• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
salkım hanım'ın taneleri - tomris giritlioğlu
nimet ve durmuş niğde'den istanbul'a göç ederler ve durmuş'un memleketten arkadaşı bekir'in yanına sığınırlar. bekir, halit bey'in hanının odabaşılığını yapmaktadır. bekir, durmuş'a handa iş bulur. ancak hamallık yaparak hayatını kazanmak durmuş'un hırslarına uygun değildir. o, halit bey'in sahip olduğu her şeye göz dikmiştir. konağa, handaki dükkanlara ve metresi nefise'ye... o günlerde çıkarılan varlık vergisi nedeniyle halit bey, bakımevinde tedavi gören sevgili karısı nora'ya öngörülen vergiyi ödeyebilmek için mallarını elinden çıkarmaya başlar. kayınbiraderi levon ise aşkale'ye sürgüne gönderilir. varlık vergisi herkesin kaderini etkilemeye başlamıştır.


  1. aynı adlı romandan uyarlanan bu film öncelikle çoğu ayrıntıyı ve hatta finali değiştirmiş:

    !---- spoiler ----!

    * kitapta durmuş bekir'in asker arkadaşıyken burada hemşerisi olmuş.

    * kitapta bekir de evli, çocukları var. filmde atlanmış. üstelik bekir durmuş'u ilk gördüğünde "nereden geldi tipini sevdiğim" diye bakıyordu. burada o da yok.

    * bekir'le leon yer değiştirmiş. filmde leon, eniştesi halit bey'in mallarını satan bir tüccar, bekir halit bey'in vekilharcı. kitapta tam tersiydi.

    * nora evde değil özel bir bakımevinde tecritte.

    * durmuş hiçbir şekilde katil olmuyor.

    * halit bey'in aşkale'ye sürülüp orada ölmesi gerçek dışı, kitapta metresi yüzünden kalp krizi geçirip ölüyor, hatta bayağı kalabalık bir cenaze merasimi düzenleniyor.

    * nora yahudiyken ermeni olmuş. güz sancısı'nda da esas kız ester adında bir yahudiyken filmde elena adında bir ruma çevrilmişti. tomris hanım yahudileri pek sevmiyor mu ne?

    !---- spoiler ----!

    hülya avşar'ın tecavüze uğradığı sahneler ve tecavüzcü kayınpederinin "sabit paşa" olması film çekildiği zaman çok eleştirilmişti. halbuki ordu değil, hamidiye alayları tecavüzcü olarak gösteriliyor. halit bey'in babası bir sivil paşa. ayrıca filmde gencecik zafer algöz, güven kıraç, uğur polat gibi aktörleri görmek mümkün. keza filmi de kamran usluer ve zafer algöz götürüyor. zafer algöz'ün yahşi batı'daki kayseri şivesini ilk kullandığı film olsa gerek (daha sonra yazılarında bu şiveyi adk'deki angaralı çaycı sadık'ı taklit ederek geliştirdiğini yazmıştı, herhalde ali şen ve rıza tüzün'den önce bile çaycı sadık emmiden esinlenmiş olsa gerek).

    son olarak bu film, türkiye türkleri, süryaniler, azeriler ve ermeniler arasında paylaşılamayan sarı gelin türküsünün ilk kullanıldığı filmdir.
    !---- spoiler ----!

    aşkale kampında bir gece tutuklulardan biri kaval çalarak ermenice sarı gelin'i okutmaya başlar. bu sırada kapının dışındaki gardiyan da türkçesini terennüm etmeye başlar. gardiyanla tutuklular aynı türküyü farklı dillerde söyler yani. hatta türkçesini okuyan da yavuz bingöl idi...

    !---- spoiler ----!