• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.34)
person of interest
kendi yöntemleriyle suçları işlenmeden önce önlemeye çalışan iki kişilik bir ekibin hikayesini anlatıyor...
reese, öldüğü sanılan eski bir cia ajanı ve hayattan hiçbir beklentisi kalmamış bir evsiz... finch ise yazılım uzmanı bir milyarder ve reese'e yaşamak için yeni bir amaç sunuyor. finch devletin gözetleme sistemlerini kullanarak suça teşebbüs edebilecek insanları buluyor, reese de bunu önlemesi için onun sokaklardaki adamı oluyor...


  1. senaryosunu jonathan nolan yazar. konusu; yazılım dehası finch (michael emerson) ülkedeki 9/11 saldırılarından sonra güvenlik açığını kapatmak için bir yapay zeka makine tasarlar. bu makine ülkeye tehdit olarak gözüken kişileri üstü kapalı olarak amerika'daki bir birime gönderir. makine bu kişilerin fail mi yoksa kurban mı olduklarını bilemez. insan birimi burada devreye girer. makinenin verdiği numarayı aldıktan sonra kişiyi bulur, araştırmasını yapar ve sonuçta oluşabilecek güvenlik açığını önler. aslında finch başından beri insanoğlunun ahlakından şüphe duyar. makineyi tasarlamasına yardımcı olan arkadaşı bir terör saldırısı sonucunda öldükten sonra yapay zekaya sadece kendisinin ulaşabileceği bir backdoor koyar. bu backdoor ile kendisi ve güvendiği eski ajan reese (jim caviezel) ana birimin alakasız ve önemsiz gördüğü insanların hayatını kurtarmaya başlar. lakin ülkedeki güvenlik açığı birkaç teröristten daha da büyüktür; polis teşkilatındaki derin yapılanmadan şehirleri kendi krallıkları olarak gören, kendi aralarında bölgelere ayıran uyuşrurucu, silah satıcılarına kadar bir çok sorun vardır. makinenin yanında da yeni bir otorite ortaya çıkar. bölümler ilerledikçe finch ve reese'in yanına yeni karakterler gelir; olaylar gelişmeye başladıkça sorunlar ve ödenen bedeller büyür.
  2. oldukça heyecanlı, bol aksiyonlu bir dizi. yakın gelecek değil bizzat kendisini yaşadığımızı düşünüyorum izlerken. abd menşeili olmasına rağmen bana göre sisteme çok güzel bir eleştiri yapmaktadır.
  3. 4. sezonuyla beni kendisine soğutmuş dizi. ilk sezonlarındaki aksiyon yok, aydınlatılan gizemler yok. iyice yapmacık gelmeye başladı.
    kikk
  4. sürekli klişe şeyler kullanarak kendisinden soğutan dizi .her seferinde aynı döngü arada samaritanı işlemeseler çoktan bırakmıştım. tek eğlenceli yanı samaritan vs makine.
  5. kubo
  6. keyifli dizidir. ilk bölümler biraz durgundur ama sonra temposu yükselir. izletir kendini. hatta bazı bölümler oldukça başarılıdır. son sezonda biraz eski tadını artır olmuştur. ben yine de toplayacağını düşünüyorum dizinin. bir de john reese rolündeki jim caviezel in kısık ses tonu biraz baydı artık.
    insanların sürekli gözlendiği, hakkında herşeyin sanal ortamlardan temin edilebildiği bir dünya gerçekten berbat ötesi bir durumdur ayrıca.
    yoda
  7. şöyle puanlaması olan bir dizidir. senaryosunun her yerinden zeka fışkırır, ayrıca gelecekte olma ihtimali yüksek bir konsepti, bir yapay zekanın insanların hareketlerini değerlendirip, yorumlayabilmesini, bu hareketler arasında bağlantı kurabilmesini göstermektedir.

    ilk 12 bölüm durgun ve sıradan olsa da root cause'dan sonra senaryo oldukça derinleşiyor. 2. ve 3. sezon ise tam anlamıyla mükemmel.

    şu da dizi boyunca kullanılan tüm müzikler
    http://www.deezer.com/playlist/668108845
  8. dövüş sahneleri ve aksiyonu bol bir dizi olmasına rağmen başrol oyuncusu jön asla kimseyi öldürmemekte ve bütün silahlı çatışmalardan da neredeyse ufak sıyrıklarla çıkmaktadır. o kadar silahlar, kalaşnikoflar vs sürekli boşa ateş ediyor anlaşılan.
  9. 4. sezonda öyle bir sezon finali yaptı ki ağlamamak için zor tuttum kendimi. 5 ay var 5. sezonuna.

    !---- spoiler ----!

    father...

    !---- spoiler ----!
  10. !---- spoiler ----!

    sezon finali, heryerde kurşunlar uçuşuyor, adrenalin tavanda , bide ne görem
    "father"
    amına koyam fatherının. yeşilçam izliyom sandım amk.böyle bi klişe yakışmamış.

    bence son bölümdeki en güzel olay: samaritanın bakış açısı da gösterilmesiydi.

    !---- spoiler ----!
    gfy