1. britanya orjinli, kredi kartı büyüklüğünde, gelişmekte olan ülkelerde bilgisayar eğitiminin yapılabilmesi için uygun fiyatla sunulan tek kart bilgisayardır. farklı versiyonları piyasaya sürülmüştür.
    linux tabanlı işletim sistemleri ile çalışabilmekte olup, kendi işletim sistemi, bir linux dağıtımı olan debian'ın raspberry pi'ye uyarlanmış versiyonu olan raspbian'dır.
    pyhton ile kolayca uygulamalar yapılabilir. pyhton desteği geniştir. java, c++ gibi diller ile de uygulamalar yapılabilir. debian tabanlı işletim sistemi çalıştırdığı için tercih edilen bir ide yüklenerek istenilen uygulamalar yapılabilir.
    üzerinde barındırdığı general port input output(gpio) pinleri ile uygulamalar yapılmasına izin veren bir yapıdadır.
    daha fazla bilgi için resmi raspberry pi sitesiincelenebilir.
  2. ilk sürümü raspberry pi zero adı ve 5$'lık fiyatıyla hayatını sürdürmekteyken 3. sürümü daha hızlı 64 bit bir işlemci, dahili wireless ve bluetooth ile ortamlarda yerini almaya başlamıştır.
    admin
  3. gelistirmekte oldugumuz projenin temellerini olusturan ve bol miktarda kullandigimiz mini bilgisayar. cin'de uretilen cakmalari da iyi kotu is gormektedir.

    ayrica raspberry pi zero hala hacimli satisa gecmemistir. insan uzuluyor boyle olunca.
  4. bir hafta kadar önce 3. versiyonu çıkmış mini arm pcdir. çıkış amacı bilgisayara erişim imkanı olmayan, fakir insanları bilgisarla tanıştırmak ve programlama öğrenmek için pahalı bir bilgisayara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktı ama bu günlerde pek bu amaçlarla kullanıldığı söylenemez. insanlar küçük, ucuz bir bilgisayarın cazibesine kapılıyorlar ve hemen bir tane pi ediniyor ama çoğu kişi bir kaç saat uğraştıktan sonra tozlar içinde yatmak üzere cihazı kaldırıp bir kenara atıyor. zannediliyorki ben bunu alırım mini pc olarak kullanırım her işimi bununla görürüm youtube'den video izlerim, twitter'e girerim vs. vs. ama böyle bir dünya yok, herşeyden önce bu küçük bilgisayarın bu saydıklarımı yapmak için yeterli gücü yok. ayrıca bu bilgisayar size o windows'un cicili bicili arayüzünü sunmuyor, bu cihazı kullanırken o terminali mutlaka açmanız gerekecek. linux ile uğraşmak istemiyor veya terminalden korkuyorsanız bu cihazla tek yapabileceğiniz media center yazılımı indirip (bkz: osmc) film izleyip, müzik dinlemek. yani bir pi almadan önce "bu cihaz gerçekten işime yarayacak mı?" diye düşünmekte fayda var.
  5. 10 yıllık film arşivimi ağdaki diğer cihazlarım ile paylaşabilmemi sağlayan efsane cihaz. ayrıca bunları yaparken 7/24 açık kalıp arşivimi genişletmeme fayda sağlıyor. (bkz: torrent)
  6. raspberry pi üzerindeki act ledini kendiniz kontrol etmek istiyorsanız, led gpio 47’e bağlı. yani gpio 47'i kullanarak bunu yapabilirsiniz. örnek olarak aşağıdaki kod saniyede bir kez yakıp söndürüyor act ledini.


    #include <wiringpi>
    void setup(){
    pinmode(47, output);
    }
    void loop(){
    while(1){
    digitalwrite(47, high);
    delay(1000);
    digitalwrite(47, low);
    delay(1000);
    }
    }
    int main(){
    wiringpisetupgpio();
    setup();
    loop();
    return 0;
    }
  7. teknolojiyle az buçuk içli dışlı olmama rağmen yeni keşfettiğim mini bilgisayar.
    günlük kullanım amaçlı bir tane alıp ssd bağlyayım dedim, windows kurarım, bedavaya bilgisayarım olur. öyle değilmiş o işler...
  8. son çıkan modelinin (rpi3) yerleşik wifi sini bir türlü çalıştıramadığım arm bilgisayarımsı. usb external wifi takınca sorunsuz bağlanabiliyorsunuz. yerleşik wifi aygıtı ağları görüyor ama bağlanamıyor. forumlardan anladığım kadarıyla bu yaygın bir sorunmuş. karşılaşıp bu sorunu çözebilen varsa beni aydınlatabilir. /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf ve /etc/network/interfaces dosyalarının tüm ayar olasılıklarını denedim ama cık!