• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.88)
otostopçunun galaksi rehberi - douglas adams
tamamen sakin bir hayat yaşamak, hayatına temel yaşamsal fonksiyon olarak soğuk bira ve güzel çay içmek kavramını oturtmak isteyen, kendi halinde, üstelik fazlasıyla uysal bir adam arthur dent, bir sabah uyanır ve evinin saçma bir nedenle yıkılacağını öğrenir; ama bu yalnızca başlangıçtır. daha bir kaç saat bile geçmeden gezegeni yok edilecek ve yanında kankası ford prefect, üstünde yıpranmış sabahlığı, elinde havlusuyla galaksi boyunca sürecek inanılmaz bir yolculuğa çıkacaktır.


  1. marvin: “sizden yaklaşık olarak 30 milyar kat daha zekiyim. izin verin açıklayayım. aklınızdan bir sayı tutun, herhangi bir sayı.”
    zem: “eee, beş.”
    marvin: “yanlış. anlatabildim mi?”
  2. kitaptan kesit!---- spoiler ----!

    "vogon şiiri hiç şüphesiz evrendeki en kötü üçüncü şiirdir. en kötü ikinci şiir ise krialı azgothların yazdıklarıdır. şair-i azamları osuruklu gruthos “yaz ortasında bir sabah koltukaltımda bulduğum küçük yeşil macun yumrusuna kaside” adlı şiirini okurken, dinleyicilerden dördü iç kanamadan yaşamını yitirmiştir. orta-galaktik sanat onur kurulu başkanı ise kendi bacaklarından birini kemirerek hayatta kalmayı başarmıştı.şiirine gösterilen tepkilerin grunthos’u ‘düş kırıklığına’ uğrattığı ve tam “ en sevdiğim banyo lakırtıları” başlıklı on iki ciltlik eseri okumaya başlayacakken, kendi kalın bağırsağının yaşamı ve uygarlığı kurtarmak adına çılgınca bir girişimde bulunurak dosdoğru boynundan geçip beynini boğduğu söylenir."

    !---- spoiler ----!

    iste böyle bişi
    gfy
  3. bir an arthur türk zannettim.

    !---- spoiler ----!

    arthur ekranlara bakıp gözlerini kırpıştırdı ve önemli bir şeyi kaçırıyormuş hissine kapıldı. birden bunun ne olduğunu fark etti.
    "bu uzay gemisinde çay var mı?" diye sordu.

    !---- spoiler ----!
  4. hayatın anlamını mı düşünüyorsunuz,tanrı,evren, kainat vs. kavramları kafanızı mı kurcalıyor, ne, kim, nerede, nasıl, ne zaman ve neden gibi bir sürü sorumu aklınıza geliyor ve bunu öğrenmek için her şeyden vazgeçebileceğinizi mi düşünüyorsunuz . o zaman bu kitabı okumayın çünkü hayatın anlamı bu kitapta. evet evet yanlış duymadınız(okumadınız) hayatın anlamı bu kitap ta. şimdi sakın ola ki açıp bu kitabı karıştırmayın, sakın ama sakın kapağına bile bakmayın,ne yapacaksınız hemencecik hayatın anlamını bulmayı. lütfen sözüme kulak verin ve hayatın anlamını arayıp durun. bu size 15 milyon yıl artı 42 ye mal olabilir ; ama lütfen arayın! yorulacaksınız; ama emin olun değecek. şu kestirmelerden vazgeçin artık ve bu kitaba elinizi bile sürmeyin. ha bir de sözlükteyseniz lütfen çıkın çünkü burası yolu kısaltıyor. son olarak lütfen paniğe kapılmayın.
  5. kitabı yeni aldım. buraya yazılanlar haklı çıksalar iyi olur zira kitaba bir servet ödedim.
    umduğumu bulamazsam çok üzülürüm ve dilediğim gibi kitabı eleştiririm.
    neyse bu kitapla beni tanıştıran değerli kitap dostu avangard'a teşekkürler...
  6. fantastik ve bilim kurgu türünü sevmeme rağmen bayıldığım kitap. daha doğrusu 6 kitaplık seri. itiraf etmek gerekirse alırken bu türde olduğunu biliyordum. ama hiç pişman olmadım. fırsat bulursam serinin diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum.
  7. ingiliz mizahını seven insanların mutlaka okuması gereken bir kitap.
  8. adamın birinin bundan böyle halka nazik davranmanın ne kadar iyi olacağını dile getirdiği için ağaca çivilenmesinden yaklaşık iki bin yıl sonra ne haldeyiz görüyosunuz. havluları alıp kaçalım mı?
  9. oldukça komik, olay örgüsü yerinde ve bilim kurgu öğeleri içeren bir roman, bir değil 5 aslında^:otostopçunun galaksi rehberi^^:evrenin sonundaki restoran^^:hayat, evren ve her şey^^:elveda ve bütün balıklar için teşekkürler^^:çoğunlukla zararsız^; d&r vs 5i 1 yerde şeklinde satıyor.
    okuduktan sonra da gittim sevgilimin telefon rehberindeki adını 42 yaptım, hani internet aleminde çok biliniyor ya, gören olursa tanır, oo ince der dedim. şimdi telefonumu eline alan 42 ne, konyalı mı gibi geyikler çeviriyor. her kişiye ayrı ayrı alın okuyun diyorum, douglas adams abimiz benim üzerimden köşeyi dönebilirdi, yaşasaydı...
    alp