1. çok fena şeydir. gücü ve iktidarı elinde bulunduran istediği gibi düşünmeyen, konuşmayan, yazmayanı engellemek için kullanır. yaşam alanı bırakmaz. nefes aldırmaz. ama hiçbir sansür otosansür kadar kötü değildir.
  2. sansür yetişkinlerden bir şey gizlemez. çocukların ise olayı yanlış anlamalarından ve/veya sansürlenen şeye özenmelerinden başka bir işe yaramaz.
  3. tarihte bilinen en önemli ilk örneği sokrates'e yaşatılan; devlet, iktidar sahipleri, çeşitli kurum ve kuruluşlarca bir görüş, bilgi, yorum ya da eylemin; rahatsızlık verici, zararlı ya da toplumun hassasiyetine aykırı olabileceği gerekçesiyle engellenmesi, bastırılması.

    ülkemizde, yaşama sirayet eden her alanda görülmekle birlikte; bu uygulamayı en absürd ve ilkesiz örnekleri ile yapan rtük ile anılır.

    bakkala giderken görebileceğin yaşamın her karesinde karşılaşılan sigara içen, argo kelime kullanan insan sansürlenirken kurtlar vadisi gibi her türlü şiddet, kin saçan, benliği sallantıda kabadayılar yaratan programlara salık verilir.

    iktidar ideolojisiyle bağdaşmayan, eleştiren, insanları bir konuda farkındalığa sevk eden olaylar, farklı olanlar susturulur.

    sansür uygulamalarının özellikle çocuk gelişimine olumsuz örnek teşkil edebilecek konularda yapılıp yapılmaması ayrı bir konu olmakla birlikte asıl olay uygulamanın ilkesiz, keyfi, propaganda ya da baskı aracı olarak kullanılması ve böylesi kullanıma açık olmasıdır.
    ozee
  4. ozellikle ulkemizde en ufak bir olayda halki bilgilendirmek yerine uygulanan olaydir.