1. tarihi... konusunda pek bir bilgi yok sanırım ama fransız icadı olabilir gibi bir durum da var hani. hiç gitmedim de inci pastanesi güzel yaparmış bunu, taksim' deydi sanırım. çikolata sosu dayanılır kıvamdaysa şayet bir porsiyon öldürmeden sizi yiyebilirsiniz. sanırım ben aksi şekilde olanını saray muhallebicisi' nde yemiştim de içim alev almıştı.

    evde de yapılıyor aslında ama kim uğraşır önce o minik hamurları yap sonra kreması sonra sosuuu.... derken uğraştırmaz bir tarif almazsınız efenim diyorum.

    olay basit aslında. biz etimeklere profiterol muamelesi yapıyoruz burada. amannn canım olur mu sen de demeyin hemen, vallahi de oluyor. şöyle ki:

    1 lt süte; bir bardak un -hatta bir parmak az-, bir bardak şeker ilave edilerek muhallebi yapılır önce. sonra içine bir paket krem şanti ilave edilir, evet toz.çok sıcak olmaması gerek bu yüzden muhallebimizin. dileyen krema da koyabilir. sonra etimekleri ^: bir paket^ gelişigüzel içine kırıyoruz. çok ufaltmanıza gerek yok. bu şekilde profiterolünüzü; isterseniz kaselere, ki bence servisi de kolay, isterseniz bir borcama koyarak; üzerine çikolata sosu gezdirip servise hazır hale getirebilirsiniz... gerisi size kalmış.
  2. gene basit bir tarifle karşınızdayım.

    1 paket dr.oetker çikolata sosu
    1 paket dr. oetker vanilyalı pasta kreması
    1 paket milföy
    süt

    şimdi önce çikolata sosunu pisiriyorsunuz. soğumaya birakiyorsunuz. sonra kremayi çırpıyorsunuz.

    alıyorsunuz milföy hamurunu varsa yuvarlak metal kurabiye kalıbı ile yoksa çay bardağı ile yuvarlak şekilde hamuru kesiyorsunuz. fırında veya seramik, teflon tavada katları kabarana kadar pişiriyorsunuz.

    kabaran milföyleri ikiye ayırıp; içine krema sürüp, üstüne de çikolata sosunu döküyorsunuz.

    ekleme: kolay olsun dedik tarif yazdık hata etmisiz. buyrun öyleyse gerçeği.

    profiterol tarifi'nin malzemeleri
    elif atalar
    – 1 su bardağı su
    – 1 su bardağı un
    – 125 gr margarin
    – 3 adet yumurta

    kreması için

    – 2,5 su bardağı süt
    – 3 yemek kaşığı un
    – 1,5 çay bardağı şeker
    – 1 adet yumurta
    – 1 paket vanilya

    üzeri için

    – 1 paket hazır çikolata sosu ya da benmari usulü eritilmiş 80 gr bitter çikolata

    profiterol tarifi'nin yapılışı

    1. ilk olarak profiterolün hamurunu hazırlayalım. küçük bir tencereye 1 su bardağı suyu ve margarini koyarak kaynatın. daha sonra 1 su bardağı unu ekleyerek iyice karıştırın. 2-3 dakika karışımı sürekli karıştırarak pişirin. ocağı kapatarak 10-15 dakika hamurun soğumasını bekleyin. hamur biraz dinlendikten sonra 3 adet yumurtayı hamura yedirmemiz gerekiyor ancak bu noktada önemli bir ayrıntı var. yumurtaları teker teker hamura kırın ve birini iyice yedirmeden diğer yumurtayı kırmayın. yumurtaları hamura iyice yedirdikten sonra yapışkan bir hamur elde etmiş olduk. bu kısım biraz yorucu oluyor ama hamurun kabarması için iyice karıştırmış olmanız gerekiyor. yumurtaları yedirdikten sonra hamuru 10 dakika dinlendirin.

    2. hamurlarımızı pişirelim. yağlanmış tepsiye, kaşık yardımı ile hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak aralarında 2-3 cm boşluk bulunmasına dikkat ederek resimdeki gibi dökün. elinizle şekillendirmeye çalışmayın. daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırına hamuru sürün. üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişiriyorsunuz.

