oz


    • izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.44)
oz
oz, hbo kanalında 1997-2003 yılları arasında yayınlanmış hapishane konulu dizi. toplam 6 sezon sürmüş olan dizi, kısaca oz denilen 'oswald state correctional facility' adlı bir amerikan hapishanesinde geçen olayları anlatıyor. neo nazilerin, afrika kökenli amerikalıların, motorcuların, sicilya mafyasının, müslümanların, irlandalıların, latinlerin ve diğerlerinin etrafında dönen bu dizide pek çok aşırı şiddet içeren sahne bulunmaktadır. çekimler bayonne, new jersey'de yapılmıştır. türkiye'de bu dizi dizimax ve cine5'te yayınlandı.


  1. hbo yapimi gelmis gecmis en iyi dizilerden biridir. zamaninda cine 5 'te yayinlanirdi. o zamana kadar saf saf ortalikta dolanan bunyeme siddeti ile tokat gibi carpmisti. adebisi'ye sovsem de sevmis, kareem said'i samimiyetsiz bulmus, schillinger ve aryan cetesinden nefret etmistim. dizi de rick fox in da misafir oyuncu olarak oynadigi ve bir gardiyanin bunu maymun ettigi bir bolum vardi. augustus hill olaylari anlatirdi. hic bitmese dedigim dizidir.
    ryan o'reily seni hic unutmadim!!!
  2. izlediğim diziler arasında rahatlıkla en tepeye koyabilecegim dizidir. augustus hill'in her bölüm açılışında yaptığı konuşmalar insana, adalet, suç, ceza, şiddet, masumiyet kavramlarını tekrar tekrar sorgulatır. karakterlerin hepsi çok sağlamdır. zaten bir başrolden ziyade bütün karakterler üzerinden ilerler dizi ve her bölümde birinin penceresinden olayları anlatir. gruplasmalar, güç kavgaları, hayatta kalma mücadelesi... insanın ne kadar vahşi ve şiddete meyilli olduğunu o kadar gerçekçi ve çarpıcı bir şekilde anlatıyor ki resmen afallatiyor. kesinlikle izlenmeli. bünyede sağlam etki bırakır dikkatinize.
  3. hapishane dizisi olduğunu öğrenen bazı insanlar (bkz: prison break) ile kıyaslamak gibi bir hataya düşebiliyor.prison break te en sıradışı günler oz'da sıradan bir gün kıvamında oluyor.

    oz tam bir cehennem ve bu cehennemdeki şeytanların kapışması aslında bizi ekranlara kilitleyen

    best of oz: https://www.youtube.com/watch?v=5OMbcsP67BE
  4. kendi alanında üstüne dizi tanımadığım eserdir.oyunculukların mükemmel düzeyde sergilenişi içleri ısıtır.
  5. karakterlerin bolluğu keyfinize keyif katar. bazen de üzülürsünüz. başta bu benim adamım deyip seçersiniz bölüm gelir ölür, bölüm gelir acayip bir herif olup çıkar. dizi bittiğinde hepsi hatırlanır sonra favori seçilir.
  6. her bölüm ayrı tat yaşatan hapishane dizisi.
  7. izlediğim en iyi ikinci dizi (bkz: sopranos) yine gerçeklik duygusu ön planda. suçluların da duyguları, sevdikleri, ilkeleri, inançları olduğunu görüyoruz. ancak çeşitli sebeplerle yasanın öbür tarafına geçen bu insanları genellemek mümkün değil. tek istisnası herkes bu bok çukurunda kuralına göre oynamalı. oz bir bok çukuru kendine has kuralları olan türden. taraf olmayan bertaraf olur ilk kural bu. italyanlar, latinler, aryanlar, afrikalılar, müslümanlar ve gayler. gay diyip geçmeyin bence. kişisel favorim bu gruptan (bkz: tobias beecher)
    bu kuralı bozan ortamın faresi ryan. işlerini kendi gören bu arkadaşı neredeyse tek kişilik grup sayabiliriz. istediği adamın fişini istediği vakit çeken ryan zekasıyla ya etkin olan grupla ittifak yapıyor ya da ittifak yapacağı grubu etkin hale getiriyor.
    kusura bakmayın biraz daldan dala atladım. yazılacak o kadar çok şey var ki. bir gün oturup daha detaylı bir girdi hazırlarım. bu diziyi atlamayın, listenizde ikinci sıraya koyun. ilk sıradakini biliyorsunuz zaten (bkz: sopranos)
  8. dizinin iyiliği, güzelliği ayrı ama hiçbir dizide bu kadar erkek götü görmedim bu kadar erkek götü bir diziye fazla bence.
  9. !---- spoiler ----!

    her ne kadar şiddet yüklü bir dizi olsa da cyril'in öldüğü bölümle abisi ryan dahil hepimizi ağlatan dizidir.

    !---- spoiler ----!