1. dünyada ki milyonlarca otelden çok ayrı bir kategori'de olan, olması gereken yaşayan tarihı mekan. her bir duvarının ayrı ayrı dili olan ve her kolonu sizinle konuşan bir yer pera palas. bir otel düşünün ki, bir tren yolculuğu sonrasında zorunlu olarak yapılmak zorunda kalan... işte öyle bir ayrıcalık.

    paris'ten 1888 yılında yola çıkan, içinde üst düzey zenginleri, bürokratları, yazarları ve gazetecileri taşıyan zamanının ötesinde lüks bir trenle yaklaşık 80 saatlik yolculuğun sonunda istanbul'a varır. lakin o zaman ki istanbul uluslararası turizm'de söz sahibi olması bir tarafa, turistleri ağırlayacak lüks otelleri bile yoktu. işte bu noktadan yola çıkan, bugün şark ekspresi olarakta bilinen, orient express şirketi otelin temelini attı ve mimarlığını " alexandre vallaury " yapmıştır.

    1895 yılında açılış balosu yapılan istanbulu ilk avrupa standartlarında ki oteli olan pera palas, dönemin küçük avrupası olarak adlandırılan pera'nın tepebaşında konumlandırılır.

    otelin açılışını yaptığı yılda övgü dolu sözlere layık olduğunu kanıtlar derecesinde lüks imkanlar sunuyordu. öyle ki, istanbul’da osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, ilk elektrikli asansörün olduğu ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu bir yerdi pera palas.

    otel günümüzde yaşayan bir tarih niteliğinde. cumhuriyetimizin kurucusu, ulusumuzun başkomutanı mustafa kemal atatürk'ten, dünyaca ünlü yazar agatha christie'ye kadar bir çok kral, kraliçe, devlet başkanları ve sayısız bürokratlar bu otelde konaklamıştır. ayrıca mustafa kemal atatürk'ün ve agatha christie'nin kaldığı odalar müze olarak ziyaretçi kabul ediyor.

    şeker ahmet paşa tarafından istanbul'un ilk resim sergisini 1895 yılında pera palas otelinde yapmıştır. istanbul'un ilk yeni yıl balosu 31 aralık 1925 tarihinde yine otelin salonlarında yapılmış. ayrıca köri baharatının ilk kullanıldığı ve kaplumbağa çorbasının ilk kez yapıldığı mutfak da pera palas’ın mutfağıdır.