• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
şahsiyet
alzheimer hastası bir adamın işlediği seri cinayetler konu ediliyor. dizinin yönetmenliğini onur saylak, senaristliğini hakan günday’ın üstleniyor. başrollerinde ise haluk bilginer, cansu dere, metin akdülger, şebnem bozoklu, necip memili, hüseyin avni danyal, müjde ar gibi isimler yer alıyor.


  1. bazı açılardan çok takdir ettiğim yapım.

    bunlardan ilki nevra'nın karakteri. şimdiye kadar gördüğümüz neredeyse her yapımda, erkek egemen ortamda çalıştığı için maskülenleşmiş -veya zatenöyle olduğuiçin orada çalışmakta olan-, dominant, dediği dedik, aykırı kadın karakterinden farklı bir kadın gördük. ortamdaki baskıdan yoruluyor nevra, hatta pes etmek istiyor. üzerinde ciddi bir zorbalık var ama buna daha yüksek sesle mukabele etmek yerine kırılganlığını göstermekten çekinmiyor. bu bir.

    bir diğeri görseller, mekanlar, kıyafetler. anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz.

    bir diğeri yapılan göndermeler. muta nikahından tutun da uğur mumcu suikastına kadar çeşitli olaylara hatırlatmalar var.

    biraz amerikanvari olmuş. bir de alelacele bitmek zorunda kalmış olduğu çok belli. yine iyi toparlamışlar ama bazı yerler dahaayrıntılı işlenseydi diye düşünüyor insan.
  2. 2018 yılı yapımı, haluk bilginer, cansu dere, metin akdülger gibi isimleri barındıran bir türk platform dizisi. dizi (bkz: puhu tv) üzerinden izlenebiliyor.

    !---- spoiler ----!

    ülkemizde tv dizilerinin pek rağbet görmemelerine sebeb olan etkenler var. para bunların başında geliyor. diziler para kazanmak için çekiliyor. para kazanmak için de tv'de tutulmaları gerekiyor. bu sebeptendir ki, dizi senaryoları izleyici odaklı hazırlanıyor. belli bir süre ekran başında tutmak ve tv kanalının belirlenen süresini doldurmak için de ağır aksak akan dizilere maruz kalıyoruz. bazı sahneler resmen yıllarca sürüyor gibi geliyor. bunu sadece "arka sokaklar"ı baz alarak söylemiyorum. tv'deki tüm diziler bunu yapıyorlar.

    para kazanmadan nasıl dizi çekebilirsiniz? internet ortamındaki yeni furya diziler reklamsız ve ücretsiz olma iddiasıyla çıktılar meydana. (bkz: sıfır bir) gibi yöresel çalışmalar bir süre sonra sponsorlarla tanışıp daha da büyük işler çıkarmaya başladılar. youtube, puhu, netflix ya da blutv ortamlarındaki diziler ücretsiz yayın yapsalar da izlenme başına ödenen paralar mevcut. bunları izleyici ödemese de sponsorlar ödüyorlar. izleyicinin ödemediği içeriğin kalitesini konuşmak bana çok anlamsız geliyor. bir emeğin karşılığını vermezseniz onunla ilgili bir beklenti içinde de olamazsınız kanımca. para vermediğiniz bir içerik ne sunarsa onu izlersiniz. eleştirmek de yersizdir; çünkü savunması kolay; "bu paraya anca bu kadar".

    (bkz: şahsiyet) dizisinde "dacia" reklamlarını izliyorsunuz. hatta sıklıkla izliyorsunuz. diziyi hayatta tutan sponsor bu. haluk bilginer, cansu dere gibi isimlere de az para verildiğini sanmıyorum. dekora ve kostümlere de bakınca iyi bir para harcandığı görülebiliyor. bu anlamda dizi daha yere basan, tutarlı ve izlenir bir hal alıyor olmalı; fakat öyle bir hal almıyor bence.

    çok amerikanvari havasıyla dizi yarattığı havanın içinde boğuluyor gibi. evet, her şeyin gerçekle aynı olmasına gerek yok; fakat cinayet büronun plazada görev yapması, cam odalarda oturmaları, mesai bittiğinde eve gitmeleri gibi ayrıntılar beni biraz gerçekle yüz yüze gelmeye zorluyor. diğer taraftan, agah beyoğlu'nun doktorunun muayenehanesinin neden bir saray dekorasyonunda olduğunu anlamakta da zorlandım. bu gibi detaylar dışında sürükleyici olmasını beklediğim dizi açıkçası tempolu değildi. ilk sezonun bir kaç bölümünde tempo yerlerde olduğundan merak duygusu ve heyecan kaybolmaya başlamıştı.

    haluk bilginer'in oyunculuğunu konuşmak benim gibi averaj bir dizi izleyicisine düşmez. kendisi hiç konuşmadan ekranda dursa izlerim açıkçası. bu diziyi de bu sebepten takip ediyorum.

    !---- spoiler ----!

    dizinin imdb puanı 9,2/10 olarak görünüyor. düşük oylamadan dolayı yüksek görünen bu puanlama kanımca 7/10 olsa daha uygun olacaktır.
  3. bu adaletsiz düzende, adaleti yerine getirmeye kendini adamış ''agah'' efendi...
    harika bir sistem eleştirisi.
    demek ki isteyince iyi dizi ve film yapabileceksiniz.
    yapın da izleyek be...

    aşağıdaki haber, sanıklara tazminat bağlanmasına harar verilmesi haberidir.

    mardin'de 2002'de aralarında asker ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 25 kişinin 13 yaşındaki n.ç'ye tecavüz ettiği "utanç davasının" 3 sanığı devletten 9'ar bin lira tazminat alacak. anayasa mahkemesi, sanıkların başvurusu üzerine "makul sürede yargılanma haklarının" ihlal edildiğine karar verdi.


    https://www.cnnturk.com/turkiye/kamu-gorevlilerinin-13-yasindaki-cocuga-tecavuz-ettigi-utanc-davasi-saniklarina-tazminat