• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.20)
saatleri ayarlama enstitüsü - ahmet hamdi tanpınar
ahmet hamdi tanpınar'ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kurulmuştur. aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. "saatleri ayarlama ensitüsü" toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan bir teknikle anlatıyor. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. türk edebiyatının zirvelerindendir. ahmet hamdi tanpınar kitapta kurduğu kurgu ile osmanlıdan modern cumhuriyete milletin yaşadığı değişiklikleri, travmaları, bu devirde yaşayan kişileri karikatürleştirerek anlatmaktadır. satır aralarına inildiği takdirde geçmişten günümüze toplulumuz adına çok şeyin değişmediği anlaşılabilir.
  2. tanpınar'ın nesnelere fazla yüklemeden aslında insan psikolojisini anlattığını kanıtlayan en güzel kitaplarından biri. hem de nesneleri bu denli gözümüzün içine sokar gibi yapıp bunu başarması takdire şayandır cidden.
  3. "saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman,ayarı insandır... bu da gösterir ki, zaman ve mekan, insanla mevcuttur!"

    "ayar, saniyenin peşinden koşmaktır!"
  4. 2014 yılında pinguin classics tarafından the time regulation institute olarak ingilizceye çevrilen bir başyapıt.
  5. silinmeyen bir gülümseme ile okunan kitap.

    “artık bütün mukavemetim kırılmıştı. nerdeyse yalnız ona bakacak,ona şaşıracaktım. nasıl muhakeme esnasında günlerce herkese şaşırdımsa, “nasıl oluyor da böyle düşünebiliyorlar!”diye hayret ettimse… galiba bizi benzerlerimizin karşısında her gün birkaç defa çıldırmaktan bu hayret kurtarır.”
    xera
  6. türk insanını en hoş şekilde anlatan kitaptır. sadece yazın alanında değil, bütün sanat birikimimizdeki en nadide eserlerden sayabiliriz. bu toprakların başta gelen sorunlarını ele alır ahmet hamdi bu yapıtında. çarpık batılılaşma, adam kayırma, rüşvet, rant kaynağı boş kurumlar... ayrıca sembolizmin eğlenceli anlatım tarzı kitabın akıcılığını arttırmaktadır.
  7. sıkıcı diye düşünüp okumayı ertelediğim kitap. niye öyle bi algı olduysa artık bilmiyorum
    tol
  8. dil günümüz için çok sade olmasa da anlatım oldukça akıcıdır bu kitapta. karakterler üzerinden bazı tipler iğnelenir. şüphesiz bu eleştirilerin doğrudan hedefleri olsa da ben bu okları takip etmeye vakıf olamadım. yine de bu tipler her çağda olduklarından kitaptan kafanızı kaldırdığınızda kişilerin, kurumların ve eylemlerin günümüzdeki muadillerini görerek gülümseyebilirsiniz.
  9. "saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır… bu da gösterir ki, zaman ve mekan insanla mevcuttur." herkesin okuması gereken muhteşem bir eser.
  10. askerde okumuştum bu kitabı. okuyacak kitabım kalmamıştı. arkadaştan almış, başka kitap olmadığı için okumuştum. daha önce ne ismini duymuştum ne bahsini eden olmuştu. sıfır önyargı ile aldım okudum. aradan kaç yıl geçti böyle güçlü bir eser daha okumadım.
    hemen peşinden (bkz: huzur) romanını okumuştum ama nedense aynı etkiyi bulamamıştım.