1. ortak olarak hepimiz taksiye sarı, ağaca yeşil, gökyüzüne mavi deriz fakat algıladığımız renkler gerçekten aynı mıdır ? iki insanın aynı zihni paylaşmadan bunun cevabını verebilmesi mümkün müdür ?
    nane
  2. bunun hakkında bi ara uzun uzun düşünüp bir önemi olmadığı sonucuna varmıştım.bunu sadece renkler için de düşünmemek lazım,duyduğumuz sesler,dokunduğumuz nesneler,kısaca hissettiğimiz herhangi bir nesneyi bir başka insan da tıpkı bizim gibi mi algılar diye düşünmek gerekiyor bence.
  3. bence herkes ayni tonu goremez.

    tamam taksiye sari dedik, hepimiz oyle kodladik belki ama adam benim sari gordugum taksiyi benim gozlerimin kirmizi diye gordugu renkte gorup ona sari diyo olabilir.

    renk isimleri sadece kodlama :)
  4. nereden aklıma takıldı bilmiyorum, küçükten beri benim de aklımdadır bu soru. tamam, hepimiz kırmızıya kırmızı diyoruz ama misal benim kırmızı dediğim renk bir başkasının gözüne benim yeşil dediğim renkte görünüyorsa ve o da bu renge kırmızı diyorsa? sonuçta görülen renk yeşil de olsa kırmızı da olsa ortak adı kırmızı oluyor.
    renk körlüğü veya elbiseyi hangi renk gördüğümüzden bahsetmiyorum. orada farklı renk görmek var. elbiseyi farklı renkte gören kişilere örneğin kırmızı bir renk göstersek ikisi de kırmızı diyecek.
    sanırım ilk mesajda belirtildigi gibi, iki insan aynı zihni paylaşmadan bilineme. gerçi farzedelim ki şöyle bir teknoloji var: bir başkasının zihnine giriyorsun ve neyi nasıl algıladığını görüyorsun. ancak burada yine şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor, bir başkasının zihnine girsen bile renk tanımları senin kafanda sabit olduğundan senin kırmızın yine kırmızı olacak, sen kırmızı göreceksin ama zihnine girdiğin kişinin algısı mı, kendi renk algn mı bunu bilemeyeceksin.

    nerden geliyor aklınıza manyak manyak fikirler? (bkz: pardon)
  5. abi
  6. evet.
    gözün evrimdeki gelisimine ve renkli görmenin nedenlerine baktigimizda, bunun maymun-atalarimizin, beslenme sekilleriyle alakali oldugu görülür.
    bu hayvanlar meyve ve yapraklarla beslendikleri icin, meyve ve yapraklarin, olgunluklarini anlamak , sindirimi kolay olanlari secebilmek icin, kirmizi ve yesilin tonlarini ayirt edebilmeye baslamislardir.
    bu yüzden, renklerin tonlarini ayirt edebilmek icin gelismis bir organin(dogru calismasi, beslenme gibi, hayati önem tasiyan konuda) herkesde ayni calismasi, tek mantikli olandir.