1. an itibarı ile market ve pazarlarda kilosu 75 kuruşa kadar düşmüştür.

    memleketimde üretim, bir yıl önceki fiyatlara göre tasarlandığı için ,
    böyle acaip sonuçlar da doğurabiliyor.

    tabii ki sen uyanıksın ya, bir yıl önce pahalı ne varsa onu ek tarlaya, düşünme bu sene elimde mi patlar , satabilir miyim acaba diye. plan yok, proje yok, tarım politikası hiç yok.

    haliyle , neyimiz doğru ki, patates üretimi ve tüketimi doğru olsun ?
  2. baby patateslerimizi tek tek folyolayıp, 200 derecede 20-25 dakika fırınlıyoruz. soğutup kabuklarını soyduktan sonra, tereyağında taze fesleğenle birlikte soteleyip üzerlerine eklediğimiz parmesan peyniri salamander/fırın vasıtasıyla eritiyoruz.

    güzel bir et yemeğinin fevkalade garnitür tarifi. afiyet olsun.
  3. ithalatına karar verilmiş.

    bir kg patates Türkiye'de 0,92 Euro iken mesela Hollanda'da 0,56 Euro imiş. Türkiye'de saatlik asgari ücret 1,5 Euro iken Hollanda'da 10 Euro. yani 1 kg patates için Hollanda'daki bir asgari ücretlinin 3 dakika çalışması gerekirken Türkiye'deki bir asgari ücretlinin yarım saatten fazla çalışması gerekiyor... şükredin, 15 sene önce fırınınız da yoktu çiğ yiyordunuz patatesi, teessüf ederim!
    mesut
  4. yüksek nişasta değerine sahip, çorbalarda kıvamı tutturmak için rendelenerek çorbaya ilave edilen, kızartılarak da tüketilebilen, kumpir adlı gıdanın ham maddesi.
  5. bir cok ulkenin tarihinde onemli yere sahip olan sahane yiyecek.

    bunu dememin sebebi diger urunlere nazaran yetistirmesi daha kolay, ayrica kolay bozulmayan, verimi ve doyuruculugu yuksek olmasi.

    patatesi avrupa kitasina tanitanlat ise ispanyol kasifler oldu, guney amerika'yi talan etmek icin gittiklerinde bulduklari bu yiyecek avrupa'nin en gozdelerinden birisi oldu.yanilmiyorsam osmanli'ya da baya gec gelen bir yiyecek oldu patates. ve ozellikle kitlik zamani uluslarin favori yiyecekleri oldu. peru'daki patates enstitusune gore patatesin 5000 farkli cesidir bulunmakta.

    benim sadece bildigim ozellikle rusya ve irlanda acisindan cok onemli bir yiyecektir. aclik, kitlik zamanlarinda insanlar patates yiyerek hayatta kalmistir. rus bir arkadasimla bu konuyu konustugumda kendisi bana patatesli ilgili bir ton yemek tarifi verebilecegini soyledi ve eskiden insanlarin bir zamanlar sadece patates yiyerek hayatta kaldigini belirtti. ve aynisini irlanda'da politika ile ugrasan tanistigim ve bir sure muhabbet ettigim kisi de soylemisti ve kitlik zamani patates yiyerek hayatta kalmislardi. bugun baktiginiz patates irlanda icin cok onemlidir ve envai cesit patatesi cok rahatlikla bulabilirsiniz.

    sonuc olarak patates iyidir, kolay bozulmaz, guzeldir, yiyiniz, yediriniz.
    pan
  6. kök sebzedir ancak nişasta içeriği çok yüksek olduğu için biz diyette ekmek-tahıl grubunda kabul ederiz patatesi.

    glisemik indeksi yüksektir. buna bağlı olarak kan şekerini çok hızlı yükseltir. ve dolayısıyla çok hızlı düşürür bu yüzden diyabetli bireylere ve zayıflama diyeti uygulayanlara önerilmez. potasyum içeriği yüksektir bu sebeple böbrek hastalarının yemesi de sakıncalıdır (genelde potasyumdan kısıtlı diyet tüketmek zorundadırlar çünkü)

    haşlanmış patates ishalin beslenme tedavisinde ishal kesici olarak kullanılabilir (ev şartlarında) onun dışında hasta beslenmesinde verilmez genellikle.

