1. türkiye'de sağ ve sol gibi kavramları reddedenler genelde sağcılar oldu. çünkü sağ ve sağcılık gibi kelimeler genelde "faşist" ve "dinci" gibi kelimelerle yan yana kullanıldı. bu durum da sağ kavramının gerçek bağlamından kopmasına ve "kötücül" bir anlama gelmesine yol açtı.

    mesela idris küçükömer'in "türkiye'de sağ soldur, sol da sağ" gibi saçma sapan bir tespiti vardır. yani chp geleneğini demokrat parti geleneğinin de sağında görüyor. aslında burada söylemek istediği chp'nin otoriter, baskıcı ve faşist olduğu. bu yüzden türkiye'de demokrat parti geleneği solda kalıyor demek istiyor. ancak meriç ve küçükömer'in aksine sağ kelimesini reddetmeyen yazarlar da yok değil. onlar daha çok -doğrusunu yaparak- kendilerini merkeze göre sağ (merkez-sağ) olarak konumlandırıyorlar.

    sağ ve sol kelimelerinin geçmişteki anlamlarının günümüzde kalmadığı, artık anlamsızlaştıklarına pek katılmıyorum. batı'da gayet de politik analizlerde kullanılan ve işe yarayan, analizi anlamak isterken işimize kolaylaştıran kelimeler bunlar. conservative ve progressive kelimeleri gibi.

    ayrıca bir insanın sağcı mı, yoksa solcu mu olduğunu anlaması oldukça kolay birşey. bunun için politik spektrum testleri var. bunlardan birini çözerek 10 dakika içinde ne tarafta olduğunuzu öğrenebilirsiniz. en çok kullanılan ve güvenilir bulunan test şu mesela.

    not: linkteki test içeriğinde genelde batı toplumlarında tartışılan konular var. çıkan sonucun sizi tam olarak yansıtması için -bizim özelimizde- bir çok soruya ihtiyaç var. örneğin kürt sorunu, alevilik vb. konularında. bu konuları içeren güvenilir bir test ise şimdilik mevcut değil. testin aslında bizim için değil, batı'da yaşayan insanlar için olduğunu da belirtmek gerekiyor.
    ulgan