• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.66)
pk - rajkumar hirani
p.k. bi şehirdeki yabancının düşünceler komedisidir. p.k.(aamir khan) daha önce kimsenin sormadığı sorular sorar. bunlar masum, çocuk gibi sorulardır ama cevapları enteresandır.p.k.'in masum gözlerini gören insanlar kendi monoton hayatlarını gözden geçirirler.p.k.'in sadık arkadaşları ve dostları olur. kırık kalpleri düzeltir öfkeleri dindirir. p.k.'in çocuksu merakı kendisi ve milyonlarca insan için manevi bir yolculuğa dönüşür.film karmaşık felsefelerin iddialı ve benzersiz yönlerini orijinal bi şekilde ortaya koyuyor. ayrıca basit, kahkaha dolu, insani bir aşk masalı da süregidiyor. sonuç olarak ayrı dünyalardan gelen yabancılar arasında dostluk destanı işlenmiş diyebiliriz. ( sinemalar.com dan alıntı)


  1. kesinlikle izlenilmesi gereken filmler arasında.
  2. filmde oluşturulan farklı bir bakış açısıda, amaçla sonuc arasındaki ayrışmadir.dünyaya gelen bir varlığın kendini zeki sanan ama bir okadarda dusunmemesinin sonuçlarını yaşıyan insanlara ,gerçeği metaforlardan ayirip aciklamanin yaninda düşünmelerini sağlamasıdır. ünlü bir düşünürün dediği gibi ''allah bana bu akli düşünmemin dışında vermiş olamaz".sonuç olarak beğenerek izleyeceginizi dusündugüm ,sayılı filmlerden birisidir.
  3. aamir khan'ın toplumsal olaylara yaklaşımı hindistan için büyük şans. adam gerçekten ülkesini,halkını ve tüm dünya halkını düşünerek (ama gerçekten düşünerek) yapıyor projeleri. hint filmlerine karşı olan ön yargıyı yıkabilecek nitelikte oldukça kaliteli işlere imza atıyor. p.k kahkahalar eşliğinde içinizden kendinizi sorgulamanıza yol açabilir.
  4. aklımda kalan sahnelerinden bazılari ; bir insanın görünüşüyle dininin bir bağlantısı olmadığını bir sahnesinde göstermiştir ve tanrıyı bulmaya öğrenmeye çalışan bir adamın yaşadıklarını anlatan çok güzel bir filmdir. ağız tadıyla izleyebilirsiniz.
  5. "o kadar galaksi içinden sadece bizim gezegenimizde hayat olması, imkânsız değil midir? sorusuyla seyirciye çengel atan film, ardından " tıpkı bizim onları kanıtlamak için ay'a ve mars'a gitmemiz gibi onlar da buraya varlığımızı kanıtlamaya gelebilirler." diyerek bizi yine etkileyici bir aamir khan performansıyla baş başa bırakıyor.

    dil öğrenme konusunda gösterdiği çaba, birinin ellerini tutarak dili kendine aktarması ilginç. "bizim dünyamızda dil yoktur. herkes zihin yoluyla konuşur. karışıklığı mahal vermez" dedikten sonra "gerçekten mi?" ifadesini beş farklı anlama gelecek şekilde ifade ettiği ve şaşkınlığını dile getirdiği sahneyi izlemek hem düşündürücü hem keyifli.

    pk, dünyayı ve insanları tanıdıkça "olayları daha iyi anlıyorum. birileri milleti kandırıyor." der. özellikle yaratıcı ve insanlar arasına giren, onların dini duygularını sömürerek adeta din ticareti yapan tapasvi denen adam için söylediği şu sözler sanki bize bir yerlerden tanıdık geliyor: "bu gezegende tanrı ile insanlar arasındaki iletişim sistemi çökertilmiş. tapasvi herkese yanlış numara veriyor."

    filmin en güzel yanı beyin fırtınası gibi sürekli sorular sorulması, filmin koşulsuz kabul yerine sormayı, sorgulamayı telkin etmesi.