    özellikle aşırı yağlı-kızartma ve cips- tüketimi ağırlık artışını hızlandırır. ki nişasta olduğu için genellikle karın bölgesinde yağlanma yapar. dikkat etmekte fayda var.
  7. erdoğan her yurtdışına çıktığında farklı bir şey aldığından bunun da sebebi bir ülke ile aylar öncesinden patates, soğan ithalat anlaşması yapmasıdır.

    ev alışverişinin %90'ını ben yaptığımdan biliyorum ki bundan 2 hafta önce patatesin kilosu 2 lira iken son birkaç gün içinde 5 liraya kadar çıktı, soğanın kilosu bundan 2 hafta önce 1,25 iken şu an 6 lira. bu anlık inanılmaz artış olağan değil. halka fiyatların yükseldiği gösteriliyor ve gelen tepki sonrası çat yurtdışından ithal ediyoruz böyle olmaz açıklaması geliyor. hepsi planlı.

    hadi teknolojiyi, sanayiyi geçtim ama türkiye daha kendi topraklarında kendisine yetecek patatesi, soğanı yetiştiremiyorsa, samanı bile yurtdışından ithal ediyorsa kapatalım ülkeyi kapısına mühür vuralım. böyle rezillik olamaz.

    edit: ya bir de bu öyle bir durum ki hani hayatımın hiçbir anında bir sözlükte patates başlığına yazı yazacağımı hayal edemezdim. utanıyorum.
  8. 1895'de ülkemizde yetiştirilmeye başlanan mucize, bilinen her türünü severim. osmanlı padişahlarının ise tadını bilmediği ender bir bitkinin toprak altında kalan yumruları.
  9. insanoğlunun yetiştirmiş olduğu en güzel tarım ürünü. börekte falan genellikle kıymalı sevilir ama benim için patatesliler bir tık öndedir. böreğin iç harcını hazırlarken biraz karabiber (istenilen başka baharatlar da olabilir, ama karabiber mutlaka olsun bence) eklendiğinde sıcak sıcak yerken mükemmel bir tat verir insana. her türlü yemeğe bir şekilde uyum sağlıyor. daha muazzam bir şey üretilemez resmen.

    insanlık tarihinde ise hiç akla gelmeyecek farklı bir öneme sahiptir. anavatanı olan peru dağlarından ispanyol kaşifler ve tüccarlar tarafından avrupa'ya getirilen patates uzun yıllar besin maddesi olarak kabul görmemiş. zenginler saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirmişler. ancak iki yüzyıl sonrasında besin maddesi olarak kullanılmaya başlansa da yalnızca alt kesim/işçi sınıfı tarafından tüketilen bir yiyecek olmuş. kolay üretilmesi, nakledilmesi ve saklanması bakımından pek masraflı olmadığı için fiyatı da ucuz olan bu sebze halkın alt kesimi tarafından büyük rağbet görmüş. ucuz olmasına rağmen önemli besin değerlerine sahip olmasıysa yeni gelişmelere kapı aralamış. eskiden yedikleri sağlıksız ve düşük besin değerli yiyecekler yüzünden sağlıksız olan işçi sınıfı, hayatlarına patates girdikten sonra adeta kendine gelmiş güçlenmiştir. artık karnı daha tok olan ve enerjisi yerinde olan işçi sınıfı daha fazla çocuk yapmaya başlamış. işçi sınıfından birinin çocuğu yine işçi sınıfında olacağı için sayıları giderek artmış. artan işçi nüfusu elbette iş gücünü düşürmüş, patronlar kişi başı daha az ödeyerek daha fazla işçi çalıştırmaya başlamış. avrupa'da bu dönemlerin sanayi devrimine denk geldiğini de düşünürsek patronların en çok isteyeceği şeylerden biri olmuş aslına bakarsanız. ve bu sayede avrupa ekonomisi güçlenip gelişmiş ve dünya'nın şu anki düzenini almasında etkili olmuş. strateji oyunu gibi resmen anlatması bile eğlenceli.

    sonuç olarak hem tarihteki insanlar için hem de şu andaki insanlar için önemli bir besin maddesi. şu an maddi durumu ne olursa olsun herkesin tüketebildiği ve tükettiği lezzetli bir besin. hey gidi patates. ne övdüm seni.
    jimi