1. 100 bin ışık yılı çapında olan ve gezegenimizle beraber 400 milyar milyar yıldıza ev sahipliği yapan gökada.

    güneş sistemi galaksinin merkezine 25 bin ışık yılı uzaklığında, varoşlarda takılmaktadır. en az 10 milyar civarı karadeliği bünyesinde barındığı düşünülmekte.

    ayrıca merkezinde sagittarius a adı verilen, süper kütleli bir karadelik vardır.

    ışık kirliliğinin az olduğu bölgelerde, baş döndürücü güzelliğine tanık olunabilinir.
  2. her yıl en az 7 yeni yıldızın doğduğu ve en az 3 yıldızın süpernovaya dönüşerek aramızdan ayrıldığı 100 milyar yıldız ve en az 200 milyar gezegene sahip ortalama bir galaksiden görece küçük sayılabilecek evimizin ön bahçesi.

    büyük kapı komşumuz için (bkz: andromeda)
  3. her galaksi gibi MERKEZİNDE karadelik bulunan insanoğlunun içinde bulunduğu galaksi. yaklaşık 300 milyar yıldıza evsahipliği yapar. temsili haritası
  4. maalesef dünya nüfusunun 3'te 1'i tarafından gözlemlenememekte olan ev sahibi galaksimiz. yapay ışıklandırma sonucu oluşan ışık kirliliği, dünya tarihindeki en büyük haline ulaşmış durumda. amerika, singapur, güney kore, italya, fransa gibi yapay ışıklandırmanın reklam ve dizayn amaçlı aşırı kullanıldığı bölgelerdeki insanlar asla samanyolu'nu göremediler. dahası dünya'da gece gökyüzüne baktığınız bu canavarı görmek istiyorsanız, avusturalya ya da kanada'da gibi ışık kirliliğinin çok az olduğu bölgelere gitmeniz gerekiyor. ülkemiz'de ise kuzey anadolu'dan gözlemlemek için 2000 m. üzerinde olmanız gerekmektedir. giresun'da ki bektaş yaylası, ordu'daki silipi yaylası amatör gözlemciler tarafından favoridir.
  5. zaman gectikce kapi komsumuz andormeda galaksisi ile ic ice gecip sarmal super bir galaksi olacagi rivayet edilen galaksimsi.
  6. uzaylılara sesleniyorum beni bulun. koordinat mı versem ip mi bilemedim?
  7. herkes andromeda ve samanyolu galaksilerinin birleşeceğini konuşadursun, şu anda samanyolu küçük bir galaksiyle zaten birleşiyor. cüce yay (sagittarius) galaksisi denilen ve bize göre samanyolu’nun “karşı” tarafından yer alan küçük gökada, son birkaç milyar yıldır adım adım samanyolu tarafından yutuluyor.
    her ne kadar kendisine “cüce” denilse de, çapı 10 bin ışık yılı kadar olan bu eliptik galaksi aslında yakınlığı (65 bin ışık yılı) nedeniyle tıpkı magellan bulutları gibi gökyüzünde rahatça görünebilecekken, bize göre samanyolu’nun karşı yönünde bulunduğu için kalın molekül bulutları tarafından perdeleniyor.

    galaksi birleşmeleriyle ilgili bir yanlış anlaşılmayı da burada dile getirmek gerekli. şu anda cüce yay gökadası sabit biçimde samanyolu’nun kolları arasında duruyor ve samanyolu tarafından yavaş yavaş yutuluyor şeklinde düşünmemek gerek.
    cüce yay galaksisinin yörüngesi, samanyolu’nun kütleçekimi sonucu çekilip koparılmış yıldızlar, gaz ve tozla kaplanmıştır.

    bu galaksi, diğer tüm samanyolu uyduları gibi gökadamız çevresinde bir yörüngede yer alıyor. ancak, bu yörüngesi samanyolu’nun muazzam çekim gücü nedeniyle gökadamıza o kadar yakın ki, yörüngesindeki her turu içeriğinin bir kısmının gökadamıza katılmasıyla sonuçlanıyor.

    öyle ki, milyar yıldır süren bu süreçte cüce gökadanın izlediği yörünge, kendisinden saçılmış yıldızlar ve yıldızlararası toz ile kaplanmış durumda. gökbilimciler, bu yörünge enkazını inceleyerek cüce galaksinin nasıl bir kütleçekim baskısı altında olduğunu ve bu sürecin ne kadar zamandır sürdüğünü belirleyebiliyorlar.
    “galaktik yamyamlık” denilen, büyük gökadaların daha küçük olanları “yutması”, evrende sıklıkla karşılaşılan normal doğa olaylarından biridir.

    yıldızlarını üçer beşer samanyolu’na kaptıran bu talihsiz galaksi, önümüzdeki milyar yıllar içinde yavaş yavaş tüm içeriğini galaksimize kaptırarak tümüyle yok olacak. gökadanın içerdiği yıldızlar, samanyolu’nun diğer yıldızları gibi gökadamızın sarmal kollarına karışarak normal bir yörüngede yol almaya başlayacaklar.

    gökada birleşmeleri, küçük gökadaların daha büyükleri tarafından yutulması, başka bir deyişle “galaktik yamyamlık” normal, sıradan bir evrensel süreçtir. öyle ki, gökbilimcilerin önemli bir bölümü, yıldızımız güneş’in samanyolu’nun “yerlisi” olmadığını; bir zamanlar samanyolu tarafından yutulmuş başka bir cüce gökadaya ait olduğunu düşünüyorlar.
  8. akp'nin adını 15 temmuz şehitler galaksisi olarak değiştirmesi gereken fetöcü galaksi.