1. bir hipotez.
    aslında bilim kanalına yazacaktım ama ne anlarsınız bilimden? sanki hepimiz bilim adamıyız. değiliz. ben de anket başlığına açayım dedim. bir anket olsun.
    ama bilim adamı kimliğim kabardı. şimdi bu bir hipotezse doğrulamak gerekir.
    rastgele seçilmiş 2 grubumuz olmalı.
    1. sakallı erkekler
    2. sakalsız erkekler
    grupları kendi içinde ikiye ayırıp ordan da bir yayın çıkarabiliriz. (1a. sakallı heteroseksüel, 1b. sakallı homoseksüel, 2a. sakalsız heteroseksüel. 2b. sakalsız homoseksüel gibi)
    neyse. şimdi bu iki gruba aynı iq testini, aynı sürede, aynı sınav ortamında, aynı saatte başlamak kaydıyla verelim.
    sonuç; her 2 grubun ve alt grupların karşılaştırmalı istatistiğini yapalım.
    sizce sevgili youser lar, sonuç nasıl çıkardı?
  2. bir tras bicagina bagli bir durumun karsilastirmasini yapmak ne kadar akillica birde bunun hipotezini kurarak cevabi bulmaya calisalim. kose olan ve kose olmayan gruplari karsilastirirsin o baska.

    edit: trol baslik ciddiye almamak lazim ama bilimsel arastirmadan dem vuran arkadasin kafa gitmis sanirim.

    birbiri ile alakasiz iki seyin arastirmasini yaparsin, tamam bilimsel bir arastirmadir. tezini olusturur denersin sonuca bakarsin ama bir yordanabilirlik olmasi lazim. mesela; tirnak uzunlugunun zekaya etkisi. tirnagi uzun ve tirnagi kisa iki grubun zeka puanlarini karsilastirip sonuclari bu baglamda karsilastirmak olmaz. cunku bu iki olay arasinda bir bag yok. yok illa sacmalamaya devam edeceksen birsey diyemem ama komik gozukuyorsun. test edilebilirligi olmayan iki olayi olcemezsin, gozleyemezsin, yordayamazsin. ayni agactan iki elmayi alip birinin sapini kopartip tatlarini karsilastirmak gibi birsey.
  3. bir köse ağlıyor gözü yaşlı.
  4. köse erkek ya da sevgilisi köse kadın tespitidir demek istiyorum ama genelleme yapmak istemiyorum.

    sakal güzel bir şey bırakın bıraktırın oyunlara gelmeyin diyorum. şöyle bir düşündüm aklıma gelen ilk mucitler bilim adamları sakallı.

    zeus çarpar yeminle çarpar...
  5. bir örnek bu hipotezi nasıl çürütür? hadi ben de sakalsız bir dahi örneği vereyim. olmaz tabi. bir örnek koskoca bir örneklem büyüklüğünü çürütemez. örneklem büyüklüğünü fazlaca alırsanız, o kadar değerli bir yayınınız olur ve iyi bir dergide yayınlatırsınız. hipotez basit. zeka ile sakal arasında bir bağlantı olup olmadığına bakıyor. araştırmacının önyargılı olmaması gerek. abi bir traş bıçağı, ne olcek ya dememek lazım. araştırmak gerek. sayılar yalan söylemez.
    sizin mantığınızla gidersek eski çağlardaki en sakallı abiler en zekilerimizdi. ahh homo erectus. mesela maymun. sizden zeki mi? bence değil. ya sizce?
    kılların azalması ile zeka arasında mantıksal bir bağlantı kuruyorum.

    okçu değilim, kadın hiç değilim, hem ben kılıcı severim. kesmeyi. uzaktan ok atmak bana göre yavşaklık biraz. adamım robin hood değil kill bill deki bill dir benim. ne adam ama!
  6. bir hipotez. belki çürütülmesi lazım, belki kanıtlanması.
    ancak kontrol gruplu, her 2 grubun karşılaştırıldığu bir deneyle çürütülürse başımı öne eğer haklıymışsınız derim. ancak bunun dışında önyargılarınızı devreye sokarsanız ve peşin hükümlü olursanız haksızsınız derim.
    yüzyıllar önce galilei dünya yuvarlaktır dedi. bir öldürülmediği kaldı.
    yaklaşık 1 asır önce bir cerrah, cerrahlar elini yıkayarak ameliyata girmeli dedi. cerrahi derneğinden biz pis miyiz kendine bak aq denilerek atıldı. mesleğini yapamaz hale getirildi.
    demem şu dostlar; ucu size dokunsa bile önyargılı olmayın.
    aklıma gelen bir sözü paylaşayım sizinle. naçizane benim eserim:
    putların sayısını 1 yapmanız tanrıya taptığınız anlamına gelmez. (ne alakaysa işte)
  7. şimdi sakallıları mı asıyoruz yoksa sakalsızları mı önce orada bir anlaşalım.

    sakalsızları aşağılıyorsak, banka çalışanlarının hepsinin zekasız olduğuna mı kanıt getirelim? ya da arapların çok zeki olduğuna mı dem vuralım?

    yok eğer sakallıları eleştiriyorsak jon snow bunu tek başına tyrion lannister tek başına bunu çürütür. lannister olmadı aristotales oldu o da olumlu.

    tanım: çürütülmüş hipotez.
  8. aralarında doğru orantı varsa türk kızlarının dünyanın en zeki kızları olması lazım. demek ki yok.

    aralarında ters orantı varsa kısmını yazmıyorum siz hayal edin. sonra terbiyesiz ben olmayayım.
  9. benimle obama arasında ki ilişki kadar uzaktır.

    tüysüzünde gerizekalısı var kıl maskelilerinde.