• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
ruhlar evi - isabel allende
şili'nin seçimle iş başına gelen, askeri bir darbeyle devrilip öldürülen marksist başkanı salvador allende'nin son saatleri nasıl geçti? nobel ödüllü büyük şair pablo neruda'nın cenaze töreni, faşist diktatör pinochet'nin onca baskısına karşın, nasıl bir gösteriye dönüştü? clara del valle neden dokuz yıl konuşmadı ve öldüğü zaman nasıl oldu da annesinin kesik başıyla birlikte gömüldü?


  1. bunlar, isabel allende'nin bu romanında yer verdiği ilginç olaylardan bazıları. isabel allende, latin amerika'nın yetiştirdiği en büyük romancılardan biri. ruhlar evi adlı bu ilk romanında, bir ailenin üç kuşağını, yetmiş yıllık bir süreç içinde, márquez'e yaklaşan bir ustalıkla dile getiriyor. romanda, yaşayan kişilerle geçmişin ruhları iç içe. latin amerika edebiyatının büyülü gerçekçilik geleneği, bu romanda da bütün görkemiyle hüküm sürüyor. sınırsız bir hayal gücü ve anlatım ustalığı, isabel allende'yi çağımızın en başarılı romancılarından biri yapıyor.
  2. bir aile üzerinden şilinin tarihini ve sosyolojik dönüşümünü anlatan özellikle son 100 sayfasında askeri darbe denen illetin en taraftar olanı bile ne hale dönüştürdüğünü film canlılığıyla okuyabileceğiniz ve bu ülkedeki otoriter yönetim sevdalılarına okutmak isteyeceğiniz muhteşem edebiyat eseri.
  3. notos tarafından geçtiğimiz aylarda en iyi on latin amerika kitabından biri seçilen ruhlar evi kanımca ilk 20'ye bile dahil olamayacak bir roman. tabi ki bunun için gerekli argümanları sunmak için elimi taşın altına da sokacağım.

    gelelim allende'nin ruhlar evi'ne. büyülü gerçekçiliği alt yapıya oturtan roman bunda başarılı olmasına oluyor ama etkileyici olmuyor. bunun nedenlerinden biri kitaptan yaklaşık 15 yıl önce yazılmış olan marquez eseri yüzyıllık yalnızlık bu kitapta söylenen her şeyi zaten ifade etmekle kalmıyor, fazlasını söylüyor ve daha etkileyici oluyor. allende'nin dünya dışı konumlandırdığı öğeler genelde ökilt mertebeden çıkamıyor. rosa güzeller güzeli, evet fakat rosa yeşil saçları taşıdığı deniz canlısı hüviyeti tamamlanmıyor misal. eksik, gedik bir yapıya gelen clara ve esteban romanın etkileyici tek karakterleri olsa da şu bir gerçek ki asla unutulmaz karakterler olarak zihindeki boşluğa doldurulmuyorlar.

    bir roman yeni bir şey söyledikçe, edebiyatının içine yeni bir motif kattıkça güçlüdür, allende'nin romanı darbeyi anlattığı için güçlü olamaz, allende'nin romanı zaten söylenmiş şeyleri içeriğe ancak oturtabiliyor.

    kusurları ezber söylemlerle buğulaştıran ülkemiz sözde aydınları ve edebiyat otoritesi bellenmiş insanların da aslında kalıpların dışına çıkamadığını görüyoruz. ruhlar evi olsa olsa ortalama bir roman.
  4. filmini izleyip sonra kitabını okumuş birisi olarak latin amerika edebiyatına özgü büyülü ve şahane bir anlatıma sahiptir.
  5. Salvador Allende 'nin de yeğeni isabel allende. Pinochet darbesinden bir süre sonra ülkesini terk etmek zorunda kalmış ve uzun yıllar dönememiş. takip etmek isteyenler için bir de sitesi var.
    mesut