1. ötenazi tartışmalı bir konu olmakla birlikte bazı durumlarda varlığı gerekli bir hale geliyor. ancak ülkemizde "allahın verdiği canı yalnız allah alır" zihniyeti yerleşik olduğundan, yakın bir gelecekte bunun değişmesi pek mümkün görünmüyor.
  2. yanlış olmasın, yunanca iyi ölüm anlamına gelir.

    eu-daimonia
    eu-thanasia

    !?
  3. tıp etiğinin kürtaj ile birlikte en büyük sorunlarından biri. tıp, insanlara zarar vermeyi hiçbir şekilde kabul etmiyor. çok uç istisnalar haricinde. hatta tıp fakültelerinde geleneksel bir şeydir, ilk derste kazınır bu düşünce öğrencilerin aklına: önce zarar verme.

    ancak günümüzde popülerleşen özgürlük kapsamında düşününce insanın hayatına son vermesinin engellenmesi kabul edilemez. hayat, benim hayatım. yaşam hakkım yasalarla bana iade edilmiş. sorun burada başlıyor. çatışma geleneksel tıp kültürü ve yeni akım özgürlük düşüncesi arasında çıkıyor.

    bir hasta düşünün, o kadar acı çekiyor ki ölmek istiyor. terminal dönemdeki kanserler genelde böyledir. verilen onca ağrı kesiciler rağmen, onca ilaca rağmen o kişinin acısı dinmiyor. önünde ise hala 1 haftası oluyor. öleceğini bile bile bekliyor. ölmeyi istemek normal bir şey değil. ortada ekstrem bir durum var ki kişi bunu bile düşünür hale geliyor. önce bunu anlamak gerekli.

    şimdi sorayım, "o bir hafta geçer mi?"

    bu sorunsalın cevabını tam bilmemekle birlikte zaten bunun kararını verebilecek bir kişi de değilim. bu tartışma da çokça devam eder. işin sonu kürtaj olayındaki gibi kesin ve açık sonuçlardan yola çıkarak onaylanmış bir doktor raporu ve kişinin rızası ile ötenazinin sağlanması olası.
  4. yasal olması lazım olan seçenek, en azından hasta yatağındaki umutsuzlara.
  5. doktorlar arasında "önce zarar vermeyeceksin" diye bir kural varmış. iyi de ötanazide sen zarar vermiyorsun ki? sen sadece araç olarak kullanılıyorsun. tüm karar zaten hastanın.

    ayrıca bu zarar denilen şey biraz da sübjektif bir olgu. acıdan uyuyamayan, hastalığının son evresinde olan birisinin acılarını dindiriyorsun. bu zarar verme kapsamına girmez.

    ya zaten doğmak kişinin bir tercihi değil, bari ölme kararı kişiye birakilsin.
  6. akıllara öjeni'yi getirir. nazi almanyasında t4 yasasıyla birlikte zorunlu olarak ötanazi yapılan bir kesim vardı. aryan ırkının daha temiz bir ırk olması adına yapılmıştı her şey. bunun için "çürük" dite tabir edilen insanlarla yahudiler... çürük olarak tabir edilenler arasında yaşlılar, çocuklar dahi vardı. engelli insanlar,tedavisi mümkün olmayan hastalıklara sahip insanlar.. yani sağlıksız ve güçsüz gördükleri kim varsa ırklarından koparmak tek düşünceleriydi.

    yani tarihte sanıldığı gibi kişinin hür iradesiyle ölümü tercih etmesinin yanı sıra zorla ve çıkarılmış yasalarla ölüme zorlama olarak da karşımıza çıkmıştır.
  7. tdk'ya göre adı ötanazidir.
  8. özgürlükler ülkesi(!) abd'nin kimi eyaletlerinde ve kanada'da yasal olan eylemdir.

    ayrıca;

    (bkz: you don't know jack) ve (bkz: mar adentro)

    zamanın ötesinden büdüt: düzeltme için @akınburak 'a teşekkürlerimi sunarım.
    nac
  9. sevdigin kisinin- hayvanin aci cekmesini izlemektense olmesini isterim ben. fakat eger buna insan kendi icin karar veriyosa, onun bu istegini reddetmek ona iskence yapmaktan farksizdir. sanane amk belki ben boyle yasamaktansa olmek istiyorum?