    3. kremasını hazırlayım. hamurlar piştikten sonra kremasını hazırlayın. vanilya hariç diğer malzemeleri bir tencereye koyarak kremayı pişirin. kremayı ocaktan aldıktan sonra vanilyasını ekleyerek karıştırın.

    4. kremayı profiterol hamurlarına dolduralım. profiterolün pişen hamurlarını ikiye bölerek ya da varsa krema sıkma torbası ile içlerini krema ile doldurun ve tepsiye dizin.

    5. tatlımızın üzerine çikolata sosu gezdirelim. tüm profiterolleri doldurduktan sonra üzerine çikolata sosunu ya da benmari usulü erittiğiniz çikolatayı gezdirin.

    afiyet olsun..

    6. notlar: benmari usulü çikolatayı şu şekilde eritiyorsunuz. çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba koyarak kabınızı kaynamakta olan suyun içine koyuyorsunuz. çikolata su ile tema etmeyecek şekilde. çikolata sıcak sudan aldığı ısı ile eriyecektir.



    toplam 1.5 saat sonra profiterol'unuz servise hazır.
  3. en sevdiğim tatlı. birinci sırada profiterol ikinci sırada waffle.
    profiterol yapması pek kolay değil ama malzemeleri paket halinde satılanından alıp yapmıştım. çokta bi numarası yok başına geçince yapılıyor. neyseki şanslıyım, ben ne zaman istesem hatta ben demeden de bunu yapıp getiren bir arkadaşım var. sen beğendiğin tatlıyı göster ben yaparım diyor :)

    beğendik unlu mamüllerde satılanıda fena değil. üstüne çikolata sosunu az olunca bence daha güzel oluyor.

    odtü çatı kafedeki de başarılıydı. hemde çokta ucuzdu. üç aylık yedim diyebilirim :)
  4. biz burada künefe dışında tatlı sevenleri pek sevmeyiz.
    profiterol neden künefe kalitesine yaklaşamaz dilerseniz bunu açıklayalım. eğer işin içine dr oetker gibi mini ambalajlar girdiyse tatlının kimyası bozulur. bir örnekle devam edelim cunda'ya yolunuz düştü, üreticinin bir çoğu harika damla sakızlı dondurma, karadutlu dondurma vb yapıyor hatta külahlarını da kendileri üretiyor. o dondurmayı bırakıp da marketten algida aldıysanız adı dondurma olan başka bir şey seviyorsunuz demektir. profiterol için de geçerli bu. vanilyalı pasta kreması adı altında satılan üründe %99 vanilya esansı var. peki maliyet yükseliyor napıcaz sorusu? vanilya çubuğu almak maliyeti çok artırıyor. çizilecek yol şu olmalı: evimizde tatlı yapıyorsak nadiren yapıcaz. haftada iki yerine ayda iki olucak belki ama yaptığınıza değecek. sözün özü nadiren yiyeceğiz ama kaliteli olacak ve damak tadımızdan ödün vermeyeceğiz.
  5. ağır şerbetli tatlılara karşı bayılıyorum sana profiterol. küçükken yaşadığımız yerde akşamları çok sık dışarı yemeğe giderdik, istisnasız hepsinde profiterol yerdim bana hep o zamanları hatırlatıyor. bir şey okumuştum kokuların, tatların da anıları vardır diye. cidden öyle.
  6. baklavadan sonra vazgecemedigim tek tatli.

    anneannemlerin evinin altinda bi inci profiterolcu'su (hala daha unutamam adini, cocuklugumun en guzel detaylarindan biridir) vardi, ordaki profiterolcu ablaya kendimi sevdirmenin sonucu ekstra cukulat ekstra topcuklar oluyordu(*:swh)
    sonra kapandi, bir daha da agiz tadiyla profiterol yiyemedim. izmir'de nerede en guzel, en iyi yapiliyor arastirdim ama bi turlu de bulamadim. hazir yapilanlar falan onlari degerlendirmeye bile alamiyorum oyle kotuler. profiterol yoksunluguna da girsem tatmin etmez heralde..

    hakettigi degeri goremeyen bi tatlidir bence.. en azindan ben hakettigi degeri veremedim, pesini birakmamaliydim profiterolcu abla:(
  7. yemeyi asiri ozledigim tatli.