1. dünyada 170 milyonu aşkın insan tarafından konuşulan slav dilidir. rusça'da kiril alfabesi kullanılır ve kelimelerde vurgu diğer dillere kıyasla daha fazla önemlidir çünkü bir harfin üzerindeki vurgu okunanı yazılandan epey farklı bir hale getirebilir.

    rusça öğrenmesi zahmetli bir dildir, emek ve sabır ister. alfabeyi öğrenmek ayrı, o alfabeyle bir şeyler yazabilmek ayrı, o alfabeyle yazılan bir şeyi tek görüşte okuyabilmek apayrı bir zaman gerektirir öncelikle. bunlara alıştıktan sonra dil biraz kolaylaşır çünkü kelimeler ve cümle yapısı çok güzeldir bu dilde, çoğu zaman türkçe'ye de benzetebilirsiniz.

    gramere geçtiğinizde karşınıza çıkan ilk zorluk preposition kullanımının diğer dillere kıyasla çok daha az olduğunu, rusça'nın da türkçe'deki gibi ekler üzerine kurulu bir dil olduğunu fark ettiğiniz andır. onları karıştırmadan akıcı bir şekilde kullanmak da sağlam bir zaman alır. bu aşamayı geçince işler yine kolaylaşır çünkü ingilizce'de birçok kişinin canını oldukça sıkan tense'ler rusça'da fazlasıyla kolaydır, hemencecik öğrenebilirsiniz. tense'lerin kolay olması artık her şeyin kolay olduğunu göstermez çünkü bu kez de diğer dillerdekilere hiç benzemeyen fiiller karşınıza çıkmaya başlar. tanesi 9-10 harften oluşan bu güzide fiilleri öğrendikten sonra iyice detaya girmeye başlarsınız ve bence asıl zorluk burada başlıyor. eğer size dili öğreten kişinin ana dili rusça değilse muhtemelen rusça öğrenimini bu aşamada bırakırsınız çünkü soracak çok fazla soru çıkmaya başlar. rusça öğretmenim bana rusça'yı rusya'ya gitmeden asla öğrenemeyeceğimi de açık açık söylemişti.

    rusça öğrenmek ülkemizde hem mesleki hem sosyal açıdan oldukça fayda sağlıyor çünkü ülkemizde birçok şirket rusya ile iş yapıyor ve ülkemizde de oldukça fazla rus bulunuyor.