1. kırmızı et fiyatlarının 70 tl'lere dayandığı gözönüne alınırsa enflasyona inat kilosu 5-7 tl bandında harika bir doğal gıdadır. elbette lezzeti bir lüfer olmasa da içerdiği omega 3 ile egeli zeytinyağı sevdalılarına ek bir protein kaynağıdır.

    sardalye akdeniz ve ege balığı'dır. izmir çevresi için foça, çeşme kıyılarında sürü halinde bulunur ve soğuk deniz balığı olduğu için lezzetlidir. daha iyisi ise çanakkale gelibolu ilçesi'nde mevcuttur. adına festival düzenlenen bir balıktır. bu balığın bir özelliği de zahmetsiz fileto olarak yiyebileceğiniz gibi içi temizlenmeden de pişirilebilir ancak balığın boklarını yerken ayıklamak herkesin harcı olmayabilir.
    ağustos sonu eylül başı ve ekim'e kadar en lezzetli halini yiyebilirsiniz. yağda kızartılarak piç edilmesi önerilmez kendinden yağlı olduğu için ızgarası makbuldur. ayvalık ile özdeşleşmiş papalina balığı hamsi'nin değil sardalye'nin küçüğüdür. gerçi sardalye ile hamsi de akraba balıklardır. şahsen fiyat avantajı ve faydası nedeniyle sardalyeci olup çıktım. alışkanlıktan yada büyük ses uyumundan sardalya diyen de çoktur ama doğrusu sardalye olsa gerek.
  2. ilk yorumdaki, tutulduğu coğrafyayı görüyorum ve arttırıyorum: saros körfezinde de çıkar :) kılçığından ötürü, harcattığı enerji-doyurma performansını önemseyenlere bu balığı önermiyorum ;)
  3. balıkları çok ayırt edebilen biri değilim önüme koyulanı yerim genelde.

    bugün bu arkadaşların asma yaprağına sarılıp pişirildiğinde çok hoş olduklarını duydum. hatta şöyle ki; aslında adı "sar da ye" imiş. sar da ye, sar da ye derken olmuş sardalye.

    denemek lazım.
  4. adı sar-da-ye'den mi gelir yoksa sar-dal-yaa^::)^ mıdır bilmem ama asma yaprağı, deniz tuzu, az zeytinyağı ile ızgarada pişmesi gerekli bir balıktır efenim. peki üzerine sardığımız asma yaprağının sardalyadan önce pişip kömür olmasını nasıl engelleyeceğiz? ızgaranın tabanına defne yaprağı dizerek. zamanı geçti, seneye ağustos - eylül gibi yaparsınız, bu iyiliğimi de unutmayın ;)
    mesut