenler gibi oluyorum aslında. bana göre doğru bu ama o adam inanmıyor ve ona göre saçmalık.
  8. allah rızası için müslümanların ramazan ayı boyunca ve hatta yıl içersinde de değişik gün ve gecelerde yaptıkları bir ibadet. nasıl bir ibadet olduğunu bu coğrafyada yaşayan herkes idrak etmese bile bilir.

    her ibadette olduğu gibi oruç tutmakta da kurallar, kaideler ve müsadeler vardır. diğer dinlerde de farklı bir formda bu ibadet gerçekleştirilir.

    orucun sağlığa ve topluma fayda ve zararlarından bahsediliyor. her sene iki farklı görüşün söylem ve dedikoduları arasında yıllar geçti. sohbet hâlâ aynı.

    ibadetlerdeki en temel amaç rıza-i ilahi olmalı. kul ile allah arasında kalmalı yani. ne göstermelik nede toplum baskısıyla tutulan orucun topluma ve sağlığa faydası olduğunu sanmıyorum. ama bence müthiş bir ibadet özünde aciz ve fakir olan bir insanın haddini bildiği hassasiyetleri ölçüsünde kendisine çekidüzen verdiği bir dönem oluyor. insanlar manevi olarak daha hassas yaşamaya ve davranmaya daha fazla dikkat ediyorlar. insanlardan bir insan ol diyen dinin bu istikamette hayatımıza yön vermeye çalıştığı bir ibadet.
    esaret ve zulüm altındaki masum insanların kurtuluşuna ve hayırlara vesile olsun. herkese hayırlı ramazanlar.
  9. bazı kişilerin yaptığı davranışları herkese genelleyenlerin de hakkında bilgi sahibi olmadığı ibadet. böyle biliyorsan şayet; yanlış biliyorsun.
  10. ibadetlerin %99'u gibi bir faaliyeti yapmak suretiyle değil, yapmamak suretiyle yapıldığı için oldukça devrimsel ve unorthodox olarak nitelenebilir.