• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.35)
primal fear - gregory hoblit
kendine çok güvenen, başarılı avukat martin vail (richard gere), bir psikoposun öldürüldüğü cinayet davasında yargılanan ve cinayet bölgesinden kaçarken yakalanan aaron'u (edward norton) savunmaya karar verir. medyanın da ilgi odağı bu davadadır. dava aynı zamanda bir takım yolsuzlukları da ortaya çıkarabilecektir ve davanın savcılığını da martin'in eski kız arkadaşı yapmaktadır. martin'in bu davayı kazanması hukuk çevrelerince imkansız gibi görülmektedir. dava görgü tanıklarının odada üçüncü bir kişi olduğu yönündeki çelişkili ifadelerinden dolayı daha da karmaşık bir hal alır. hukuk sistemini sorgulayan 'adalet' 'suçlu' 'masum' kavramlarının gerçekliğini araştıran edward norton'a bu filmdeki performansından dolayı birçok filmin kapısını açacak olan 'ilk korku' sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir.


  1. edward norton'un döktürdüğü filmdir.

    "if you want justice, go to a whorehouse. if you wanna get fucked, go to court." cümlesiyle başlar.

    filmin afişinden de anlaşılacağı üzere baş rolde richard gere oynamasına rağmen richard gere, edward norton'un gölgesinde kalmıştır. sürpriz sonlu filmleri sevenlerin bu sarsıcı finalli filme de bayılacağını düşünüyorum. daha ilk filmi olmasına rağmen muhteşem oyunculuğuyla richard gere'i donunda sallayan edward norton, filmin sonunda richard gere de dahil olmak üzere hepimize "nasıl yani?" dedirtmişir.
  2. !---- spoiler ----!
    aaron^:edward norton^: "bayan venable'a özür dilediğimi iletir misiniz? umarım boynu iyidir." dediğinde ve martin^:richard gere^ bunu fark ettiğinde, karakterle aynı yüz ifadesine büründük. bir an aynaya bakıyormuşum hissine kapıldım. ^: :d ^
    !---- spoiler ----!
  3. spotlight'ın en iyi film oscar'ını aldığı 2016 senesinde tekrar tekrar izlememiz gereken, çok hassas bir konu olan katolik kilisesine bağlı pedofili rahiplere değinmiş güzel film.
    borat
  4. muhakkak bi aciklamasi vardir ama ismi ile konusunun ne alakasi oldugunu cozemedigim film. belki de olum cezasina carptirilmasi kesin gibi gorunen aaron'un olme korkusuna yani hayatta kalma durtusune bi gondermedir....

    !---- spoiler ----!

    simdi sonunda aaron/roy cift kisiliginin numara oldugu belliydi, yani en azindan ben oyle oldugunu tahmin ediyordum... tek derdim simdiye dek cok guzel gitmis filmin bunu sacma sapan bi sekilde ortaya cikarmamasi idi...

    aaron o mahkemedeki olaydan bahsedince, hastir dedim, oldu mu simdi, o kadar zeki adam bu kadar basit hata yapar mi? ama alkislamaya baslayinca gorduk ki oyle degilmis meger; zaferinin tadini cikarmak icin, martin vail anlasin diye kasten ele vermis kendini oyle cakal... helal, gercekten de oyle yapardi bi psikopat...

    !---- spoiler ----!
  5. biraz önce izlemeyi bitirdiğim 96 yapımı edward norton'ın bulunduğu film. herkes gibi oyunculuğa hayran kaldım, mükemmel bir oyunculuk.

    !---- spoiler ----!

    linda'yı niçin öldürdüğünü anlamadım, madem en başından herşeyin farkında, bu linda'nın suçu değildi ki.

    mahkemede savcının aaron'ın üstüne gelmesini saçma buluyorum. öldürdün mü? hayır. yaa sana yapılanlar bana yapılsa bilmem kaç kere bıçaklar boğazını keserdim vs vs ama bu benim ben yapardım peki ya sen senn?? ya zaten öldürmedim diyor, onun neler yapacağını duymak zorunda mıyız? elbetteki psikolojik baskı ama ben olsam : ' ben öldürmedim, ve senin neler yapacağın zerre şeyimde değil' felan derim.

    !---- spoiler ----!
  6. 1997 yılından kopup gelmiş, sürükleyici drama-gerilim-suç filmi. fazlasıyla akıcı, izleyiciyi bağlayan türden , sürpriz sonlu, 'genç' edward norton'ın muazzam oyunculuğuyla da taçlandırılmış. adalet, güç, düzen, masumiyet üzerine de birkaç yerinde sorusu, birkaç yerinde cevabı var üstelik. hee çığır mı açıyor, cevap açıkça hayır.

    katolik kilisesindeki taciz, istismar vakaları ve zamanının tanısı 'çoklu kişilik bozukluğu' ile temellenen filmin bence en can alıcı kısmı ise budur., enfestir. film de izlemeye değer mi, değer.
  7. edward norton’ı edward norton yapan film. sonunu o kadar da iyi bağlayamamışlar. baştan sona kadar merak sürdürmeyi başardı. izlememiş olanlar hemen izlemeli.
    abi