1. şu siteden harika bir eğitim dökümanı indirilebilir veya online olarak takip edilebilir. yaklaşık bir haftadır öğrenmeye çalıştığım bir dil. daha önce de c, c++, c# öğrenme denemelerim olmuştu fakat hiçbirinde bu kadar kararlı bir şekilde ilerlememiştim. böyle güzel bir kaynak bulmuş olmak etkiledi sanırım. nesne tabanlı programlama kısmındayım. kaynağı tamamen bitirdiğimde de editlerim.

    bu arada bahsettiğim kaynağın uzunca bir yazar listesi daha doğrusu katkı yapanlar listesi var. hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.

    db editi: ulan python başlığındaki herhangi bir yazı nasıl olur da db'ye girer hala anlamış değilim.(*:swh) beni ilk günden db'ye sokan tüm youserlara teşekkürlerimi sunuyorum.
    serin
  2. programlamayla ilgilenmek isteyip bir türlü başlayamayanların tercih etmesi gereken dildir.

    özellikle tek kaynağınız internetse; kodlama algoritma mantığını size öğretecek, diğer dillerin aksine düzenleme problemi olmadığından dolayı sizi programlamadan soğutmayacak bir dildir. başlangıç için idealdir
    kup
  3. ilk geliştiricisi (founder dedikleri) guido van rossum olan nesneye yönelimli programlama dili. programlamaya yeni başlayacak olanlar için uygun olduğu söylenir.
    loach
  4. bu programlama dilini öğrenmek isteyen herkesin yolu en az bir kere istihza'ya çıkar diye düşünüyorum. ayrıca bundan farklı olarak coursera'da birkaç bölüm halinde michigan üniversitesinden bir profesör eğlenceli ve anlaşılır anlatımıyla çok iyi öğretmektedir.
  5. programlamaya yeni baslayan kisilere gosterilmesi elzem olan dil.

    koy abi bunu ortaokula, liseye. cocuklarda algoritma mantigini bir oturttur, alistir ogrencileri su teknolojilere artik. bir seyler uretebilsinler ogrendikleri seylerle.
  6. rakiplerine göre yavaş bir programlama dili olmakla beraber kullanıcısını hem tembelliğe alıştırır hem de kendine aşık eder. hız konusunda ortalama bir fikir sahibi olmak için tıklayın
    syntax'ı çok kolaydır.
    2.7'den 3'e geçerken kullanıcılarının anasını ağlatan bir karar alıp syntax'da küçük değişiklere gitmiştir. bunun sonucu python 2.7 interpreter'ında yazdığınız bir program python 3. interpreter'ında çalışmaz.

    edit : bağlantılar eklendi.
  7. orta düzey ingilizce ve başlangıç programlama bilgisi olan insanın 1 günde öğrenebileceği scripting dili.

    dosya düzenleme, metinleri formatlama gibi işlerimi bu dil ile 2 dakikada hallediyorum. mesela dark ambient başlığındaki 2. yorumu bir python scripti ile bkz içine aldım. kodlaması da 30 saniye sürdü.

    muazzam dil...
  8. biyoenformatikçi arkadaşlara bir kaç tane tavsiyemin olduğu dil.

    1) aynı anda hem perl hem de python gibi script dili öğrenmeyin. gereksiz efor olur.
    2) bana sorarsınız python kütüphane desteği ile perl'ü döver.
    3) eğer hız sorununuz varsa yapabileceğiniz birkaç tane şey var.
    ...3a) ya kodunuzun yavaş kısmını profiling yaparak bulursunuz. hangi fonksiyon bottleneck yaratıyorsa o fonksiyonu c/c++ gibi bir dil ile yazıp wrapper kodunuzdan çağırırsınız.
    ...3b) cython kullanarak python syntaxlı ve daha kolay bir şekilde kodunuzu c hızı ile aynı hızda çalıştırırsınız.
    ...3c) ya da ctypes kullanarak derleme vs uğraşmadan kütüphane ile değişkenlerinizi c tarzı tanımlarsınız. gene hız kazanmış olursunuz.

    benim tavsiyem normal işleriniz için python, hız lazım olan yerlerde ise cython.