• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.69)
rüzgarın adı - patrick rothfuss
belki beni duymuşsunuzdur. fantastik kurgu edebiyatının eşsiz bir masalı, bir kahramanın kendi ağzıyla anlattığı öyküsü işte böyle başlıyor. bir keder öyküsü bu... bir kurtuluş öyküsü... bir adamın evrenin anlamını arayışının ve gerek o arayışın gerekse de onu sürdürmesini sağlayan gem vurulamaz iradenin bir efsaneye dönüşmesinin öyküsü... "rothfuss, rüzgarın adı ile başlayan bu muazzam hikâyede nereye giderse gitsin iyi bir şarkıyı taşıması gibi bizi de yanında götürecek." ursula k. le guin


  1. kral katili güncesi ' nin ilk kitabı.

    bilim kurgu, fantastik ve macera konulu, kvothe isimli gencimizin tek başına kalıp, nasıl mücadele ettiğini, hayata tutunuşunu akıcı bir dille anlatıldığı, hikaye ilerledikçe elinizden bırakamayacağınız, muhteşem bir olay kurgusuyla işlenmiş, harika bir bilim kurgu romanı.
  2. kitabı elime aldım... okumaya başladım... kafamı kaldırdığımda sahilde bi banktaydım elimde de bilge adamın korkusu vardı.sonra haykırdım."where is the fucking third book?".

    aradaki 2 günde ne yaptığımı hayal meyal hatırlıyorum. üstüne bir hafta da hayalet gibi dolaşım etrafta. işte okadar akıcı bir kitap.
    gfy
  3. kral katili güncesi serisinin ilk kitabı. aynı zaman da patrick rothfuss'un ilk kitabı diyebiliriz.

    medeniyetin dört köşesin ' de (kitabın geçtiği dünya) kvothe'nin macelarını dinliyoruz kendi ağzından , bir han taburesi üstünde. rüzgarın adı belki de şu ana kadar okuduğum en iyi giriş kitabı olabilir bir seriye . her ne kadar benim gözümde "high fantasy" tanımına uymasa da , kesinlikle fantastik edebiyata giriş olmayacak kadar iyi bir kitap . şu an kitabı pek çok " en iyi fantastik eserler " sıralamaların da ilk on içerisinde görmeniz kuvvetle muhtemel. kişisel tahminim serinin üçüncü kitabının ardından yeni bir kvothe baş karakterli bir seri belki bir den fazla seri görebiliriz.

    fantastik edebiyat seviyorsanız kesinlikle okumadan geçmemeniz gereken bir eser. çağımız yazarları arasından çıkan en iyi eserlerden birisi.

    ayrıca kitabı okuyup , kitap hakkın da teori ve tartışma okumak istiyorsanız reddit sayfasını şiddetle tavsiye ederim.
  4. dil olarak kendini aşmış olan kitap. belki de patrick rothfuss'un en kaliteli yönü inanılmaz akıcı bir dile sahip olması. başka bir kişinin yazdığı ama okurken sıkıntıdan öldüğüm konuları rothfuss kana susamış bir vampir gibi okumama neden oluyor. okurken kulağa gelen hafif bir müzikte cabası.
    konu olarak incelemem gerekirse pek orijinal olduğunu söyleyemeyeceğim. daha önce bu tür konuların işlendiği birçok kitap var.
    kitabın en eksik yönü ise sağlam bir olay örgüsüne sahip olmaması. özellikle ikinci kitabı okuduğum zaman çoğu olayın tekrar edildiğini gördüm. rothfuss iyi bir olay örgüsü oluşturup bu muhteşem diliyle yazsaydı belki de fantastik edebiyatın en iyi serisini okuyor olacaktık.
  5. ilk 2 kitabını bir solukta okuyup bitirdiğim (sonra pişman olduğum) serinin ilk kitabı.
    kitap kendi içinde bir inception yaşatıyor ^:swh^ kvothe un kendini anlatması ama aynı zamanda anlattığı anı da yaşaması çok etkileyici olay örgüsü çok başarılı kurgulanmış.
    fantastik roman sevenlerin zaman kaybetmeden başlaması gereken bir kitap. patrick abiye de geleceğin tolkien'i diyorlar. umarım diğer kitaplarıyla da bizi şımartır.
  6. ursula k. le guin'in kitap için yazdığı kapak yazısında da belirttiği gibi bir şarkı edasında yazılmış, yan karakterleri oldukça güçlü olan bir kitap. ancak üçüncü kitap çıkmadan kimseye bu seriye başlaması tavsiye edilmemeli.
  7. kitabı okumadım ama basımıyla alakalı söyleyeceklerim var. ithaki temiz bir baskı çıkarsa da hiç kullanışlı değil. çok kalın bir kitabı öyle bir kapakla basamazsınız. gerçi çoğu yayınevi aynını yapıyor. ciltli olmadığı için kitabı yarıladığınızda sırtı ikiye ayrılmış ve çizgi çizgi buruşmuş bir hale geliyor. bu kitabı iki cilt halinde basın. rüzgarın adı da bilge adamın korkusu da devasa kitaplar olarak rafta güzel sadece. okurken kitap mundar ediliyor.
    sezgi
  8. tekrar tekrar okunulası bi başyapıt... 3. kitapla birlikte dizisini de bekliyoruz..
  9. tek karakter uzerinden gitmesine ragmen heyecani dusmeyen anlatimi da cok iyi olan serinin ilk kitabi.
  10. akıcılık ve sürükleyicilik bambaşka şeylerdir. birincisi dilin hızı ve doyuruculuğu ikincisi de konunun hızı ve doyuruculuğu ile ilgilidir. bu açıdan bakınca bu iki konuda tam not alan herhangi bir kitap başarılı bir kitaptır diyebiliriz, ama uzun, geniş kitlelerce okunmasını istediğiniz fantastik bir eser yazmak istiyorsanız bu ikisi üzerinde de ayrı ayrı hassasiyetle durmanız gerekir. burada fantastik eserlerde türe özgü bir durumun ortaya çıktığını söyleyebiliriz: eserin akıcılığındaki ve sürükleyiciliğindeki sıkıntılar ne kadar çok olursa olayların gidişatında duraklayıp düşünmelerimiz ve olayların gerçekliğini sorgulamalarımız artacaktır. normal bir fantastik eser bunu istemez. bizden istediği şey bu olanların yaşanabilirliğini sorgulamamız değil, basit de olsa bize bir ''vay be!'' dedirtmektir.

    işte patrick rothfuss bu iki konuda o kadar iyi ki, o kadar olur. buna delil olarak, ikinci kitap da dahil toplam 1900 sayfaya yakın hikayeyi üç beş gün içinde okuyan insanları gösterebilirim. tabi ki bunda kitabı dilimize çeviren cihan karamancı'nın payı da görmezden gelinemez.

    dili ve konusu su gibi akıp giderken okumaktan kendinizi alamayacağınız harika bir fantastik serinin ilk kitabı.
    ago