1. Tanım: herhangi bir çemberin çevresinin, çapına oranı pi sayısını verir. Bunu hangi çemberde denerseniz deneyin aynı sayıyı elde edersiniz.
    Pi=3,141592...

    Peki pi sayısını bu kadar muhteşem ve ünlü yapan nedir?
    Matematikçilerin pi sayısını illaki rasyonel olarak ifade etme takıntısı. (bkz: rasyonel sayılar) rasyonel sayılar şöyle tanımlanır; a ve b aralarında asal iki tamsayı olmak üzere a/b bir rasyonel sayıdır. Malesef Pi sayısını bu şekilde ifade edemiyoruz. Burada yanlış bilinen bir bilgiye değinelim hemen. 22/7 sayısı bir rasyonel sayıdır. Dolayısıyla pi sayısına eşit değildir. Nerede görürseniz, duyarsanız, okursanız yanlış bir bilgi olduğunu bilin. Rasyonel olarak kategorize edemediğimiz pi sayısı yetmezmiş gibi virgülden sonraki kısmı sonsuza kadar kendini tekrar etmeden devam ediyor. Dikkatinizi çekiyorum! buradaki gizem sonsuza kadar devam etmesi değil. Kendini tekrar etmemesi. Burada hemen person of interest dizisinden finch'in yorumunu aklınıza getirin. İşte pi sayısını böyle muhteşem ve ünlü yapan içinde sakladığı o gizem. Matematikçileri cezbeden şey ise bu gizemi çözmek veya bu gizemde kaybolmak. Neticede yüzyıllardır biriken bütün o matematik bilgileri bu arzudan dolayı oluştu.
  2. person of interest dizisinden Finch çok güzel anlatmış.

    Pi Sayısı
  3. tüm irrasyonel sayılar gibi rakamları sonsuza kadar gider. herhangi bir çemberin çevresinin çapına oranı daima pi sayısını verir. geometride, silindirik ve kutupsal koordinatlarda ve trigonometride sık kullanılır. aslında ortaya çıkışına ve kullanıldığı alanlara bakıldığında matematiksel değil geometrik bir terim olduğu anlaşılır.
  4. kutupsal (polar) koordinatlarda 180 dereceye karşılık gelen açı.
  5. 2010 yılında ilk 2.699.999.990.000 basamağı hesaplanan sayı.

    ayrıca ikili sayı sisteminde 11.001001000011111101101010100010001000010110100011... şeklinde gider. sonu var mıdır bilinmez henüz...

    bir de içinde kredi kartı şifrenizi, doğum tarihinizi barındırdığı falan söylense de bunlar bilimsel bilgi değildir. matematik ile numeroloji arasında ince bir çizgi vardır. ne yazık ki metafiziğe çok meraklı halkımız matematikten çok numerolojiyi sever.
  6. virgülden sonra 10 basamağa kadar ezberlediğim sayı. aklıma geldikçe bu sayıyı 2 artırıyorum. hazır yeri gelmişken 12 ye çıkarayım şu ezberi.

    (bkz: youreads yazarlarının gariplikleri)
  7. sonsuzluğun matematik dilindeki karşılığıdır.
  8. mühendislerin direk pi olarak aldıkları sayı.
  9. arşimet sabiti de denir.
    2016 yılı itibari ile pi sayısının 13.3 trilyon basamağı hesaplanmış.

    pi sayısının içinde, her türlü sayı dizilimi vardır. hayatınızla ilgili her detayın rakamsal karşılığının var olduğu düşünülüyor. öyle ki bunu hesaplayan site bile yapmış adamlar
    http://www.angio.net/pi/bigpi.cgi

    buna göre doğum günüm pi'nin 42,036,361. basamağına denk geliyor^^ (*:dövme fikirleri enter)

    ha bir de şu var, biz/ben burda armut gibi "doğum günüm pi'nin neresine denk geliyor" diye bakarken elin oğlu bilimin anasını ağlatıyor pi'nin bilinmeyen/bilinen basamaklarıyla.
  10. ortaokulda 3, lisede 3.14, üniversitede bizzat pi nin kendisi olarak kullanılan sayı. bu arada ilkokul hocamin haberi yoktu muhtemelen bu sayıdan. zira kendisi 4 işlemden fazlasını göstermedi.