1. aslında günümüz vatandaşlığına daha uygun bir akımdır. basit bir örnek vermek gerekirse, namık kemal bir gün ingiltere'de bir kütüphaneden yararlanmak ister. bunun için doldurması gereken formda uyruk, yani nationality bölümü yer almaktadır. kemal, kendisini önce müslüman olarak tanıtır. nitekim dönemin düşüncesine göre müslümanlar ve gayri müslimler söz konusudur osmanlıda. ancak kütüphane bu cevabı kabul etmez. bunun bir din olduğunu, uyruk belirtilmesi gerektiğini öne sürer (klasik batılı anlayış işte). namık kemal bunun üzerine söz konusu forma "osmanlı" yazar. lakin bu da yeterli olmayacaktır. osmanlı bir uyruk değil, bir ülkeyi belirtir haldedir. ve neden sonra, namık kemal'in aklına oraya türk yazmak gelir. gerçekten de "türk" kelimesi yeterli olacaktır bu kütüphaneden yararlanmak için.

    efendim, doğrusunu isterseniz, osmanlıcılık en hakiki osmanlıcılık taraftarlarını bile belirli bir tür "türcülük veya ırkçılığa" iten bağlamda ortaya çıkmıştır. halbuki günümüzde düşünüldüğünde, vatandaşlık anlamında diğer akımlara göre görece daha genel, kapsayıcı bir bakış açısına sahiptir.
  2. bir tür inanç. çökmesi gerektiği için çökmüş ve temelleriyle ideolojisiyle çürümüş bir devletin mirasını almaya çalışan insanların tarikatı. "güçlü olmayı amaç edinip bu amaca ulaşmak için islamı kullanalım" kafası bu. tanıdık geldi değil mi? hiç değişmiyorlar işte ^:swh^ kalpte iman hedefte turan, diyenler gibi kafalarının karışık olduğunu düşünüyorum.
    yok