1. 1950'lerde charles monroe schulz tarafından "li'l folks" adıyla yaratılan abd menşeli bir çizgi dizi ve çizgi roman serisidir. ilk olarak yerel gazetelerde yayımlanmaya başlanmış, devam eden yıllarda daha da geliştirilerek özellikle 1960'lı yıllar itibarıyla "peanuts" (türkçe: fıstıklar) adıyla oldukça popüler olan özgün bir çizgi hikâye serisi hâline gelmiştir. 2015 yılında sinemada "the peanuts movie" adlı üç boyutlu animasyon filmi yapılmıştır. ana kahramanlarından dolayı serinin adı "snoopy and charlie brown" veya "charlie brown and snoopy" olarak da anılır.

    seride kahramanların yaşadıkları sıradan olaylara bakış açıları üzerinden sürekli hayata dair bir takım sorgulamalar yapılır. hayat, çocukluk dönemindeki kahramanlar üzerinden işlenir, ama aslında anlatılan yetişkin dünyasıdır. çocukların saf duyguları ve hayâl dünyalarının zenginliği üzerinden yetişkinliğe atıflar vardır. tüm bu özellikleri bakımından (bkz: cédric) çizgi dizisine de biraz benzer. zaten, her ne kadar abd menşeli olsa da fransızlar da seriyi sahiplenmiş ve gelişimine katkıda bulunmuşlardır...

    peanuts adı ise ana kahraman charlie brown'ın beyzbol takımından geliyor. diğer kahramanlar charlie brown'ın çevresindeki kişilerdir. her kahramanın kendine has belirgin özellikleri ve sabit tutumları vardır. serinin anlatımı da daha çok kendi klişeleri üzerinden yürür. bu bakımdan peanuts, bir olay örgüsü anlatımı değil, bir durum anlatımıdır; karakterlerin birbirleri arasındaki diyaloglar, onların bakış açıları ve tepkileri hep ön plandadır.

    peanuts kahramanları:

    (bkz: snoopy) (bkz: charlie brown) (bkz: sally brown) (bkz: linus van pelt) (bkz: lucy van pelt) (bkz: peppermint patty) (bkz: marcie) (bkz: franklin) (bkz: schroeder) (bkz: pig-pen) (bkz: woodstock)

    ilgili bağlantı: http://www.peanuts.com/