ruh




  1. beynin ve insan vücudunun tam olarak nasıl çalıştığı bilim ışığında anlaşıldığında bu fikir de zeus, isis ve odinin yanında küflenmiş bir mit olarak yerini alacaktır.
  2. bazılarında kesinlikle olmayan ''şey''. mesela 400 sayısına takıntılı, hırsız, arsız, yalancı ve diktatör tiplerde. şükür ki bizim ülkemizde böyleleri yok!!!! değil mi?
  3. kup
  4. akıllara istemsizce şu satırları getirip düşündürendir.

    "kaç hayat yaşarız? kaç kez ölürüz? ölüm anında hepimizin 21 gram kaybettiğimizi söylerler. 21 grama kaç yaşam sığar? ne kadarı kaybolur? 21 gram ne zaman kaybolur? ne kadarı onunla gider? geriye ne kadarı kalır? geriye ne kadarı kalır? 21 gram, 5 madeni paranın ağırlığı. 1 kuşun ağırlığı. bir çikolata parçasının.. 21 gram ne kadar eder?"

    (bkz: 21 grams)
  5. olmadığına inandığım durum. daha doğrusu şöyle bir soru var.

    diyelim ki elimizde hasta var. beyin ölümü gerçekleşmiş, tam fişi çekilmesine karar verilirken uygun bir beyin bulunur. tabi bunun için beyin nakli dediğimiz olayın gerçekte göz nakli kadar rahat yapılabiliyor olması lazım, varsayalım ki yapılıyor. beyin ölümü gerçekleşmiş hastaya, ölen kişinin beyni takılırsa ne olur.

    1- kişinin karakterinde ve zekasında olan değişimler ?
    2- nakil yapılan kişinin mesleği ile diğer kişinin mesleği farklı ise adam eski mesleğinde ki bilgilere ne olacak ?
    3- nakil yapılan kişi kendi geçmişini, eşini dostunu, çocuklarını hatırlayabilecek mi ? yoksa ölen kişinin akrabalarının adlarını mı hatırlayacak ?
    4- nakil yapılan kişi bu durumda kimin hayatını yaşayacak ?
    ve bunun gibi birçok durum.

    eğer bu gibi sorulara mantıklı bir cevap bulunursa neden olmasın diyorum.
  6. eğer yoksa;
    1) canlı-cansız varlıklar arasında bir fark kalmıyor, neticede her ikisi de atomlardan ve bunların arasındaki etkileşimlerden oluşuyor tek farkı birinin daha kompleks oluşu.
    2) özgür irade diye bir durum kalmıyor çünkü verdiğimiz tüm kararlar nöronların etkinliğinin bir sonucu dolayısıyla yine fiziksel bir şey, yine atom hareketlerinin sonucu.

    eğer varsa; nereden geliyor bu ruh? ölünce ne oluyor, doğunca noluyor, neyde var neyde yok neden yok? ruh kararları etkiliyor mu yoksa sadece deneyimliyor mu? etkiliyorsa işleyişi beyin gibi mi, başka bir şekilde mi?

    bence ruh yok, zaten olması da sadece daha fazla soruyu doğuruyor. insanın kendini özel hissetme, diğer varlıklardan farklı hissetme ihtiyacı sonucu çıkmış bir kavram.