1. asıl adı julien viaud olan fransız denizcisi. tanıştığı bir ermeni papazdan ilk türkçe derslerini alır. sonra hayatın tadını çıkarmak için gönlünce yaşamaya başlar. giderek, doğunun yaşam biçimine alışır; türk göreneklerini benimser, kaftan giyer, nargile içer, hatta karagöz seyretmeye bile gider. sonunda bir ev tutup eyüp'e yerleşir.

    italya 1911 eylülünde trablus'a saldırınca yalnız pierre loti buna karşı çıktı. 3 ocak 1912 tarihli figaro'da çıkan yazısında ben yalnız italyanlar'ı değil, hepimizi, kendine hıristiyan diyen bütün avrupa halklarını üzüntüyle protesto ediyorum diyor, yazısını şöyle sürdürüyordu: kendine hıristiyan diyen avrupa'nın gözünde bütün ülkelerin müslümanları avlanmasına izin verilen av hayvanlarıdır. türkiye kendisine böyle davranılmasına razı gelmeyecektir. türkiye korkulacak bir savaşçıdır, gururlu ve kahraman ordusuyla kanının son damlasına kadar kendini savunacaktır. bu, doğu'nun gizemine tutkun, türkler'e duygusal yakınlık duyan pierre loti değil, tümüyle siyasal tavır sergileyen, güdümlü bir yazardır. italya karşıtı bu yazıdan dolayı aboneliğini iptal edenlerin çokluğu figaro'nun müdürü gaston calmette'i güç durumda bırakır.

    kendisi milli mücadele dönemini de desteklemiş. atatürk bu subaya bir telgraf ve hediye olarak bir halı göndermiş. günümüzde eyüp'te ki bu güzel tepenin adıdır aynı zamanda.