sap




  1. bir dönem ilk çıktığında endüstri mühendislerinin gözdesiydi. yavaş yavaş gözden düştü. neden? çünkü türkiye’de kimse veri girişi yapmak istemez sonucunu herkes ister. veri girişi bankalarda bile sorunlu bir alandır. yaptırımı olmasa kimse kimsenin tcsini öğrenip sisteme işlemez. nüfus fotokopisini sürükler bırakır dosyalar arasına.

    bir özel ders şirketi için basit bir crm yaptık, öğrencilerini haftalık derslerini dersten önceki gün bile düzenli işleyemediler. sonra da tersine dijitalleşeme başladı. yani ders tamamlandı sonra sisteme işlendi?

    bu tip stok yönetim, iş yönetimi, proje yönetimi sistemlerini kullanmanın bence sosyal ön şartları var.

    1-kurumda yeterince personel istihdam etmek ve herkesin kendi işini yapması.
    2-personeli uygun koşullarda çalıştırmak, yapabileceği kadar iş yüklemek.
    3-personelin sosyal hayatını rahat sürdürebileceği kadar maaş ve izin vermek.
    4-personelin eğitimine bütçe ve zaman ayırmak.
    (sizi isviçre’ye alalım beyefendi)

    bunları sağlarsanız belki sap tarzındaki sistemler olağan akışında sonuç verebilir. saçma gibi görünüyor ama durum bu.
    abi
  2. türkiye'de yapılacak iş değildir sap'cı olmak. geçirdiğim 1-2 aylık öğrenme sürecinden sonra sap abap danışmanlarının çalışma ortamlarına uzaktan bakma fırsatım oldu, halleri içler acısı. yurtdışında 2-3 yılda bitirilen projeleri türkiye'deki köleler -standartların üzerinde ama yurtdışı ortalamasının çok çok altındaki maaşlara- 6-7 ayda tamamlayabiliyor.(*:swh) gerisini siz hesap edin.
  3. muhasebeden üretim planlamaya bir sürü komplike işi birbirine bağlı yapmaya yarayan yazılım. dünyanın en zor kurulan (yıllar alabiliyor) ve en pahalı yazılım buketi.

    mesela diyorsun ki ağustosta 200 tane şişe üretcem, sana kapağı ne zaman satın alacağından camı eritmek için yeterli kumun olup olmadığına, fırın kapasitene bri sürü şeyi döküp departmana gönderiyor. irsaliyesine kadar süreci bağlıyor.

    "bunu bilen rahat iş bulur" dediğimde "abi torent var indireyim çalışayım" diyen çıkıyor. öyle birşey değil ya. hayvan gibi şirketin verisinin girilmiş olması lazım.
  4. 2000li hali, inşaat mühendisliğinde yapı analizi ve tasarımı yaparken kullanılan bir yazılım. Yapıyı geometrik, davranışsal ve yük açısından sap2000'de doğru modellerseniz, çok katlı, betonarme veya çelik yapılar için gerçekçi analizler yapıp, raporlanabilir çıktılar alabilirsiniz.

    Sap2000'in ikonunun renkleriyle aynı olduğu için ve okuldaki/meslekteki cinsiyet dağılımını düşününce şu karikatür ayrı bir komik gelir bana :)