1. binlerce öğrenciyi mağdur eden, saçma sapan bir karar.

    türkiye’de toplam 30 tane büyükşehir belediyesi olduğunu hatırlatarak başlamak istiyorum. bu belediyelerin 15 tanesi metropol sayılabilecek büyüklükte kentlerden oluşuyor. dolayısıyla, bu 15 metropol başta olmak üzere, en az 30 şehirde ciddi trafik problemi var.

    pazar pazar günü iş günü değil ama yine de trafik olur. sabahın 10’unda sınav yapıp, kapıları da 09.45’te kapatmaları son derece saçma ve mantıksız. bunun hiçbir rasyonel tarafı yok. hiç kimse, trafik yüzünden geç kalabilecek öğrencileri düşünmüyor.

    bazıları da “gerekirse geceden kapının önüne gelsin” falan diyor. yok deve. devletin başarısızlığı yüzünden niye öğrenciler gece boyu beklesin? devlet sorunu çözemiyor, sonra öğrenciler gerekirse gece beklesin.. hayır efendim devlet görevini yapacak.

    bu 15 dakika kuralına gerekçe olarak “öğrencilerin dikkati dağılıyor” deniyor. hadi bunu kabul ettik diyelim. o hâlde sınav 10’da değil, pekâlâ 12.00’de de yapılabilir. veya 13.00’da ama yapılmıyor. niye? muhtemelen sınavda görevli öğretmenler evlerine hemencecik gidebilsin diye. çünkü ankara’daki bürokratların keyfiyle alınmış bir karar.

    bence 15 dakika kuralı yine korunabilir, bunda sıkıntı yok ama sınav saati mutlaka öğlene çekilmeli.

    edit: “öğlen yapılırsa gürültü artar” argümanı geldi. doğru, ancak bu problem okullara kaliteli ses yalıtımı yapılmasıyla çözülebilir. hatta çözülmelidir de zira ucuz binalar inşa edildiği için tüm yıl boyunca gürültü geliyor sınıflara.
  2. en az bir yıllarını etkileyecek bir sınava gireceğini idrak etmiş olan, 18 yaş civarındaki öğrencileri etkilememesi gerektiğini düşündüğüm durum. benim zamanımda (öss) bu kural yoktu ama biz birkaç gün öncesinden sınava gireceğimiz yere gider, hem o yeri inceler, hem ne kadar sürede gidebildiğimizi görüp üstüne güvenlik faktörü eklerdik. hatta güvenlik faktörünü fazla koyup, "ben üç saatte kesin acıkırım" da deyip okulun bahçesinde ikinci kez kahvaltı etmişliğim var :)
  3. her kural gibi mağduriyet yaratsa da uyulması gereken kuraldır. ayrıca insan beyninin en verimli olduğu zamandır 9:00-10:00 aralığı.siz yemek yedikten sonra uykunuz geldiği sırada mı sınava girmek istiyorsunuz yoksa.
  4. zamanında olması gerektiği yerde olamayan öğrenci varsın üniversite okumasın bakış açısının sınava yansıması. haksız sayılmazlar.

    sınavların erken saatte olmasının da bir sebebi var. her okul trafikten uzakta değil. sınav süresinde sessiz bir ortamda olmak önemli. ayrıca erken saatlerde boş bir beynin sınava odaklanması daha kolay.

    liseliler bilmez, eskiden sınavlar 09:00 da başlardı. yetişen 9 a da yetişiyordu. hey gidi günler...
  5. mantıklı ve makul bir uygulamadır.

    biraz zahmet olacak ama sevgili öğrencilerin hayatımın sınavı diye bahsettikleri sınav konusunda disiplinli olmaları gerekiyor.
  6. bu tür sınavlara geç gelen ögrencilerin çogunlugu sorumsuzlugundan geç geliyor. çok azınlıktaki şansızlar da şanssızlıktan.

    ama hiç kimse bak hiç kimse diyorum kapıyı erken kapattıkları için veya sınav erken saatte oldugu için geç kalmıyor.
  7. kesinlikle mantıklı bir uygulamadır. ben orada oturmuşum soru çözüyorum. 15 dakika olmuş ve kendimi tamamen odaklamışım. apar topar biri geliyor, terlemiş, hızlı hızlı nefes alıp veriyor. montu hışırdıyor oturuyor ses çıkarıyor kalem açıyor jelatin açıyor ve tüm dikkat uçup gidiyor. sınav bu sınav!
  8. büyük şehirlerdeki insan yığılmasını düşününce geç kalmayı sadece sorumsuzluğa yüklemek doğru olmaz.
    sınav günü toplu taşıma araçları öğrencilere ücretsiz yaplıp seferler de her zamankinden iki saat önce başlatılırsa bu sorunun daha azalacağını düşünüyorum.