• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
polytechnique - denis villeneuve
akli dengesi yerinde olmayan bir kadın düşmanının kadın mühendislik öğrencilerini katlettiği,1989’daki montreal katliamı'nı konu ediniyor.


  1. 1989 politeknik katliamı olarak bilinen, 14 kadının ölümüyle sonuçlanan olayı konu alan film.

    !---- spoiler ----!

    film, katilin feminizm eleştirisiyle başlıyor. onda bu nefreti uyandıranın ne olduğunu anlayamadım ancak filmin sonunda kadın kahramanımız, erkek çocuğum olursa sevmeyi öğreticem tarzı bir şey diyor; belki de bağlantılıdır. bundan sonra kadın kahramanımızın staj mülakatında cinsiyetinden ötürü ayımcılığa uğradığına tanık oluyoruz. yani filmin başında iki düşünce gözler önüne serilmiş, e tabi kadın kahramanımızın durumu fazlasıyla objektif.

    !---- spoiler ----!

    film bana kalırsa başarılıydı. çok fazla teknik bilgisi olmayan biri bile^:kendimden biliyorum^ yönetmenin kamerayla nasıl oynadığını fark edebilir. bu durum bana, gereksiz bir süslemeymiş gibi geldi ve olmamasını şahsen tercih ederdim ama yine şahsen totalde izlenesi.
  2. filmi henüz izlememiş olsam da montreal katliamı üzerine 5harfliler sitesinde okuduğum bir yazıyı paylaşmak istiyorum:

    "Annem on yılı aşkın bir süre her sene Montreal Katliamı’nın yıldönümü olan 6 Aralık’ta kızkardeşim ve beni telefonla aradı. 1989 yılının karanlık bir kış günü yarı otomatik tüfekli tek bir adam Montreal Üniversitesi Politeknik Okulu’nda 14 kadın mühendislik öğrencisini katletmişti. Ateş açmadan önce erkeklerin sınıftan çıkmasını isteyen katil, bu genç kadınları, bu “feministleri” kendi hayatındaki başarısızlıklar için suçluyordu. Katliamdan hemen sonra silahını kendisine çevirmişti."

    politeknik katliamı
  3. Montreal üniversitesi’ndeki 14 mühendislik öğrencisi kadının katliamının ve bu katliama tanık olanların hikayesinin anlatıldığı 2009 yapımı film.

    Yaşananlara bir bakış açısı kazandırmaktan ziyade olanlara bir ayna tutma görevi gören film, 70 dakikalık katledilenler anısına bir saygı duruşu niteliğinde.

    Birkaç küçük girişimde bulunsa da film, yaşananlar üzerine çok fazla konuşmak istemiyor gibi. tarafsız bir bölgeden, yaşananları anlatıyor izleyiciye yalnızca.

    Ele aldığı olay, oldukça dramatik ve çarpıcı olmasına rağmen filmi çok da etkileyici bulmadım. tamamlanmamış ve ikiye üçe bölünmüş hissi bıraktı bende. Trailer