1. adını san marzano kasabasından alan, vezüv'ün eteklerindeki bu volkanik topraklarda yetişen domates çeşidi. ince kabuklu, şekli biberi andıran, dolgun ve az çekirdekli bir domates. yani sos için mükemmel. gerçek napoliten pizza yapabilmek için bu domatesin kullanılması şart.

    tohum satan bazı sitelerde san marzano domates tohumu da satılıyor, yerseniz. yanında volkanik toprak da hediyeniz mi diye mail attım bir kaç ay önce bir tanesine, anlayamadık diye cevap verdiler.

    gerçek san marzano domatesi teneke kutularda, bütün ya da ikiye bölünmüş ve soyulmuş olarak satılıyor. italya yerel tarımı desteklemek ve bu ürününü koruma altına almak için d.o.p (denominazione di origine protetta ) yasası çıkarmış. yalnızca bu bölgede, geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilen domateslere san marzano domatesi adı veriliyor ve orijinal ürünün kutusunda pomodoro san marzano dell'agro sarnese nocerino d.o.p. etiketi bulunuyor. bu etiketi bulundurmayan diğer tüm san marzanolar taklit, ya o bölgede yetişmemiş ya da geleneksel tarım uygulanmamış. adamlar geleneksel ürünlerini işte böyle koruyor. darısı pembe domatesimize.
    mesut