1. 1942-2010 yılları arasında yaşamış amerikalı şarkı sözü yazarı, besteci ve vokalist.

    heavy metal müziğin babalarından sayılır. devil horns işaretinin bulucusu ve enfes sesiyle bir çok güzel şarkıya hayat vermiş unutulmaz bir müzisyendir. sesini rainbow ile duyurdu diyebiliriz. bu grupta ritchie blackmore ile birlikte çok güzel iki albüme imza atmıştır.

    sonrasında black sabbath ile fırtınalı bir ilişkisi olmuş, bir kaç defa gruptan ayrılmış ve geri dönmüş, bir ara kendi grubu olan dio'yu kurmuştur.

    sesinin rengi en güzel vokalistlerden biri, belki de birincisidir.
  2. gökkuşağı ile ilgili metal müzik parçası yapabilen kişidir. kimilerine göre metal müziğin kurucularındandır.
    -holy diver
    -don't talk to strangers
    dinlenmesi gereken parçalarıdır.
  3. mosh (bkz: devil horns) (m/) hareketini bulan, heavy metal'in belki de kurucusu ve dahisi, gerçekten tanıdığım en iyi sesin sahibi olan insandır. hatta kendisi öyle şeker bir adamdır ki türkiye'ye geldiğinde tüm fanlarının tek tek ellerini sıkmış (herhangi bir koruma ordusu olmadan) uzattıkları şeyleri imzalamış bazıları ile fotoğraf çekinmiş sarılmış ve muhabbet bile etmiştir. aşağıda birazdan belirteceğim, black sabbath ile bol bol söylediği şarkılarla beni kendisiyle tanıştırmış ve müthiş derecede hayran bıraktırmıştır.

    -heaven and hell
    -shadow of the wind

    black sabbath'tan (yanılmıyorsam 1992'de çıkan dehumanizer albümü) ayrılışı ise hayli gariptir, vokal seslerinin az olduğunu düşünen dio, tony ile küçük bir tartışma yaşar, ardından gece stüdyoya sızıp vokal seslerini açar. grup ertesi gün bu durumu fark edince tartışma hararetlenir ve dio da "baterist ile bizim fotoğraflarımız zaten çok az" diyerek bateristle dio grubuna dönerler...

    velhasıl kelam bu adam gibisi gelmemiştir, gelmeyecektir. mosh hareketi hikayesi de gariptir aynı zamanda: (bkz: metal a headbangers journey - sam dunn)

    yolda yürürken babaannesinin bazı kişilerin üstüne bu hareketi yaptığını gören ronnie james dio bunun sebebinin nazar değmemesi için yapılan bir hareket olduğunu anlar. bunu ben bulmadım fakat güzel anlamlar yükledim diyerek olayı da noktalar.