    dünyadaki yalancı tanrıların insanların korkularını kullandığına dair tespitini ispatlamak için sıradan bir ağacın altına bir taş koyar, üzerine biraz kırmızı boya sürer. biraz da bozuk para koyduktan sonra yoldan geçen insanların taşın önünde dua ederek oraya para koyması, inanç yoluyla insanları kandırmanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. benim güzel ülkemde de insanları gaza getirmek için "benim başörtülü bacımın..." diye başlayan uydurma bir cümle kurmak yeterli olduğu gibi.

    pk dünyada âşık da olur. ama jaggu başkasını sevmektedir. gitmeden önce onun sesini gizli gizli kaydeder. kasetleri dinlemek için giderken yanına iki sandık dolusu pil alır. jaggu'ya ise insanların, hayvanların, trafiğin seslerini kaydettiğini söyler. oysa bütün kasetlerde jaggu'nun sesi vardır.

    arkasından jaggu "hem bir şey öğretmişti hem de bir şey öğrenmişti. yalan söylemeyi öğrenmişti. öğrettiği şey ise aşkın gerçek anlamıydı. beni bırakabilecek kadar çok sevmişti." der.

    pk'nin dünyada ilk karşılaştığı şey hırsızlık. giderken öğrendiği şey yalan söylemek. demek ki dünyada diğer gezegenler için öyle pek öğrenilecek bir şey yok.
  6. her filminde insanlara bir şeyler öğretmeyi amaç edinmiş khanın filmi.
    kendisi bunu bir nevi ahmet mithat efendi usulüyle yapsa da izlenmek için eğlenceli yollar bulmayı başarıyor.
    mesajları açısından da ilginç bir film!
    sorumluluk sahibi bir sanatçının topluma farklı bir bakış açısı kazandırma çabasının sevimli bir ürünü.
  7. çok ama çok keyifli bir filmdi, herkes en az bir kez izlemeli, bir kişiye de izletmeli.
  8. !---- spoiler ----!

    kendi yarattığınız tanrılara değil de sizi yaratan tanrıya iman edin diyerek sonuçlandırılmış eğlenceli bir filmdi. dinlere getirilen eleştirilerde islamiyet yeterince payını almamış, hatta aklın yolu diye tarif edilen bakış açısına en yakın model olarak sunulmuş.

    bir de akışta hata var gibi geldi bana şöyle ki; nezarette kıza hikayeyi anlatmaya başlamadan önce zaten tanrıyı arayan afişleri dağıtıyor, hala kontrol cihazının yerini bilmiyor gibi davranıyordu. kızla böyle karşılaştılar. fakat hikayeyi anlatınca kızla tanışmadan önce zaten tanrıları aramaktan vazgeçtiği, cihazın nerde olduğu gibi konuları bildiği ortaya çıktı.
    peekay: kafası güzel
    !---- spoiler ----!
    abi
  9. dinler hakkında sorduğu sorularla cesurca bir iş yapmışlar. semavi dinler hakkında yalnızca bir iki soru sorulması da ilginç. ayrıca yeni doğmuş çocuk gibi çıplak ve meraklı oluşu çok iyi düşünülmüş.
    insanlar ne kadar da değişik inanış ve ibadetlere sahiplermiş şaşırdım gerçekten. ben de bazen sorgularım yaptıklarımı ama bu adamlar hiç sormuyor mu onu merak ettim. yuvarlanarak tapınağa gitmek nedir?
    aklıma takılan asıl soru ise ya hindistan da yaşasaydık halimiz nice olurdu? halimize şükredelim her fırsatta.
    kgn
  10. her dinden insanı rahatlıkla bulabileceğiniz ülkelerden birisi olan hindistan'da çekilmiş olması kesinlikle tesadüf olmayan filmlerdendir. aamir khan gişe başarısının yanında hem kendi ülkesinde hem de başka ülkelerde çok ciddi eleştirilere konu olmuştur.

    eleştiri konusunda çok yerinde ve doğru sorular sormuştur bu film ancak müslümanlığa daha az değinilmesinin sebebinin aamir khan'ın müslüman olması değil müslümanlardan gelecek tepkilerin aynı ayarda olmayacağı gerçeğinden olduğunu düşünmekteyim.