1. lunaparklarda süper hızlı gidip, çıkıp, çıkıp, çıkıp dimdik aşağıya doğru indiren, ters takla attıran trenlerin İngilizcesi. bizde belirli bir karşılığı yoktur maalesef. lunapark treni, hızlı tren. eğlence treni falan denir. zaten bizde de öyle tüm dünyada ses getirecek bir örneği de yoktur.

    günümüz roller coaster’ların ataları 17’nci yüzyılda rusya’da görülmüş. ruslar herhalde votkanın etkisiyle buz dağlarına şekil verip, tahtalarla üstlerinde kayıyormuş. hatta imparatoriçe ii. katerina st. petersburg’deki sarayına kayma tepeleri yaptırmış.

    ilk modern roller coaster ise, 8 temmuz 1817’de paris’te açılmış. Promenades Aeriennes. fikrin amerika’ya gelip çılgınlığa dönüşmesi ise 1850’lerde gerçekleşmiş. 1827’de pennsylvania’daki bir maden ocağı yakındaki bir kasabaya kömürleri ulaştırmak için tahtadan, yokuş aşağı yerçekimiyle çalışan demiryolu inşa etmiş. 1850’lerdeyse bu demiryolu için yolcu almaya başlamışlar. bugün bildiğimiz hâliyle çelikten yapılan ilk roller coaster ise 1959 yılında disneyland’de açılmış. matterhorn bobsled. ancak bazı lunaparklarda tahtadan roller coaster’lar hâlen bulunmakta.

    gelelim bazı verilere...
    127.4 metreyle dünyanın en yükseğe çıkan roller coaster’ı, new jersey’deki 6 flags great adventure parkındaki kingda ka'mış.

    saatte 240km hıza çıkan dünyanın en hızlısı formula rossa roller coaster’ı, abu dabi’deki Ferrari world’deymiş.

    dünyanın en uzun roller coaster’ıysa, 2.48 km’lik japonya’daki nagashima spa land’deki steel dragon 2000 ’miş.

    en fazla ters döndüren roller coaster ise, ingiltere’de staffordshire’da bulunan alton towers resort’taki the smiler’mış. bu roller coaster’a binenler tam 14 kez ters dönüyorlarmış. kabus gibi bana sorarsanız...

    en büyük loop ise, california’daki 6 flags magic mountain parkındaki full throttle’daymış. 38.75 metrelik döngüyü barındıran roller coaster’ın bir turu 1.30 saniye sürüyormuş.

    en uzun zamandır faaliyette olan roller coaster ise, Melbourne'da bulunan Luna Park'taki The Scenic Railway 'miş. 13 aralık 1912'de açılan bu tahta roller coaster hala çalışıyormuş.