• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.20)
rosetta - jean-pierre dardenne, luc dardenne
rosetta, dardenne kardeşler tarafından yazılan ve yönetilen 1999 yapımı filmdir. bir tır parkında alkolik annesiyle yaşayan ve içine doğduğu yoksulluktan sıyrılmayı başaramayan 17 yaşındaki bir kızı konu almaktadır.


  1. izleyiciyi kıza iç gözlemsel bir yolla bakmaya zorlar, kızın yoksulluğu, öyküdeki diğer ayrıntılarla silinemeyecek kadar gerçektir. hollywood'un gişe geliri elde etmek amacıyla üzerini örttüğü yaşam gerçekleri açısından çok zengin bir film.
    film, belçika'da asgari ücretin altında gelir sağlayan çocuk işçilerin durumunu iyileştirici yasalara zemin hazırlamıştır.
  2. sinemanın ne kadar güçlü bir anlatım aracı olduğunu bir kez daha gösteren film. filmden sonra belçika’da çalışmak zorunda kalan yoksul çocuk işçilerin durumunu iyileştirmesi amaçlanan bir yasa hazırlanmış ve bu yasaya da “rosetta yasası” denilmiş.
    filmde avrupa denilince herkesin kafasında canlanan hayat koşullarından bambaşka bir tablo gösteriliyor.
    dardenne kardeşler çektikleri olaya tamamen gerçekçi bir bakış açısıyla bakmaları ve hareketli kamera kullanımlarıyla dikkat çekmekte. (hareketli kamera kullanımları dogma 95 tarzını anımsatmakta) film olabilecek en sade haliyle müzik bile kullanılmadan ve 16mm omuz kamerasıyla çekilmiş.
    italyan yeni gerçekçiliği tarzında çekilen filmler gibi tamamen amatör oyuncularla, gerçek mekanlarda, düşük bütçeyle ortaya çıkmış bir film.
    émilie dequenne ilk oyunculuk deneyimi olmasına rağmen rosetta karakterini gayet iyi canlandırmış.
    film avrupayı gösteriş tarzıyla michael haneke nin filmlerini andırmakta.

    !---- spoiler ----!

    filmin en etkileyici sahnelerinden biri rosetta nın gözlemecide ki işinden kovulduğunda buna direnmesi ve un çuvallarına sarılarak bunu göstermesi. dardanne kardeşler işledikleri acıklı konuya rağmen duygu sömürüsü yapmaktan kaçınmış ve karakterin o anki ruh halini böyle basit ve anlaşılır bir eylemle de açıklayabilmişlerdir.

    riquet karakteri bataklığı düştüğünde rosetta onun işinde gözü olduğu için kurtarmakla kurtarmamak arasında kalır. içinde bulunduğumuz sistemde insanların birbirlerine çelme takarak ve ezerek bir yerlere gelmesini daha iyi anlatmazdı dardenne kardeşler. ama neyse ki rosetta bu sistemin içinde halen öğütülmediğini göstererek riquet i kurtarmaktadır.

    rosetta nın intihar etmeye çalıştığı sahnede tüpün bitmesi aslında intiharın bile yaşadıkları hayata göre lüks olduğunu göstermekte.

    !---- spoiler ----!